MetsäTrans Oy
Ajankohtaista

Volvo Trucks: Turvavyöt pelastaneet ihmishenkiä jo 60 vuotta

Volvon insinööri Nils Bohlin kehitti modernin kolmipisteturvavyön vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Turvavyötä pidetään edelleen maailman tärkeimpänä liikenneturvallisuusinnovaationa. Turvavyön käytön arvioidaan säästäneen jo yli miljoona ihmishenkeä. Myös raskaan liikenteen kuljettajille turvavyön käyttö on tärkeää. Volvon tutkimusten mukaan puolet kaikista kuorma-auton kuljettajan kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista olisi voitu välttää, mikäli turvavyö olisi ollut käytössä.

Vuonna 1959 Volvon insinööri Nils Bohlin kehitti modernin kolmipisteturvavyön. Malli patentoitiin, mutta Volvo jätti patentin avoimeksi, minkä ansiosta se on ilmaiseksi kaikkien ajoneuvonvalmistajien käytettävissä.

Volvon kolmipisteturvavyö patentoitiin, mutta Volvo jätti patentin avoimeksi, jotta innovaatio olisi kaikkien ajoneuvovalmistajien käytettävissä ja jotta kaikilla ajoneuvoilla liikkuminen olisi turvallisempaa, merkistä riippumatta.

Ihmishenkiä pelastava innovaatio – muttei aina käytössä

Liian moni kuorma-autonkuljettaja laiminlyö edelleen turvavyön käyttöä. On kuorma-autonkuljettajia, jotka uskovat, että turvavöitä ei kuorma-auton koon vuoksi tarvitse käyttää.

- Kuolonuhreja olisi huomattavasti vähemmän, jos kaikki kuljettajat käyttäisivät turvavöitä, Anna Wrige Berling, Volvo Trucks pääkonttorin tuoteturvallisuudesta vastaava päällikkö muistuttaa.

-Mikään muu turvallisuusinnovaatio ei ole henkien pelastamisessa turvavyön veroinen -kolmipisteturvavyö on tarjonnut liikenneonnettomuuksissa suojan suuremmalle määrälle ihmisiä kuin mikään muu yksittäinen keksintö, Berling jatkaa.

Volvo Trucksin turvallisuusraportti 2017 osoitti, että puolet kaikista liikenneonnettomuuksissa kuolleista kuorma-autonkuljettajista olisi selvinnyt hengissä, jos he olisivat käyttäneet turvavyötä.

-Faktat puhuvat puolestaan. Turvavyön käyttö on erittäin tärkeää kuorma-autoissa. Esimerkiksi kaatumisonnettomuuksissa turvavyö voi auttaa estämään kuljettajaa juuttumasta puristuksiin, Berling sanoo.

Turvavyön käyttö on erittäin tärkeää myös kuorma-autoissa. Esimerkiksi kaatumisonnettomuuksissa turvavyön ansiosta kuljettaja ei joudu puristuksiin, Volvo Trucksin turvallisuuspäällikkö Anna Wrige Berling muistuttaa.

Volvo Trucksin visio: Onnettomuuksia nolla

Volvo Trucks tekee jatkuvaa tuotekehitystyötä, jotta onnettomuuksilta voitaisiin välttyä kokonaan. Volvo Trucksin visiona on nolla onnettomuutta, mikä vaatii laajaa yhteistyötä eri kuorma-autovalmistajien, liikenneviranomaisten, tieverkostojen suunnittelijoiden, asiantuntijoiden ja kuljettajien kesken, ympäri maailmaa.

-Jaamme liikenneturvallisuuteen liittyviä tutkimustuloksiamme laajalti. Olemme tarjonneet tietoa ja asiantuntemusta yliopistoille, tutkimuslaboratorioille ja kumppaniorganisaatioille. Kun keskustellaan liikenneturvallisuudesta, haluamme olla mukana. Siten voimme oppia entistä enemmän ongelmista ja ratkaisuista, sekä soveltaa oppimaamme tulevaisuuden kuorma-autojen suunnittelussa, Volvon Berling kertoo.