Ajankohtaista

Elämää Vieremän kylänraitille

Vieremän Kylänraitti ry on vuonna 2008 rekisteröity riippumaton yhdistys, joka luo viihtyisyyttä kyläyhteisöön ja elämää kylänraitille. Nyt kesällä yhdistys järjestää lauluiltoja, joista ensimmäistä tähdittää Mikko Alatalo 6. heinäkuuta. Talvella ohjelmassa on joulun avaus ja myös naisten kumpparikävely sekä Vuoden vieremäläisen teon palkinta kuuluvat jo perinteisiin.

- Ja jos vaikka Iivo on sattunut voittamaan kultamitalin jossain, niin tarvittaessa mitalijuhlat on saatu pystyyn nopeallakin aikataululla, kertoo yhdistyksen toiminnassa alusta alkaen mukana ollut Tarja Säisä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kyrönniemen kotieläinpiha ja kesäkahvio

Kotieläinpihalla vierailu on maksutonta ja tarjolla on myös runsaasti aktiviteetteja täysin veloituksetta.

Vieremän historiaa huokuvan pappilan pihapiirissä toimii nyt neljättä vuotta kotieläinpuisto, joka tarjoaa toiminnallista lähimatkailua ja maatilaelämyksiä ilman sisäänpääsymaksua. Kyrönniemen kotieläinpiha oli viime vuonna ensimmäistä kesää Vieremän Kylänraitti ry:n hallinnassa, ja nyt toiminnasta vastaa vuosi sitten perustettu Rientola Vieremä Oy. Sekä yhdistyksen että osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Juha Vidgrén, joka lienee monelle tuttu myös eräästä toisesta vieremäläisestä yrityksestä.

Juha Vidgrén toimii Vieremän kyläraitti ry:n ja Rientola Vieremä Oy:n hallituksien puheenjohtajana.

Kotimaan matkailu on jo toista kesää vahvassa nosteessa, kun tunnetuista syistä harva on suunnannut lomalla maailmalle. Kyrönniemessä kävijöitä oli viime vuonna noin 4000, eli enemmän kuin Vieremällä asukkaita. Tänä vuonna tuhannen raja meni rikki jo ensimmäisellä viikolla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kelit ovat olleet loistavat, siitäkin tämä on paljon kiinni. Nyt on riittänyt aurinkoisia päiviä, jäätelöäkin on myyty toistasataa päivittäin, kertoo paikan järjestäjänä toimiva Susanna Kauppinen.

Susanna Kauppinen on Rientola Elää! hanketyöntekijä. Vieremän Kylänraitti ry:n toteuttama hanke on saanut EU-rahoitusta ja sen keskeisimpänä tavoitteena on saada uudistettu Kylätalo, Rientola, kuntalaisten, yhdistysten ja seurojen käyttöön. Kesän aikana Kauppinen emännöi Kyrönniemen kotieläinpiha ohjelmapalvelua. – Pääosin toiminta täällä pyörii jo lähes itsenäisesti kesäksi palkattujen nuorten toimesta, Kauppinen toteaa.

Nyt myös majoitusmahdollisuus

Kauppisen mukaan Kyrönniemessä vierailu on maksutonta, jotta mahdollisimman monella perheellä olisi mahdollisuus tulla paikalle. Lisäksi ohjelmapalvelun kautta voi vuokrata kajakkeja, sup-lautoja, saunalautta-ajelun tai ajan pakopeliin.

Saunalautta kuuluu ohjelmapalvelun vuokrattaviin palveluihin.

