Kuljetus

Kuusi vinkkiä kesärenkaiden tarkastamiseen

Renkaiden kunto vaikuttaa oleellisesti liikenteen turvallisuuteen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan vain reilu puolet suomalaisista autoilijoista tarkastaa säännöllisesti renkaidensa urasyvyyden ja ilmanpaineen. Muita renkaiden kuntoon liittyviä asioita tarkastaa vielä harvempi. Autonhuolto- ja rengasketju Vianor muistuttaa rengasturvallisuuden merkityksestä viettämällä Tieturvallisuusviikkoa ja tarjoamalla kaikille autoilijoille maksuttoman rengastarkastuksen, jälkikiristyksen ja rengaspaineiden tarkistuksen ilman ajanvarausta.

Suomen kesän vaihtelevissa olosuhteissa kesärenkaiden kunnolla on suora vaikutus omaan ja muiden tieturvallisuuteen. Muun muassa renkaiden urasyvyys, ilmanpaine ja ikä vaikuttavat siihen, miten turvalliset ne ovat ajaa. Erityisesti sadekelillä kesärenkaan pidolla on iso merkitys turvallisuuden kannalta, sillä kuluneilla renkailla jarrutusmatkat venyvät ja vesiliirron riski on suurempi.

Tuore kyselytutkimus* selvitti, miten suomalaiset pitävät huolta renkaistaan. Urasyvyyden tarkastaa säännöllisesti 60 prosenttia autoilijoista, rengaspaineet puolestaan 51 prosenttia. Muihin renkaiden kuntoon vaikuttaviin asioihin kiinnittää huomiota vielä harvempi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Tutkimukseen osallistuneista 11 prosenttia vastasi, että renkaista ei tarvitse pitää huolta millään tavalla. Tässä voi olla kyse ihan siitäkin, että osa autoilijoista ei tiedä, millaisia asioita renkaista pitää tarkastaa ja miten ne vaikuttavat omaan ja muiden turvallisuuteen. Vietämme Vianoreissa Tieturvallisuusviikkoa nyt toista kertaa, jotta tieto näistä asioista leviäisi ja kesän matkat sujuisivat turvallisemmin, sanoo kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen Vianorilta.

– Nyt kun suurimmalla osalla on autossaan kesärenkaat alla, on hyvä hetki varmistaa, että ne ovat turvalliset. Siksi Vianor tarjoaa kaikille autoilijoille ilmaiseksi jälkikiristyksen, renkaiden urasyvyyden mittaamisen ja ilmanpaineen tarkistuksen 10.-14. toukokuuta. Vianoreissa voi piipahtaa niiden aukioloaikoina tarkastuttamassa renkaansa ilman ajanvarausta, Laitinen jatkaa.

Renkaiden kunto on helppo tarkastaa, kun tietää, mihin pitää kiinnittää huomiota

Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta pito-ominaisuudet heikkenevät ja vesiliirron riski kasvaa jo silloin, kun renkaiden urasyvyys alittaa neljä millimetriä. Rengaspaineet olisi hyvä tarkistaa kerran kuussa ja aina, kun auton kuorma on tavallista suurempi, sillä liian alhaiset paineet vaikuttavat auton ohjattavuuteen, kuluttavat renkaita tavallista nopeammin ja lisäävät polttoaineenkulutusta.

– Vaikka noin puolet suomalaisista tarkistaa rengaspaineita, vain 31 prosenttia tekee sen tarpeeksi usein eli kerran kuussa. Suositellut rengaspaineet löytyvät auton käyttöohjekirjasta sekä usein myös kuljettajan ovenkarmista tai polttoaineluukun kannesta, Laitinen sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Urasyvyyden ja ilmanpaineen seuraamisen lisäksi autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota myös muutamaan muuhun asiaan. Renkaiden pultit tulee jälkikiristää, kun renkaanvaihdon jälkeen on ajanut noin 100-200 kilometriä.

On myös hyvä varmistaa, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Epätasainen kuluminen voi olla merkki esimerkiksi vääristä ohjauskulmista, liian alhaisesta rengaspaineesta tai ongelmista iskunvaimentimissa. Renkaan pääurista kannattaa poistaa isot kivet silloin tällöin. Tiukasti uriin painuneet kivet eivät putoa ajaessa itsestään pois, vaan ne porautuvat yhä syvemmälle renkaaseen ja saattavat aiheuttaa rengasvaurion.

– Myös renkaiden ikä vaikuttaa niiden ominaisuuksiin. Vuosien kuluessa renkaan kumiseos kovettuu, jolloin pito vähenee, ja siksi renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta. Jos renkaan valmistamisesta on ehtinyt kulua 10 vuotta, sillä ajamista ei voi suositella, vaikka se ei olisi ollut käytössä kuutta vuotta. Valmistusajan pystyy tarkastamaan renkaan kyljestä, Laitinen kertoo.

Vianorin kuusi vinkkiä kesärenkaiden tarkastukseen:

  1. Jälkikiristä pultit, kun olet ajanut 100-200 kilometriä renkaanvaihdon jälkeen.
  2. Tarkasta riittävä urasyvyys – kun kulutuspintaa on enää 4 millimetriä, on aika harkita uusia renkaita.
  3. Tarkista ilmanpaineet kerran kuussa ja kun kuormaa on tavallista enemmän.
  4. Varmista, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti.
  5. Poista isot irtokivet renkaiden pääurista.
  6. Uusi renkaat, jos niillä on ajettu 6 vuotta tai jos niiden valmistuksesta on kulunut 10 vuotta.

*Kyselytutkimuksen teetti Nokian Renkaat, ja sen toteutti YouGov-tutkimuslaitos maaliskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.