Metsätrans-Lehti Oy
Kuljetus

Suzuki Vitara nyt itselataavana hybridinä

Suzuki kehittää jatkuvasti henkilöautojensa voimalinjoja. Nykyisen sukupolven esittelyn jälkeen Vitaran virallinen kulutus on pudonnut lähes kahdella litralla. Vuosimalli 2022 tuo mukanaan mallistoon Vitara 1,5 Hybrid 6AGS‑automaatin, jonka hinnat alkavat 28 390 eurosta.

Uuden Suzuki S-Crossin myötä kaikki yhtiön Suomessa myytävät henkilöautot ovat hybrideitä. Nyt automaattivaihteisissa Vitaroissa siirrytään uuteen aiempaa taloudellisempaan voimalinjaan. Uusi Vitara 1,5 Hybrid on itselataava hybridi. Suzukin uusi 1,5‑litraisen bensiinimoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmä edustaa yhtiön omaa suunnittelua.

Vitara 1,5 Hybridissä on edelleen kehitetty bensiinimoottori, sähkömoottoriyksikkö (MGU) sekä automatisoitu vaihteisto (AGS). Sähkömoottori on asennettu vaihteiston yhteyteen.

Uuden voimalinjan tavoitteena ovat pieni kulutus, alhaiset päästöt ja miellyttävä ajettavuus. Bensiinimoottorin alhaisilla käyntinopeuksilla sähkömoottori antaa voimaa tehden liikkeellelähdöistä ja kiihdytyksistä sulavia. Uusi Vitara 1,5 Hybrid liikkuu myös pelkästään sähköllä niin hitailla nopeuksilla kuin vaikkapa peruutettaessa, jolloin bensiiniä ei kulu lainkaan.

Uudessa AGS-vaihteistossa yhdistyvät käsivalintaisen ja automaattivaihteiston parhaat ominaisuudet. Kuljettajalla on vasemman jalan vapaapäivä, kun elektroniikka hoitaa kytkimen käytön hänen puolestaan. Vaihteisto toimii aivan kuin tavallinen automaatti ja sähkömoottori antaa voimaa pyörille vaihteenvaihdon aikana täyttäen ns. tyhjän hetken. Se tekee ajamisesta ja matkustamisesta mukavaa.

Uusi hybridijärjestelmä kerää kineettistä energiaa jarrutettaessa. Järjestelmä pysäyttää bensiinimoottorin ja kytkee vaihteen vapaalle jarrutettaessa. Tällä saadaan kasvatettua pelkällä sähköllä ajettavaa matkaa.

Ajaja voi valita kahden ajotilan väliltä. Standard-ajotilassa MGU toimii aktiivisemmin antaen herkästi bensiinimoottorille lisävoimaa. Eco-ajotilassa vaihdetaan sähköllä ajamiseen mahdollisimman usein ja pyritään mahdollisimman pieneen kulutukseen.

Suzukin uusi hybridijärjestelmä esitellään ensin uudessa Suzuki Vitara 1,5 Hybrid 6AGS‑automaatissa, jonka ennakkomyynti käynnistyy nyt. Uusi voimalinja tulee saataville uuteen Suzuki S-Crossiin vuoden 2022 kuluessa.

Vitaran vahvuudet ennallaan

Suzuki Vitara on ollut Suomessa vuosikausia kärjessä kompaktien nelivetoisten katumaasturien luokassa. Vitara tarjoaa korin ulkomittoihin nähden hyvät tilat, minkä lisäksi se antaa rahalle mainion vastineen muun muassa erinomaisen varustelunsa ansiosta.

Suurin osa Vitaran ostajista päätyy nelivetoon, jonka lisähinta on vain 2 000 euroa etuvetoiseen verrattuna. Suomen vaihtelevissa keleissä ja perävaunua vedettäessä erinomainen neliveto voidaan sopeuttaa vallitseviin olosuhteisiin ajotilan valinnan avulla.

Suzuki Vitaran hintaa arvioitaessa on otettava huomioon, että Suomeen ei tuoda lainkaan perusmallia, vaan jo hinnat alkaen versiossa on erittäin kattava varustelu. Siinä on vakiona paljon sellaista, joka tulee kilpailijoihin saataville vasta kalleimmissa versioissa.

Suzuki Vitarassa on aina vakiona ulkonäköä viimeistelevät 17-tuumaiset kevytmetallivanteet, led-ajovalot ja tummennetut takaikkunat, minkä lisäksi kattokiskot lisäävät monikäyttöisyyttä. Mukavuutta tuovat muun muassa hämärätunnistin, sadetunnistin, automaatti-ilmastointi, avaimeton kulku ja käynnistys sekä 7 tuuman kosketusnäyttö.

Kuljettajan apuna on runsaasti avustavia järjestelmiä peruutuskamerasta ja mukautuvasta vakionopeudensäätimestä alkaen. Aktiivinen kaistavahti, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kuolleen kulman valvontajärjestelmä, risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä ja varashälytin ovat aina vakiona Vitarassa. Nelivetoisissa malleissa on niiden lisäksi vielä alamäkihidastin.

Suzuki Vitara 1,5 Hybrid GL+ 6AGS-automaatti maksaa etuvetoisena 28 390 euroa ja nelivetoisena 30 390 euroa. Mallisarjan huipulla on 33 390 euron hintainen nelivetoinen GLX, jossa on edellisten varusteiden ohella vielä panoramakattoluukku, navigointi, pysäköintitutkat eteen ja taakse sekä mokkanahkaverhoilu.