- Haluamme osoittaa, että mukavan kesäpäivän vietto ei vaadi kalliin huvipuistorannekkeen ostamista. Kotieläinpihalla pääsee ilmaiseksi tutustumaan hevosiin, lampaisiin, vuohiin, kaneihin ja kanoihin, ja niitä voi myös ruokkia yhdessä eläintenhoitajan kanssa. Tarjolla on päivittäin talutusratsastusta, meillä on keppihevostalli ja esterata, polkuautoja sekä pihapelejä mölkystä alkaen. Lapsiperheillekin hyvin soveltuvalta uimarannalta on mahdollisuus pulahtaa raikkaaseen Vieremän järveen, ja metsäpolulla voit nauttia satumaisen kauniista ikimetsästä. Polun varrella on myös kaikenikäisille soveltua tehtävärasteja, Kauppinen luettelee.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toistaiseksi suurin osa vierailijoista on ollut lähiseudulta, mutta ajoittain viime kesänä tuli tiedusteluita myös majoitusmahdollisuuksista. Nyt sellaista on tarjolla kohtuuhintaan Väentuvassa.

Majoitukselle oli kysyntää jo viime vuonna, joten nyt sellaiseen on mahdollisuus Väentuvassa kohtuuhintaan. Kahdeksan huoneen lisäksi rakennuksessa on yleiset wc- ja pesutilat sekä keittonurkkaus.

- Majoitusrakennuksesta löytyy kahdeksan huonetta, sekä yhteiset pesutilat ja keittonurkkaus. Aamupala on tarjolla itsepalveluperiaatteella, Kauppinen toteaa.

Kotieläinpihalla pääset tutustumaan maatilan eläimiin.

Kyrönniemen kotieläinpiha työllistää kesän aikana kymmenen henkilöä. Tehtäviin kuuluu kahvion hoitoa, saunalautan kuljettamista, eläinten hoitoa ja talonmiehen hommia.

Eläinpihalla järjestetään päivittäin talutusratsastusta.

- Se on yksi upea puoli tässä, että voimme tarjota työtä alueen nuorille. Nuorin työntekijämme on 16-vuotias ja vanhin taitaa olla 24. Uskon, että tämä on monelle myös varsin mieluisa työ, kun saa olla ulkona ja luonnon helmassa, Kauppinen päättää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Rientola Elää!

Vuonna 1913 Suomi kuului vielä Venäjän keisarikuntaan. Tuolloin Vieremän Nuorisoseura päätti ostaa Jaakkolan tilan maista tontin, jolle ryhdyttiin rakentamaan taloa, jonka nimeksi tuli Rientola. Myöhemmin Rientola myytiin urheiluseura Koitolle, jonka varainhankinnassa sillä oli merkittävä rooli. Tansseja ja konsertteja järjestettiin aina 80-luvun loppuun saakka, Rientolassa on vuosien saatossa esiintynyt mm. Tapio Rautavaara, Hurriganes, Juice Leskinen ja Eppu Normaali. Viimeisten vuosien aikana Ponsse järjesti kiinteistössä henkilökunnalleen kesäkonsertteja, joissa niin ikään nähtiin nimekkäitä artisteja Dannysta alkaen. Vielä talvella 2018 Rientolan tiloissa kuvattiin Juice-elokuvaa. Vanha Rientola purettiin kevään 2020 aikana ja uuden rakentaminen alkoi heti sen jälkeen. Nyt hanketyöntekijä Susanna Kauppisen keskeisimpiä tavoitteita on saada paikalliset yhdistykset ja seurat ottamaan uudistuneet tilat käyttöön, eli herättää Rientola uudelleen eloon.

Vieremän keskustassa sijaitseva Rientolan Kylätalo on syntynyt uudelleen kuluneen vuoden aikana. Yli 100-vuotiaan historian rakennus ehti vuosien varrella toimia mm. Vieremän Nuorisoseuran ja urheiluseura Koiton hallinnassa tarjoten puitteet lukuisten maan eturivin artistien konserteille, tansseille ja muille tapahtumille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vieremän kylänraitti ry toteuttaa vuoden mittaisen Rientola Elää! -hankkeen, jonka tarkoituksena on saada uudistettu Kylätalo mahdollisimman tehokkaasti kuntalaisten, yhdistysten ja seurojen käyttöön. Rientolan tilavarauksista vastaa hankkeesta erillisenä toimijana Rientola Vieremä Oy.

Vieremän 4H-yhdistyksen torikahvila palvelee heinäkuun ajan.