Ajankohtaista

Suomalaiset eivät tunne metsänsä tuottoa

Suomalaiset metsänomistajat uskovat tietävänsä kohtuullisen hyvin metsänsä arvon, mutta metsävarallisuuden tuoton tietää vain harva. Tämä käy ilmi tuoreesta metsänomistajille suunnatusta haastattelututkimuksesta, jonka toteutti puukaupan digitaalisen markkinapaikan Kuution vuosi sitten avannut Suomen Puukauppa Oy. Suomen koko metsävarallisuuden arvoksi arvioidaan tilakauppojen keskihinnan perusteella runsaat 50 miljardia, josta yksityismetsien osuus on noin 38 miljardia. Kotitalouksilla on likimain yhtä paljon metsävarallisuutta kuin pörssiosakkeita*, mutta vain alle viisi prosenttia metsänomistajista sanoo tietävänsä metsänsä tuoton tarkasti ja seuraavansa sitä säännöllisesti. Kuitenkin 26 prosenttia vastaajista kertoo metsän olevan hänelle merkittävä tulonlähde. - Pörssin ja finanssivarallisuuden tuottoa seurataan hyvinkin tarkasti, joten on yllättävää, että metsän tuotosta ei olla yhtä kiinnostuneita, vaikka se on yhtä suuri omaisuuserä, Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä sanoo. Metsänomistajista ainoastaan noin 11 prosenttia tietää tarkasti metsäomaisuutensa arvon ja seuraa sitä säännöllisesti. Tietämys metsän arvosta ja tuotosta kasvaa, mitä suuremmasta metsätilasta on kyse.

Nuori metsänomistajapolvi kaipaa digitaalisia palveluita

Puolet tutkimukseen haastatelluista ilmoittaa hoitavansa itse metsiänsä. Kiinnostus digitaalisten palveluiden käyttöön on suurinta nuoremmassa ikäpolvessa. Puolueetonta tietoa arvostetaan, ja neutraalia digipalvelua pitää tärkeänä 89 prosenttia alle 60-vuotiaista metsänomistajista. -Kuutio on hyvä esimerkki siitä, millaisia digitaalisia palveluita metsänomistajat kaipaavat. Puukaupan kilpailuttamisesta ja metsänhoitopalvelujen tilaamisesta pitää tehdä mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Kuution kautta kulkee jo huomattava osa metsänomistajien puukaupasta joko suoraan tai valtakirjalla, Etämetsänomistajien Liiton toiminnanjohtaja, Metsätalousneuvos Rauno Numminen sanoo. Kuutio avattiin vuosi sitten, ja se on saanut hyvän vastaanoton. Käyttäjien aktiivisuus on kasvanut tasaisesti ja Kuution kautta on tehty tarjouspyyntöjä jo noin 8 miljoonan kuutiometrin edestä. Palvelua käyttää 95 prosenttia Suomen puunostovolyymistä ja osa metsänhoitoyhdistyksistä. Noin kolmannes Kuutioon rekisteröityneistä käyttäjistä ilmoittaa olevansa uusi metsänomistaja.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

*Lähteet: Luonnonvarakeskus, Metsälehti ja Finanssialan keskusliitto.

Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina huhtikuussa 2018 ja perustuu 300 metsänomistajan vastaukseen. Haastattelututkimuksen suoritti Innolink Suomen Puukauppa Oy:n tilauksesta.