Metsäteollisuus

Paperiliitto, Sähköliitto ja Pro aloittavat lakon UPM:n tehtailla 1.1.2022

Paperiteollisuuden valtakunnalliset työehtosopimukset päättyvät 31.12.2021. Työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavat ammattiliitot Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro ovat olleet valmiita neuvottelemaan ja sopimaan UPM:n kanssa yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Tähän UPM ei ole suostunut. UPM haluaa hajauttaa työntekijöiden sopimukset yritystasolta tuotekohtaisiksi sopimuksiksi ja lopettaa toimihenkilöiltä sopimukset kokonaan.

Nykyiset sopimukset päättyvät 1.1.2022 ja UPM:ssä alkaa sopimukseton tila. UPM on ilmoittanut ottavansa tuolloin käyttöön johdon yksipuolisesti määrittämät palkat ja työehdot.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Paperiliitto, Sähköliitto ja Pro haluavat, että alan henkilöstöllä on jatkossakin sellaiset palkat ja työehdot, jotka perustuvat molemminpuoliseen sopimukseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi liitot aloittavat 1.1.2022 laillisen lakon, joka koskee UPM:n kaikkia tehtaita Suomessa. Lakko pysäyttää UPM:n kaikki tehtaat.

Lakko on määräaikainen ja päättyy 22.1.2022. Lakoista on ilmoitettu lainmukaisessa määräajassa UPM:n johdolle ja valtakunnansovittelijalle.

UPM:n rikkuripalkkiot vastoin perustuslaissa määriteltyä järjestäytymisvapautta

UPM on ilmoittanut maksavansa 30 euron päiväkohtaisen lisäkorvauksen lakon aikana töihin tuleville. UPM:n toiminta on räikeää työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteen rikkomista ja järjestäytymisvapauden loukkaamista. Vastaavanlaisesta menettelystä on Suomessa oikeuskäytäntöä. Lisäpalkkion kohdistaminen työtaistelutilanteeseen on työtaisteluoikeuttaan käyttävien syrjintää ammattiyhdistystoiminnan perusteella.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Menettely on siis Suomen lakien vastainen ja siksi liitot vaativatkin UPM:ää luopumaan lisäkorvauksen maksamisesta ja pidättäytymään kaikista muistakin työntekijöiden perusoikeuksia loukkaavasta toiminnasta.. UPM:n toiminta horjuttaa sen uskottavuutta työnantajana, jos se ei noudata edes pakottavan lainsäädännön työntekijöiden perusoikeuksia turvaavia periaatteita.

Liitot ovat edelleen valmiita neuvottelemaan UPM:n kanssa yrityskohtaisista työehtosopimuksista ja etsimään kaikille osapuolille hyviä ratkaisuja yhdessä sopien. Paperiliitto, Ammattiliitto Pro ja Sähköalojen ammattiliitto edustavat 3000 UPM:n työntekijää.