MetsäTrans Oy
Ajankohtaista

Isot kuormat varmasti liikkeelle

Inkoolainen Michael Sjölund hankki vuodenvaihteessa (2013-2014) uuden puutavara-auton. Volvon 750 hevosvoimainen FH 16 on rullannut Inkoon lähiympäristön teitä toukokuun (2014) alkuun mennessä jo 50 000 kilometriä. Tässä ajassa hieman tavanomaisesta poikkeavista varusteistakin on saanut mukavasti tuntumaa. Sjölund mietti useampaan otteeseen huonolla alustalla ajaessaan, kannattaisiko seuraavaan autoon tilata etuveto. Kun vaihdon hetki tuli, mies päätti kokeilla hydraulista etuvetoa. Hollannissa asennettu etuvetopaketti nosti hintaa 25 000 euroa. Samalla nupin paino nousi 550 kilolla.

Huomaamatonta apua

Napamoottoreita lukuun ottamatta etuakseli on samanlainen vakioakselin kanssa. Suurin apu etuvedosta on pehmeältä alustalta liikkeelle lähdettäessä sekä ahtailla lansseilla veksailtaessa. Etuvedon käyttö on helppoa, sillä ennen liikkeelle lähtöä napin painallus riittää. Veto kytkeytyy automaattisesti pois, kun auto saavuttaa säädetyn nopeuden. Sjölund ei osaa näin lyhyen kokemuksen perusteella sanoa, onko etuveto varmasti hintansa väärti. Mutta toistaiseksi hän on etuvetoon tyytyväinen ja seuraavat miljoona kilometriä tulevat varmasti antamaan miehelle lisää kokemusta. Kasvaneen kokonaispainon johdosta Sjölund päätyi nosturihankinnassaan Hiabin Zetaan. Kätevästi vetoauton takaosaan taiteltava nosturi ei syö kuormatilaa. Hankintahinnaltaan Zeta ja tavallinen pitkäpuominosturi olivat samoissa. Nosturin avaus ja takaisin taittelu ottavat aikaa vain muutaman sekunnin, mutta itse nosturin käyttö on täsmälleen samanlaista. Sen verran Sjölund on saanut Zetaan tuntumaa, että paluuta pitkäpuomiseen kuormaajaan ei taida olla. Pieni miinus tulee Zetan hitusen korkeammasta painosta. [caption id="attachment_2465" align="alignright" width="317"]

Hiabin Zeta-nosturi ei syö kuormatilaa. Se on asennettu korotetulle telineelle.[/caption]

Tuttua tekniikkaa

Kuormaajan hallinta ei ole sähköinen, vaan ihan tavallinen nelivipuinen. Sjölund perustelee tätä sillä, että yrityksen muiden autojen nostureissa on samanlainen hallintajärjestelmä. Näin kuskien toiminta ja hallintalaitteiden ylläpito on helpompaa. Pankoiksi Sjölund siirsi puolikymmentä vuotta käytössä olleet Exten automaattipankot. Ne ovat olleet erittäin toimintavarmoja kaikissa sääoloissa, eikä remontteihin ole tärvääntynyt aikaa.  Peruskunnostuksen jälkeen, missä kaikki kuluvat osat uusittiin, pankot kestävät hänen arvion mukaan varmasti toisen mokoman. Vaikka ostettaessa Exten Com 90 -pankot ovat reilusti kalliimpia, niiden kokonaistaloudellisuus on kuitenkin erinomainen. Tolpan pituuden säätö ja kuorman sidonta hoituvat automaattisesti kaukosäätimellä. Automatiikka lisää tuntuvasti myös kuljettajan työturvallisuutta. Volvon perässä on Briabin neliakselinen, siirtotelillä varustettu perävaunu. Teli siirtyy 2,5 metriä, mikä lisää tuntuvasti ketteryyttä. Kärry on kulkenut keveästi auton perässä jo kuusi vuotta, eikä ole tarvinnut sepittää. Välipalkkien nokkela kiinnitys antaa joustoja ja pitkää ikää. Onpa kärry kerran kaatunutkin ja silti se vaan toimii ja kulkee.

Ajoja on riittänyt

Michael Sjölund on ollut itsenäisenä yrittäjänä kymmenisen vuotta. Tätä ennen hän oli veljensä kanssa isänsä perustamassa yrityksessä mukana. Sukupolvenvaihdoksessa veli perusti oman, vilja-autoihin erikoistuneen kuljetusyrityksen ja Michael keskittyy omassa yrityksessään puun ajoon. Sjölundin kolmelle yhdistelmälle ja kuudelle kuskille on riittänyt puunajoa sen minkä työaikasäännöt myöten antavat. Pääosin ajot ovat olleet massapuuta Karjaan asemalle ja Kirkniemen tehtaalle. Inkooseen ja lähiympäristöön on tullut jonkun verran lisää ja entistä matalampia painorajoituksia. Onneksi pitkiltä kiertoteiltä on sentään vältytty. Kuormatkin on saatu mukavasti täyteen, sillä katkontapituus alkaa olla 320 sentissä. Kuskien saamisessa on joskus ollut hieman hankaluuksia, mutta työssä oppisen kautta Sjölund on saanut pidetyksi tilanteen hyvänä. Tulvaisuudesta ei osaa sanoa mitään, sillä etenkin vanhemmat kuskit tuntuvat turhautuvan lupaviidakkoon ja toisaalta kuorma-autokortin ajaminen ja pätevyyksien hankkiminen tulee nuorille liian kalliiksi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

(artikkeli julkaistu alunperin Metsätrans-lehdessä 3/2014)

[caption id="attachment_2466" align="alignleft" width="476"]

Volvon etupyörissä on napamoottorit helpottamassa lähtöä hankalista paikoista.[/caption]