fbpx
 

2018 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi harvestereiden rekisteröinnissä

2018 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi harvestereiden rekisteröinnissä

 Vuonna 2018 Suomessa tasan 300 kappaletta harvesteita, eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Metsäteollisuuden hyvä vauhti vaati puiden katkontaan kapasiteettia, jota myös hankittiin. Ponssen Scorpion jyrää suosituimpana mallina, sillä joka neljäs viime vuonna rekisteröity harvesteri oli Scorpion.

Harvesterien lisäksi rekisteriin meni 227 kappaletta kuormatraktoreita. Yhteensä siis rekisteröitiin 527 metsäkonetta. Tässä on kasvua edellisvuodesta 26 kappaletta eli 5 prosenttia, sillä vuoden 2017 rekisteröinnit olivat 501 kpl. Merkittävää on myös, että tämä oli jo viides perättäinen vuosi, kun metsäkonemarkkinat kasvoivat.

Viime vuosi ei ollut kuitenkaan metsäkonemarkkinoiden kokonaismarkkinoiden kannalta vielä aivan huippuvuosi, sillä vuosina 2007-08 rekisteröitiin ennätyslukemat 542 ja 616 konetta. Noina vuosina kuitenkin kuormatraktorimarkkinat vetivät myyntiä paremmin, ja harvestereiden rekisteröinnit olivat vastaavasti noina vuosina 274 ja 289 kappaletta. Näin viime vuoden lukema 300 harvesteria on uusi hieno ennätys.

Toivottavasti historia ei toista itseään – eikä varmaan nyt toistakaan. Huippuvuoden 2008 jälkeen iskenyt Amerikan pankkikriisistä alkanut yleismaailmallinen lama keikautti myös vuoden 2009 metsäkonemarkkinat uskomattomaan ahdinkoon. Suomen metsäkonemarkkinat romahtivat 616 koneesta 138:aan koneeseen eli markkinoista oli jäljellä enää 22 prosenttia ja monet metsäkonevalmistajat joutuivat taistelemaan olemassaolostaan.

Ponsse vankka markkinajohtaja

Vuosi sitten Ponssen markkinaosuus kotimaassa hätyytteli jo 50 prosentin rajaa 48,3 prosentillaan. Viime vuonna Ponsse toteutti historiansa suurimman laajennuksensa; 2,7 hehtaarista neljään hehtaariin, joka valmistui alkusyksystä. Uuden teknologian asentaminen uusiin tiloihin ja kaiken muun logistiikan uudelleenohjaus ovat olleet Ponssen väeltä valtava ponnistus. Tämä ruljanssi on varmasti aiheuttanut paljon haittaa ja hidastumista tuotantoon. Suomen markkinaosuuden tipahdus noin viidellä prosenttiyksiköllä ei ole noista lukemista tuolla taustalla paljonkaan.

 Samaan aikaan maailmanlaajuinen metsäkoneiden kysyntä on kaikkien aikojen huippulukemissaan. Toissa vuonna Venäjä nousi maailman suurimmaksi CLT- koneiden markkinaksi. Siellä Ponssella on hyvinkin vahva rooli. Tulevan helmikuisen tuloksen julkistamisen jälkeen ollaan viisaampia. Tuskin tarvitsee hankalan vuoden jälkeen huolestua.

John Deere piti 30 prosentin markkinaosuutensa, Komatsu taas nosti reilut kolme prosenttia markkinaosuuttaan, päätyen reiluun 20 prosenttiin.

(HUOM! Metsätransin metsäkonetilastot tehdään vuodenvaihteen metsäkonekantatilaston perusteella. Verrattuna kuukausittain tehtäviin rekisteröinteihin luvuissa saattaa olla hieman eroja. Koneita voidaan vuoden mittaan myydä eteenpäin, niitä voi tuhoutua jne. Tällä tavalla saadaan tarkin selvitys vuosittaisesta konekannan kehityksestä.)

Metsätrans-lehden perinteinen tilastonumero ilmestyy 1. maaliskuuta 2019. Tilaa omasi: www.metsatrans.com/tilaa-lehti