Metsätrans-Lehti Oy
Kuljetus

Neste testaa uusiutuvaa bensiiniä

Markkinoilla ei ole tähän mennessä ollut bensiiniautoihin sellaisenaan soveltuvaa ratkaisua, jolla fossiilisen bensiinin voisi korvata tavallisissa bensiiniautoissa niin, että samalla päästöjä voitaisiin merkittävästi vähentää investoimatta uusiin ajoneuvoihin tai muokkaamatta nykyisiä.

Neste on maailman johtava uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja ja saattaa olla myös ensimmäinen, joka on kehittänyt kaupallisen käyttöön tarkoitetun uusiutuvan bensiinin. Tuotteen testauksen viimeinen vaihe on nyt alkamassa; tavoitteena on polttoaineen kaupallistaminen ja siten bensiini- ja hybridiautojen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen merkittävä vähentäminen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

EU tiukensi äskettäin kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitettaan ja tavoittelee vähintään 55 % vähennystä vuoteen 2030 mennessä. Ruotsilla ja Suomella on myös kansallisia tavoitteita, esimerkiksi erilliset päästövähennysvelvoitteet bensiinille. Nykyiset vaihtoehdot bensiinikäyttöisille autoille eivät kuitenkaan vähennä merkittävästi fossiilisen bensiinin käyttöä riittävän lyhyessä ajassa.

Tämän haasteen ratkaisemiseksi on nyt ryhdytty toimeen: Nesteen uusiutuvan bensiinin käytöllä voidaan saavuttaa jopa 65 % fossiilista polttoainetta pienemmät kasvihuonekaasupäästöt koko polttoaineen elinkaaren ajalta laskettuna. Nesteen tavoitteena on kasvattaa tätä lukua ja yltää lopulta jopa 90 % fossiilista polttoainetta pienempiin kasvihuonekaasupäästöihin. Tämä tarkoittaisi, että kasvihuonekaasupäästöt polttoaineen elinkaaren aikana vastaisivat sähköajoneuvojen päästöjä.

- Nesteen uusiutuvalla bensiinillä kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää jopa 65 % fossiiliseen bensiiniin verrattuna. Teollisuuden tarjotessa uusia vaikuttavia ratkaisuja maat voisivat kasvattaa kansallisia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteitaan entisestään, Nesteen Renewable Road Transportation -liiketoimintayksikön johtaja Carl Nyberg sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tuote täyttää EN228-polttoainestandardin vaatimukset, ja sitä voidaan käyttää sekä nykyisissä että uusissa bensiini- ja hybridiautoissa. Uusiutuva bensiini voi siis tarjota EU:lle uuden työkalun, jolla se voisi saavuttaa kunnianhimoisen tavoitteensa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 55 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Uutta polttoainetta testataan yhdessä Volvo Carsin toimittajan Powertrain Engineering Sweden AB:n kanssa. Powertrain Engineering Sweden toimittaa Volvo Carsille ja muille valmistajille voimansiirtoratkaisuja ja seuraavan sukupolven hybridijärjestelmän, ja se arvioi nyt Nesteen uusiutuvaa bensiiniä.

- Seuraamme uusiutuvien polttoaineiden, kuten Nesteen uusiutuvan bensiinin, kehitystä hyvin kiinnostuneina. Mielestämme siinä on paljon potentiaalia. Tuotteidemme ja Nesteen uusiutuvan bensiinin avulla ajoneuvojen omistajat voivat vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 65 %, sanoo Powertrain Engineering Swedenin toimitusjohtaja Michael Fleiss.

Testeihin kuuluu sekä moottorikokeita laboratoriossa että Nesteen kahden ajoneuvon ajokokeita liikenteessä. Testien tarkoituksena on tutkia polttoaineen ominaisuuksia ja säätää polttoainetta yhä vähäpäästöisemmäksi ennen tuotteen lanseeraamista markkinoille. Neste arvioi tulokset tulevina kuukausina.