Kuljetus

Täyssähköisen eActrosin testit loppusuoralla, tuotanto käyntiin loppuvuonna

Mercedes-Benz eActros -sähkökuorma-auton prototyypin viimeisen vaiheen asiakastestit ovat käynnissä suur-Münchenin alueella Etelä-Saksassa. Münchenissä eActros toimii osana Paulaner-panimon logistista jakeluketjua ja kuljettaa juomalavoja sekä tapahtuma- ja markkinointimateriaaleja Paulanerin asiakasravintoloille. Sähkökuorma-auto aloittaa kierroksensa Paulanerin logistiikkakeskuksesta Gräfelfingistä Münchenin länsilaidalta ja tekee päivässä 100–200 kilometrin mittaisen kierroksen.

Paulaner-panimoyhtiö on viimeinen käytännön testiohjelmaan osallistuva asiakasyritys ”eActros Innovation Fleet” -testiohjelmassa, joka käynnistyi vuonna 2018. Ohjelman toinen vaihe alkoi viime vuonna. Mercedes-Benz Trucks aikoo käynnistää eActrosin sarjatuotannon vuoden 2021 toisen puoliskon aikana Wörth am Rheihin tehtaallaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vaikka Saksankin hotelli- ja ravintolatoimiala on parhaillaan toiminnaltaan vahvasti rajoitettu, toimitamme perille kaikki asiakkaidemme tilaukset. Jakelulogistiikan kokonaisvaltaisesta ympäristöystävällisyydestä on tulossa yhä tärkeämpi kilpailutekijä ja – kuten testivaihe on jo osoittanut – paikallisesti CO2-neutraali eActros sopii täydellisesti tähän tarpeeseemme eli nimenomaan raskaaseen jakeluliikenteeseen kaupunkialueilla, Paulaner Getränke und Service -yhtiön toimitusjohtaja Jörg Metzner kiittää.

Toimintamatkatavoite hyvin realistinen, kuljettajat kiittävät ajotuntumaa

Yksi Innovation Fleet -testisarjan monista havainnoista on se, että eActros-prototyypille luvattu noin 200 kilometrin toimintamatka latauksella on täysin realistinen tavoite – riippumatta auton kuormasta, reitistä tai maaston topografiasta. eActrosin suorituskyky ja käyttötunnit kaupunki- tai moottoritieliikenteessä sekä maaseutureiteillä ovat täysin verrannolliset perinteisen dieselkuorma-auton kanssa. Tavaratilan jäähdytys ja ilmastointi – jotka molemmat toimivat sähköllä – ovat toimineet moitteitta sekä kesähelteillä että talvipakkasissa. Kuljettajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä sähkömoottorien vääntöön, joka on käytössä koko nopeusalueella, auton hiljaisuuteen ja pehmeään ajotuntumaan. Ennakoivasti ajamalla he voivat hyödyntää myös tehokasta jarrutusenergian talteenottoa.

Tuotantomalli entistä suorituskykyisempi, tulossa 2- ja 3-akseliset versiot

Testiajoissa käytettävä eActrosin prototyyppi perustuu Mercedes-Benz Actrosin rakenteeseen, mutta sen suunnittelussa on huomioitu sähköinen ajaminen sekä sen vaatimat voimansiirron komponentit. Autossa on kaksi lähelle taka-akselin napoja sijoitettua sähkömoottoria, joiden teho on 126 kW (171 hv) kpl ja vääntö 485 Nm/kpl. eActrosin sähköntarpeesta huolehtii 240 kWh:n litiumioniakusto.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

eActrosin sarjatuotantomallin toimintamatka, teho ja turvallisuusominaisuudet tulevat olemaan merkittävästi paremmat kuin auton prototyypissä. Mercedes-Benzin täyssähköinen kuorma-auto lanseerataan 2- ja 3-akselisina versioina. Lisäksi Daimler Trucks tarjoaa auton käyttäjille kokonaisvaltaisen ekosysteemin, joka sisältää sähköisen liikkumisen kattavat konsulttipalvelut: reittianalyysit, mahdollisten hankintatukien hyödyntämisen, tuen auton integroimiseen yrityksen muuhun kalustoon sekä apua tarvittavan latausinfrastruktuurin kehittämiseksi.

Saksassa raskaiden sähkökuorma-autojen kehittämistä ja testejä rahoittavat autonvalmistajien lisäksi maan ympäristöministeriö (BMU) ja talous- ja energiaministeriö (BMWi) sekä Concept ELV2-projekti.