Metsätrans-Lehti Oy
Kuljetus

Scania Rent on saanut positiivisen vastaanoton

Scania Suomi lanseerasi oman kuorma-autojen vuokrauspalvelun pari vuotta sitten Kuljetus-Logistiikka 2019-messuilla.

Kevään 2021 koeajokiertueen kalustosta peräti neljä autoa oli menossa kiertueen jälkeen Scania Rent-palveluun vuokrattaviksi, mm. tämä Scania R660 puutavara-auto.

Alkuvaiheessa Scania Rent tarjosi vuokralle jakeluautoja, tasonostoautoja, koukkuautoja, rahtiautoja, rekkavetureita ja sora-autoja.

- Virallisen lanseerauksen aikoihin meillä oli viitisentoista autoa valmiina, Scanian vuokraustoimintojen myyntipäällikkö Tuomo Arola kertaa.

Uusi palvelu otettiin asiakkaiden keskuudessa hyvin vastaan, mistä parhaana osoituksena on kaluston kasvanut määrä. Kahdessa vuodessa vuokrattavien autojen määrä on yli kaksinkertaistunut ja myös uusia kuljetussegmenttejä on saatu vuokraustoiminnan alle, myös puuautot.

- Scania Rent-autoilla ajetaan yleensä sadasta kahteensataan tuhanteen kilometriin ennen vaihtoa. Vuokra-autot tulevat siis myyntiin vähän ajettuina, hyvin pidettyinä ja huollettuina, minkä ansiosta ne ovat erittäin helppoja myös myydä edelleen, Arola toteaa.

Myös puuautoja vuokrattavana

Scanian kevätkiertueen kalustosta neljä autoa oli kiertueen jälkeen menossa vuokra-autoksi, muun muassa toinen puuautoista. Arolan mukaan puuautoilijoita on päätynyt vuokra-autoon pääosin kahdesta.

- Ehkä yleisin syy on ollut omalle autolle sattunut haaveri, vaurioituminen kolarissa tai vaikka kaatuminen. Näissä tapauksissa ajot ovat voineet jatkua vuokrakalustolla ilman pidempiä katkoksia.

- Toisen luokan vuokra-asiakkaista muodostavat sitten uuden auton toimitusta odottavat.

Sopimuksen mukaiset ajot ovat voineet alkaa ennen kuin tilattu auto saapuu, tai sitten vanhalle autolle on löytynyt sopiva ostaja jo ennenaikaisesti. Vuokraus on näissä tilanteissa joustava vaihtoehto.

- Lyhyimmät vuokrasopimukset ovat ihan päivien mittaisia, mutta näissä tapauksissa kyse on lähinnä jakeluautoista. Keskimääräinen vuokrausuaika lähentelee kuukautta, mutta sen lisäksi meillä on runsaasti myös pitkiä, jopa 12 kuukauden sopimuksia, Arola jatkaa.

Scania Rent-palvelu lanseerattiin Helsingin Messukeskuksessa, Kuljetus-Logistiikka 2019-näyttelyssä. Alkuvaiheessa vuokrakalustoa oli 15 auton verran, vain kahdessa vuodessa määrä on yli tuplaantunut.

Kasvu jatkuu

Vuokranantajan näkökulmasta pidemmät sopimukset ovat luonnollisesti helpompia, lyhyempien pätkien yhteensovittamisessa on omat haasteensa, mutta Arolan oman arvion mukaan siinäkin he Scanialla ovat toistaiseksi onnistuneet hyvin.

- Asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan ja se tunnetaan jo melko laajasti. Alku on sujunut jopa odotuksia paremmin.

Tulevaisuudessa Arola uskoo Scanian vuokraustoiminnan kasvavan edelleen. Uusia kuljetussegmenttejä ei välttämättä ole valikoimaan tulossa, mutta kaluston määrä näyttäisi jatkavan tasaista nousua.

- Kysytyimmät kuljetussegmentit meillä on jo valikoimassa, mutta niin sanottua rautakauppa-autoa meiltä aina välillä tiedustellaan. Uskoisin että nykyisellä valikoimalla vuokrattavan kaluston määrä tulee seuraavan kahden vuoden aikana kasvamaan yli 50 autoon. Me tietenkin elämme markkinan mukaan, ja jos kysyntä jostain syystä laskisi, niin autojen määrää on helppo myös vähentää.

Tuomo Arola vastaa Scanian Rent-toiminnasta koko maassa, mutta asiasta kiinnostuneet voivat tiedustella vuokrausmahdollisuudesta myös oman alueen myyjiltä.