MetsäTrans Oy
Metsäteollisuus

Neljä voittoa Stora Ensolle pakkausmuotoilun ScanStar-kilpailussa

Stora Enso on voittanut neljä palkintoa muovia korvaavilla pakkauksillaan pohjoismaisessa ScanStar-pakkauskilpailussa. Kaikki voittopakkaukset on valmistettu uusiutuvasta ja kierrätettävästä puukuidusta. ScanStar 2021 -palkinnolla palkittiin Vogue Scandinavian lehtipakkaus, EcoFreshBox-marjarasia, valaistuskiskojen monipakkaus sekä älyjääkaapin kuljetuspakkaus.

Tänä vuonna ScanStar-palkinnoista kilpaili 32 pakkausta ja 14 niistä palkittiin. Tuomaristo piti kilpailun tasoa korkeana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Stora Enson palkitut tuotteet:

Hiilineutraali pakkauskonsepti Vogue Scandinavia -lehdelle

Vogue Scandinavia ravistelee kustannusalaa monin tavoin, joista yksi on lehden uusiutuva pakkauskonsepti. Stora Enso ja Vogue Scandinavia ovat suunnitelleet yhteistyössä aikakauslehden muovikääreet korvaavan ekologisen pakkauksen. Se on täysin hiilineutraali, tehty uusiutuvista, vähähiilisistä raaka-aineista ja sen tuotanto on energiatehokasta. Jäljelle jäävät päästöt kompensoidaan Stora Enson CarbonZero-palvelun avulla, yhteistyössä päästöjen kompensointiin erikoistuneen South Polen kanssa.

Voittajapakkauksesta on kaksi versiota – tavallinen aikakauslehtipakkaus ja keräilijöille tarkoitettu erikoispakkaus, jota on valmistettu rajoitettu erä. Molemmat on valmistettu Stora Enson Imatran tehtaiden EnsocoatTM by Stora Enso -kartongista.

EcoFreshBox

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Muoviset marja- ja vihannesrasiat korvaava uusiutuva EcoFreshBox on aaltopahvirasia, jonka valmistukseen käytetään muun muassa uudenlaista kolmikerroksista pintakartonkia Stora Enson Oulun muunnetulta kartonkitehtaalta. Yksi rekkakuorma puuta riittää noin puoleen miljoonaan puolen kilon mansikkarasiaan, joka korvaa muovia noin 4 500 kiloa. Valmiita mansikkarasioita valmistetaan Stora Enson Lahden ja Kristiinankaupungin tehtailla. Rasiat voi muuntaa eri käyttötarkoituksiin ja ne on helppo kierrättää pahvinkeräyksessä.

Monipakkaus valaisinkiskolle

Aaltopahvinen monipakkaus on suunniteltu erityisesti särkyvien tuotteiden kuten valaisinkiskojen kuljettamiseen. Pakkauksen innovatiivinen rakenne pitää valaisinkiskot erillään estäen niiden hankautumisen toisiinsa ja tekee pakkausprosessista tehokkaamman sekä pakkauksen käyttämisestä helpompaa. Uusi pakkauskonsepti ei vaadi aiemmin käytössä ollutta muovikäärettä, ja siten se on helppo kierrättää.

Pakkaus älykkäälle jääkaapille

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusiutuva kuljetuspakkaus Stora Enson Selfly Store -älyjääkaapille korvaa jääkaappipakkauksia, jotka sisältävät tyypillisesti styroksia ja kutistemuovia. Selfly Store -älykaappi on Stora Enson kehittämä tuote, joka mahdollistaa itsepalvelumyynnin kuluttajalle suoraan kaapista. Älykkään RFID-tunnisteen avulla voi seurata esimerkiksi, milloin elintarvike vanhenee ja näin optimoida myytävien tuotteiden tarjontaa sekä vähentää ruokahävikkiä. Älyjääkaappiin tarkoitettu pakkaus on valmistettu kokonaan uusiutuvasta aaltopahvista, joten se on myös helposti kierrätettävissä.

ScanStar-kilpailu

Pohjoismainen pakkausyhdistys Scandinavian Packaging Association (SPA) on järjestänyt yhteispohjoismaista ScanStar-kilpailua vuodesta 1969. Kilpailu on tarkoitettu kaikille pakkausratkaisuille, jotka on suunniteltu, valmistettu tai niitä käytetään yhdessä Pohjoismaista. Scanstar 2021 -kilpailun järjesti Ruotsin pakkausyhdistys Svenska Förpackningsgillet.