Metsäteollisuus

TMTM™-modifiointitekniikalla lisää puun jalostusarvoa

Sahatavaran kuivaus tapahtuu perinteisesti joko ulkona, rimoitetuissa taaplatuissa nipuissa tai erityyppisissä kuhunkin tarkoitukseen sopivissa puun kuivauslaitoksissa. Nämä menetelmät soveltuvat hyvin siihen tilanteeseen, kun kuivaukseen on käytettävissä paljon aikaa, sahatavara on standardisoitua ja prosessi perustuu massatuotannon suureen volyymiin. Lisäksi puun luontaisen elämisen aiheuttamat kuivausviat on eliminoitava ennen loppukäyttöä.

Avant Woodin Pekka Ritvanen näkee TMTM™-tekniikan olevan erinomainen puun jalostusarvon nostaja, koska aiemmin massaksi tai hakkeeksi mennyt puu on mahdollista hyödyntää korkealaatuisissa tuotteissa.

Sahatavaran vääntyily ja kieroutuminen aiheuttavat laadun alenemista ja lisäprosessointia, kuten oikohöyläystä, ennen kuin siitä saa mittatarkkaa raaka-ainetta. Avant Wood Oy on kehittänyt puun termomekaanisen, Thermo-Mechanical Timber Modification, TMTM™- modifiointimenetelmän, jonka avulla puu saadaan kuivaksi ja pysymään muodossaan huomattavasti nopeammin perinteisiin menetelmiin verrattuna.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.