Tapahtumat

Metsämessut British Columbiassa

Canada North Resources EXPO järjestettiin toukokuun lopussa Prince Georgessa, British Columbiassa Kanadassa. Paikkakunta on keskellä valtavan laajoja metsäalueita, vajaa tuhat kilometriä Vancouverin pohjoispuolella. Messuilla kävi 9000 vierasta. Prince George on pohjoisen British Columbian suurin ja elinvoimainen kaupunki, jossa asuu noin 75 000 asukasta. Se on myös voimakas metsäteollisuuden keskus. Siellä on mm. useita sahoja, kaksi sellutehdasta ja pellettitehdas.

Kanadassa autoja ei kuormata nostureilla, niinpä vaa'at laitetaan yleensä pankkojen alle.
Olofsforsin teloja käytetään myös Kanadassa.
Promac valmistaa monenlaisia murskaimia. Tämä kaivinkoneeseen sopiva malli painaa 630 kiloa.
Kanadassa valmistetut Taimi-pyörivät liittimet ovat alansa huippua.
Myös Kanadassa työturvallisuus on korkeassa kurssissa.
Tällaisen moni mies veisi mielellään mökilleen, hinta 19 000 euroa. Intialainen Mahindra on maailma myydyin traktorimerkki ja Sampo-Rosenlew Oy:n yhteistyökumppani.
Veroja näköjään maksetaan akselin päässä olevan mittarin mukaan.
John Deere 953 M, painoltaan 33,3 tonnin kaatokasauskone liikkuu 350 hv:n moottorilla. Siinä on Southstar QS 600 prosessoripää latvasahalla, joka painaa 3600 kiloa. Southstar on alun perin perustettu Australiassa 2007 ja se siirtyi 2011 British Columbiaan. Vuoden 2018 alussa Komatsu osti Southstarin harvesteripäät ja Quadcon kaatopäät.
Vuoden 2018 alussa Komatsu osti Quadcon, joka valmistaa kierkkoteräisiä kaatopäitä sekä harvesteripäitä valmistavan Southstarin., joka siirtyi 2011 British Columbiaan. Ennestään Komatsulla oli Logmaxin harvesteripäät. Kolmikko Quadco, Southstar ja Logmax olivatkin vahvasti esillä yhteisosastolla messuilla. Southstar QS 500 näyttää tältä.
Tyypillinen hakeauto, joka tyhjennetään nostamalla auto pystyy. Vetoauton hakkeet hulahtavat perävaunun läpi. Tässä vetoauto on otettu pois hakelaatikon edestä. Yleensä vetautokin nostetaan ylös, toki kuljettaja tulee hytistä pois.
Western Star 8-akselinen puutavara-atuo, jonka kokonaispaino on 62 500 kiloa. Ilmajousinen auto, vaakaelementti pankon alla, levitettävät
Tyylikäs ensi vuoden mallin Western Star, siinä on 600 hv:n Detroit. Kelpaa tuossa yksiössä asustaa.
Mack puutavara-auto. Kanadassa pankkojen osalta ei paljon vaihtoehtoja löydy.

Puutavara-autojen kokonaispaino on 8-akselisilla B-junilla 62 500 kiloa, leveys 260 cm ja korkeus 415 cm. Pari vuotta sitten tuli voimaan uusi asetus, joka salli tietyille reiteille 9-akselisen B-junan, jonka kokonaispaino voi olla 71 810 kiloa. Hyötykuormaa tällaiseen puutavara-autoon voidaan saada jopa 49 000 kiloa. Tietyillä reiteillä sallitaan myös 2,9 metriä leveän pankot. Useissa autoissa oli CTI-laitteet.

Peterbilt 9-akselisen auton kokonaispaino on 71 810 kiloa.
Peterbiltin kromipuskuria voi käyttää vaikka peilinä.
Freightliner hakeyhdistelmä purkavalla lattialla.
Northern Mat & Bridge valmistaa monelaisia puuelementtejä pehmeitten maastokohtien ylitykseen. Tilapäiseen käyttöön on halvempi ratkaisu rakentaa elementeistä "kapulasilta" kuin uuden tien rakentaminen.
Tigercat 890 on valmistajan suurin metsäkone, painoa peräti 47,9 tonnia, tehoa 330 hv. Sopii lastauskoneeksi tai harvesteriksi.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.