Puutavara-autoilu

Puu kulkee 2000 motin kuormilla

Kokonaispainojen nosto ei ole paljon hetkauttanut Pielis-Laivojen proomukuljetuksia. Hinaaja Jermac työntää puskuproomussaan 40:n täyspainoisen puutavara-auton kuormaa vastaavan määrän puuta. Jos vastaava puumäärä ajettaisiin kumipyörien päällä tehtaalle, niin rekalla ajoa tulisi yli 26 000 kilometriä. Tämän kesän kuljetukset ovat olleet pääosin mäntypropsin rahtaamista Nurmeksen sahalta Stora Enson Imatran tehtaalle.

Jermac

Yhden kuorman vienti Nurmeksesta Imatralle ottaa noin 1,5 vuorokautta. Purkuun ja lastaukseen on varattava 8 - 9 tuntia kummassakin päässä. Tyhjänä matka taittuu hitusen nopeammin.

- Kuorma päällä yhdistelmän nopeus on 6,5 – 7 solmua ja tyhjänä seilattaessa nopeus nousee parilla solmulla, selittää Jermacilla kipparin vuorossa oleva Miro Kuittinen.

Miro Kuittinen
[caption id="attachment_3325" align="alignleft" width="730"] Miro Kuittinen on tyytyväinen perämies. Kaksi viikkoa ollaan vesillä ja sen jälkeen on vuorossa viikko vapaata.[/caption]

Hitaasti ja varmasti

Maallikkotermeillä ilmaistuna kuormalla ajetaan noin 12,5 kilometriä tunnissa ja tyhjänä vauhtia on reilut 16,5 kilometriä tunnissa. Voimanlähteenä Jermacissa on Cumminsin 38-litrainen V12-dieselmoottori, josta on otettu pyöreät tuhat hevosvoimaa. Polttoainetta kuorma päällä ajettaessa palaa keskimäärin 110 litraa tunnissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Jermac on tehty Savonlinnassa Rauma-Repolan telakalla yhtiön omaan käyttöön nippuhinaajaksi vuonna 1970, jossa työssä se palveli 80 luvun loppuun. Annuska puolestaan on rakennettu Singaporessa seitsemän vuotta myöhemmin. Annuska on hitusen alle 60 metriä pitkä ja reilun 12 metriä leveä. Täydellä lastilla tuoretta puuta kuljetettaessa syväys on 3,2 metriä. Pielisjokeen proomua ei kuitenkaan uskalleta lastata täyteen syväykseen. Vajaa kolme metriä on Ryttyläisen mukaan turvallinen syväys. Joskus kuormaan on otettu etelään ajettaessa 150 mottia lisää puuta Joensuusta, jotta kuorma saataisiin täyteen.

Annuska haettiin edellisen omistajan toimesta Saimaalle Etelä-Ruotsista vuonna 1997 ja Pielis-Laivojen käyttöön proomu tuli vuonna 2005. Vapaa viikolla oleva Jermacin päällikkö Pekka Ryttyläinen kertoo, että proomuun tehtiin melkoisesti muutostöitä, ennen kuin se pystyi aloittamaan täysipainoisen urakoinnin. Proomua muun muassa jatkettiin Pielisjoen sulkujen maksimi mittaan ja hinaajan kansirakennetta korotettiin yhden kerroksen verran tarvittavan näkyvyyden saavuttamiseksi. Proomu ja hinaaja ovat investoinniltaan likimain samaa luokkaa, kuin uusi keskikokoinen metsäkoneketju, muutostöihin ja rakentamiseen tosin rahaa saa palamaan loputtomasti.

Puuauton lastaus
[caption id="attachment_3326" align="alignleft" width="1095"] Kahdella järeällä ja ulottuvalla nosturilla 2000 motin kuorma nousee proomuun noin 8 tunnissa.[/caption]

Tehokkaat nosturit tarpeen

Proomussa on oma kuusisylinterinen ja 400-hvosvoimainen Cummins, joka pyörittää kahta 280 litran tuotolla olevaa kuormantuntevaa hydraulipumppua. Kummallekin nosturille on oma pumppu, jotka antavat voiman keulapotkurillekin. Yhtä aikaa nostureiden kanssa keulapotkuria ei voi eikä tarvitsekaan käyttää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Proomun satamassaoloaika on pyrittävä saamaan mahdollisimman lyhyeksi. Jermacin työntämässä Annuska proomussa on kaksi Jonsered 2990 SR -teollisuuspuutavaranosturia. Järeä, lähes 4600 kiloa painava nosturi on tarkoitettu ainoastaan kiinteästi asennettavaksi. 2990 SR:n nostokyky on 3350 kiloa, joten sillä nousee raskaskin puutavara mukisematta kyytiin. Ulottuvuutta nostureilla on peräti 16 metriä, joten puupinoja saa olla rannassa kaksi rinnakkain. Järeydestään huolimatta nosturi on yhtä ketterä ja käteen käyvä, kuin muutkin Jonseredin puutavaranosturit.

- Vanhempi Jonseredin 2290-nosturi on ollut jo vuosia tuolla proomun keulapäässä. Kun takimmainen nosturi tuli vaihtoikään, niin eipä siinä paljon tarvinnut merkkiä ja mallia miettiä. Sen verran luotettavasti Jonseredit ovat pelanneet, Miro Kuittinen tunnustaa.

Tauottoman sesongin aikana nostureiden on toimittava. Toisaalta pitkähkö vesistön ylitys antaa mahdollisuuden nostureiden asianmukaiseen huoltamiseen.

Jonsered 2990 SR-teollisuuspuutavaranosturi
Järeä Jonsered 2990 SR -teollisuuspuutavaranosturi painaa lähes 4600 kiloa.

Erilainen työpaikka

Miro Kuittinen on ollut Pielis-Laivoilla perämiehenä muutaman vuoden. Tätä ennen hän oli samaisella laivalla kansimiehenä. Kuittinen tuntuu aidosti pitävän työstään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Laivalla on aina päällikkö ja perämies. Vuorottelemme toisen perämiehen kanssa kuuden tunnin työvuoroja kaksi viikkoa, jonka jälkeen on vapaa viikko. Minulle tällainen passaa erittäin hyvin, Kuittinen toteaa.

Perämiesten lisäksi laivalla on kaksi kansimiestä, jotka niin ikään vuorottelevat kuuden tunnin työjaksoissa. Tämän lisäksi laivalla on yksi kokki, joka valmistaa lämpimät ateriat miehistölle ja huolehtii laivan siisteydestä.

Jermac on vesillä aikaisesta keväästä myöhäiseen syystalveen. Kuittisen mukaan viime syksynä oltiin vesillä lähes jouluaattoon asti. Useimmiten seilaaminen on kuitenkin lopetettava jo marraskuun loppuun mennessä.

Jermac
Hinaaja Jermac on työntänyt kesäyön aamutunteina tyhjän Annuska-proomun Nurmeksen sahan laituriin.