Tapahtumat

Puumessut perutaan syyskuulta – järjestetään seuraavan kerran Paviljongissa vuonna 2023

Puumessut kokoavat toimialan yritykset ja ammattilaiset messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin seuraavan kerran 6.-8.9.2023. Päätöksen taustalla on Suomen koronatilanteen huonontuminen sekä aluehallintoviraston uudet määräykset.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Jyväskylän alueelle tartuntatautilain nojalla kokoontumisrajoituksen sekä ns. turvavälimääräyksen asiakas- ja toimitiloihin. Määräykset ovat voimassa 13.8.–9.9.2021. Puumessut oli tarkoitus järjestää 8.-10.9.2021.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Päätöksen mukaan toimijoiden on varmistettava yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Lähikontakti tarkoittaa ihmisten fyysistä kontaktia sisä- tai ulkotilassa tai sisätilassa oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne mahdollistavat yleisölle ja asiakkaille lähikontaktien välttämisen. Tapahtumia voi järjestää edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.

- Vaikka meillä on täydet edellytykset järjestää ammattimessutapahtuma terveysturvallisesti, käytännössä rajoituspäätösten aikaan saama epävarmuus kävijöissä aiheuttaa tapahtuman onnistumiselle valtavan riskin, toteaa Jyväskylän Messut Oy:n myyntipäällikkö Hannu Mennala.

- Näytteilleasettajien tekemät panostukset messuosallistumiseen ovat todella suurta luokkaa mukaan lukien osasto-, henkilöstö- ja majoituskustannukset. Yritykset odottavat vastinetta rahoilleen eli kävijöitä. Tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen on ollut koko ajan vaakalaudalla ja Aluehallintoviraston päätös on viimeinen niitti. Riski tapahtuman epäonnistumiselle on tällä hetkellä liian suuri. Päätöstä ei myöskään voi lykätä yhtään pidemmälle, koska suuren tapahtuman järjestelyt kuten esiteltävän laitteiston rahdit Euroopasta vievät aikansa, Mennala jatkaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ammattimessuille ei myydä lippuja ja sisäänpääsy tapahtuu rekisteröitymällä, vaikka vasta messupäivänä. Pelon lietsonta ja rajoituspäätöksillä leikkiminen aiheuttaa kävijäkadon, johon meillä ei ole varaa, Mennala summaa.

- Olemme tehneet messujen eteen töitä puolitoista vuotta ja teimme viimeiseen asti kaikkemme, jotta pääsisimme avaamaan ammattimessukauden syyskuun alussa liput liehuen, kertoo Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko.

- Tehdyt rajoituspäätökset vaikuttavat suuresti yleiseen mielialaan ja tapahtumajärjestäjien toimintaan. Vaikka ymmärrämme tehtyjä päätöksiä, Suomen tapahtumajärjestäjien puolesta on sanottava, että tapahtumia koskevat rajoitukset ovat olleet epäselviä ja suhteettomia, Rahko jatkaa.

Tapahtuman siirto ei tullut kyseeseen. Suurissa ammattimessutapahtumissa pitää ottaa huomioon myös kansainvälisten tapahtuminen aikataulut ja siirtäminen eri ajankohtaan olisi ollut mahdotonta. Puumessut kokoavat koko toimialan yritykset ja ammattilaiset messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin 6.-8.9.2023. Yli 30 vuoden ajan puualan lipunkantajana toiminut tapahtuma keskittyy puutuoteteollisuuden uusimpaan tekniikkaan, monipuoliseen puusepänteollisuuteen ja huippunykyaikaiseen puuntyöstöteknologiaan.