Metsäteollisuus

Kemin biotuotetehdas rakentuu aikataulussa

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa Kemiin uutta biotuotetehdasta, jonka on määrä valmistua syksyllä 2023. Investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa. Metsätrans vieraili marraskuussa tehdastyömaan porteilla, sisäpuolelle ei ollut asiaa koronaturvallisuusyistä.

Jari-Pekka Johansson toimii Kemin biotuotetehtaan rakentamisen projektipäällikkönä Metsä Groupilla.

Biotuotetehtaan rakennuttamispäätöksen taustalla vaikuttivat globaalit megatrendit, sellun kysynnän uskotaan jatkuvan vahvana. Kemin sellutehdas alkoi olla elinkaarensa päässä, ja Äänekosken esimerkki osoitti, että on järkevämpää rakentaa kokonaan uusi tehdas, kuin yrittää modernisoida vanhaa. Investointi on Metsä Groupin vastaus kasvavaan kysyntään. Vaikka paino- ja kirjoituspaperin käyttö on laskussa niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa, pehmopaperit, kartongit ja erikoispaperit vetävät hyvin kaikilla markkinoilla. Konseptina biotuotetehdas tarkoittaa, että puuraaka-aine ja sivuvirrat hyödynnetään tuotteina ja bioenergiana sataprosenttisesti. Sellun lisäksi siellä valmistuu perinteisiä biotuotteita, kuten mäntyöljyä, tärpättiä ja bioenergiaa. Uusi tehdas mahdollistaa myös uusien biotuotteiden valmistamisen, näitä ovat mm. rikkihappo sekä muovia korvaavat biokomposiitit.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.