Kuljetus

Talvikeleille kitkaketjut kuorma-autoon

PZ/PZ on suosituin ketjumalli puutavara-autoihin. Kyseessä on paripyöräketju, jossa kummallakin renkaalla Z-kuvio ja kaatumattomat U-piikkihokit. Kettinkimateriaali on erikoiskarkaistu, kantikas 8 mm.

Lähestyttäessä talvea on syytä varautua ajoissa varustamaan kuorma-autot talvivarustein, joista tehokkaimmat ovat pyöräketjut eli kitkaketjut.

Kitkaketjut ovat lisävarusteita kuorma-autoon ja ne otetaan käyttöön olosuhteissa, joissa renkaiden tai nastoitettujen renkaiden pyöräpito ei ole riittävä. Useimmiten riittävä lisäpito saavutetaan asentamalla kitkaketjut auton vetäviin pyöriin, vaikeimmissa olosuhteissa voidaan ohjaaviin eli etupyöriin myös asentaa ketjuvarustus. Ketjut pyörissä lisäävät työtehoa, turvallisuutta ja lisäksi ketjut suojaavat auton renkaita.

PZ-Standard on toiseksi suosituin ketjumalli puutavara-autoihin. Ulommalle renkaalle on PZ-Standardissa Z-kuvio kaatumattomin U-piikkihokein. Paripyöräketjun sisemmälle renkaalle on ketjumallissa piikitön, kantikas poikittaisketju. Kettinkimateriaali on erikoiskarkaistu, kantikas 8 mm. Saatavana myös mallina Z-Standard, jolloin myös Z-kuvio on ilman U-piikkihokkeja.

Metsätyö Oy 50 vuoden ketjukokemuksella

Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä toimiva Metsätyö Oy on markkinoinut ja myynyt kitkaketjuja lähes 50 vuoden ajan eli voidaan puhua kokeneesta ketjuammattilaisesta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kuorma-autoketjujen mallistossa on piikillisiä ja piikittömiä, ykköspyörille ja paripyörille, keveitä ja painavampia, autot ja käyttäjien tarpeet ovat moninaisia.

Sopivan kitkaketjumallin valinnassa on monta huomioitavaa seikkaa, rengaskoko, käytettävissä oleva tila renkaan ympärillä, työolosuhteet, auton paino, ketjun käyttötarve satunnainen tai jatkuva, tässä tärkeimmät onnistuneeseen ketjuhankintaan.

PZ-ykköspyörä on ohjaavien pyörien pitoketju. Ohjaaviin pyöriin on suositeltava ketjumalli PZ-ykköspyörä Z-kuviolla ja kaatumattomilla U-piikkihokeilla. Kettinkimateriaali on erikoiskarkaistu, kantikas 8mm. Saatavana myös Z-ykköspyöränä, malli ilman U-piikkihokkeja.

Kuorma-autot, merkittävä ajoneuvoryhmä kitkaketjujen käyttöön

Päätiet ovat talvellakin usein sulia ja hyvin hoidettuja, kitkaketjujen tarve kuorma-autoissa on tällöin vähäinen. Vaativimmissa tie- ja maasto- olosuhteissa liikkuvat kuorma-autot ovat kitkaketjujen käytössä tyypillisiä ajoneuvoja. Tähän ryhmään kuuluvat maito- ja hinausautot, aura-autot, lavettiautot, osa hälytysajoneuvoista sekä varmasti merkittävimpänä ryhmänä puutavara-autot. Lisäksi rahtiliikenteessä esimerkiksi Norjaan ja Norjassa liikennöivät rahtiautot pitää olla tiettynä aikana vuodesta varustettavissa kitkaketjuin.

Ammattilaisille suunnattu kitkaketjumallisto

Norjan Mandalissa sijaitseva Nösted &AS on yksi johtavista ja kokeneimmista kitkaketjujen valmistajista. Laadustaan tunnettu Nösted on Metsätyö Oy:n edustamien kuorma-autoketjujen toimittaja.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ketjumallisto kehitettiin yhteistyöllä. Yhdistettiin Metsätyö Oy:n pitkäaikainen myyntikokemus ja asiakaskontaktien kautta saavutettu tieto oikeanlaisista ketjumalleista Nöstedin valmistusosaamiseen. Syntyi ketjumallisto; kuorma-autojen kitkaketjuja ammattilaisille.

Ketjumallisto perustuu neliskanttiseen, lyhytlenkkiseen kettinkiin, joka voidaan valita kaatumattomin U-piikkihokein tai ilman piikkejä, ykköspyörille tai paripyörille. Kettinkimateriaali, ketjukuviot ja Nöstedin karkaisuosaaminen on yhdistelmä ketjumallistoon, jonka tuotteissa on omaa luokkaansa oleva rengassopivuus, kulutuskestävyys ja kettingin iskusitkeys.

Etenemis- ja sivuttaispito kitkaketjuun saavutetaan Z-ketjuvioisella ketjukuviolla. Z-ketjukuvio sijaitsee keskitetysti renkaan vierintäpinnalla, mikä takaa ketjumaton istuvuuden renkaalla. Kantikas kettinki antaa pitoa renkaalla ja lisää vetokykyä maapohjaan.

Tehokkain pyöräpito saavutetaan Z-kuvioisiin ketjumalleihin tyssähitsaamalla vaakalenkkeihin kaatumattomat U-piikkihokit. Nämä ketjumallit, joiden mallimerkinnässä ovat kirjaimet PZ, ovat suosituimpia puutavara-autojen kitkaketjuina.