Ajankohtaista

Pekka Lanko näytti mitä tarkoittaa sankaruus

Vuonna 2011 Suomessa lanseerattu kuljetusalan Ammattina Sankari -kampanja etsii ja palkitsee vuosittain ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia. Tavoitteena on löytää laajasta kuljetusalan ammattilaisten joukosta niitä kuljettajia, jotka ovat toimineet liikenteessä esimerkillisesti, kaveria auttaen ja sankarin tavoin.

oli perjantaina 22.2.2019 ajamassa hämärtyvässä illassa tuttua reittiään tietä numero 94 Hammerfestistä Kiirunaan kyydissään norjalaisten postia. Päivän ollessa jo pitkällä kyydissä ollut työkaveri huomasi oikealta puolelta lumen peittämän betonisen kaiteen yli ajaneen henkilöauton, joka oli ajautunut jyrkkää rinnettä lähelle alla vellovaa merta. Auton keula oli vain puolen metrin päässä hyytävästä merestä ja mustasta, vettä vasten olevasta henkilöautosta, oli havaittavissa tuskin muuta kuin jarruvalot. Pekan sanoin: Pekka LankoLillianne Boberg”aallot löivät jo liki konepellille”

 Pekka toteaa tapahtuneesta.-Ilman Lilliannen huomiota en olisi huomannut oikealla puolella ollutta ulosajoa,

Sen enempää miettimättä rovaniemeläinen pysäköi ajoneuvonsa tien laitaan ja nopean tilannekatsauksen jälkeen päätti itse ryhtyä mahdollisimman pian toimimaan. Hän etsi autosta kuormaliinat, kiinnitti yhden niistä itseensä ja otti toisen kainaloonsa samalla kun Lillianne sitoi ne kuorma-autoon. Kohta hän jo laskeutui jyrkkää kivistä lumen peittämää rinnettä alas autolle. Tässä vaiheessa paikalle oli pysähtynyt myös paikallinen sora-auton kuljettaja, joka soitti paikalle palokunnan ja poliisit. Pekka Lanko

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pekka oli kuitenkin mennyt jo rinnettä alas ilman tarkempaa tietoa siitä keitä mahdollisesti autossa oli kyydissä. Alas laskeuduttuaan Pekka sitoi ensiksi liinan auton peräkoukkuun varmistaakseen, ettei veden varaan vajoamassa oleva auto pääse luisumaan alas mereen. Tämän jälkeen hän eteni kuljettajan ovelle ja sai oven auki. Vastassa oli noin 30 vuotias kuljettaja, joka järkytykseltään tuskin pystyi liikkumaan. Pekan ansiosta kuljettaja kuitenkin saatiin turvallisesti ulos autosta ja rinnettä ylös tielle. Kaikki tämä oli ohi muutamassa minuutissa jo ennen  palokunnan saapumista. Palokunnalle jäi kuitenkin vielä tehtäväksi hinata Pekan liinalla sitoma auto takaisin tielle.

 Pekan omin sanoin matkassa oli onnea, koska ilman kuorma-auton korkean ohjaamon näköalaa Lillianne tuskin olisi havainnut koko autoa.

sanoo Pekka ylpeänä Ammattina Sankari kampanjan palkintogaalassa, jonne hänet ja Lillianne lennätettiin Norjasta vastaanottamaan vuosittain jaettava AmmattinaSankari palkinto.  -Iso kiitos tästä kaikesta kuuluu ehdottomasti Lilliannelle,

Kumppaneista koostuvan palkintoraadin perusteluissa korostuu, että tämän vuotinen sankari Pekka Lanko edustaa todellista kuljetusalan sankaruutta ja neuvokkuutta joka toteutuu hänen valintoinaan pysähtyä auttamaan aina kun joku apua tarvitsee. 

-, toteaa kampanjan koordinaattori Bridgestonen myyntipäällikkö Jussi Huhta. Pekan rohkeus ja halu auttaa nousivat erityiseen asemaan kun arvioimme vuoden 2019 voittajaehdokkaita

-, jatkaa Jussi Huhta. Ilman korkean kuorma-auton ohjaamon mahdollistamaa näköalaa tämä onnettomuuden kokema autoilija olisi saattanut joutua vedenvaraan, jolloin seuraukset sekä kuljettajalle että autolle olisivat olleet todella ikävät eli tässä tapauksessa paikalle tarvittiin Pekka ja Lillianne isolla autolla

Pekka Lanko toteaa saamastaan palkinnosta vaatimattomasti,

-Ratin ja penkin välissä istuu ja petillä nukkuu pääosin täysin tavallisia ihmisiä ja siksi on hienoa, että kuljetusalan hiljaisten puurtajien arkea nostetaan esiin tän tyyppisellä positiivisella kampanjalla. Minusta tässä ollaan hyvällä asialla.

Pekka Lanko palkittiin Helsingissä torstaina 14.11. järjestetyssä Ammattina Sankari palkintogaalassa 5.000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet, 2.500 euroa Lanko lahjoitti kampanjan sääntöjen mukaan hyväntekeväisyyteen; Lapin keskussairaalan syöpälasten yksikölle auttaakseen niiden toimintaa. Palkinnon luovutti tilaisuuden juhlapuhuja valtiosihteeri Mikko Koskinen.

Ammattina Sankari -kampanja on vuosien aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 39 857 Euroa.