Metsäteollisuus

Stora Enso investoi automatisoituun CLT:n pinnoituslinjaan lyhentääkseen rakennusaikoja

Stora Enso investoi 9 miljoonaa euroa automatisoituun ristiinliimattujen puuelementtien (CLT) pinnoituslinjaan Ybbsin sahalla Itävallassa. Investointi vahvistaa entisestään Stora Enson asemaa vähähiilisten ja vastuullisten puurakennusmateriaalien johtavana globaalina toimittajana.

Rakennusalalla on pulaa työvoimasta ja paineita lyhentää rakentamisaikaa työmailla. Nyt tehtävä investointi mahdollistaa valmiiksi pinnoitettujen CLT-seinien ja -lattioiden teollisen tuotannon Ybbsin sahalla. Automatisoitu päällystysratkaisu lyhentää rakennusaikaa ja parantaa puun suojausta.

”Uuden automaatiolinjan ansiosta voimme käyttää korkealaatuista vesipohjaista pinnoitetta noin 500 000 neliömetriin CLT-seiniä ja -lattioita vuodessa – mikä tekee meistä maailman johtavan tässä segmentissä. Asiakkaamme hyötyvät CLT:n parantuneesta suojasta kosteutta, auringonvaloa, hyönteisiä ja paloa vastaan sekä kauniisti värjätyistä pinnoista”, sanoo Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Stora Enson tavoitteena on johtaa kehitystä kasvavilla puurakentamisen markkinoilla. Yhtiöllä on vahva asema perinteisissä puutuotteissa ja strategiana on lisätä kasvua kapasiteetin lisäämisellä, uusilla rakennuskonsepteilla, digitaalisilla palveluilla ja lisäarvoa tuovilla ominaisuuksilla kuten pinnoitteilla.

Automatisoidun CLT-pinnoituslinjan odotetaan valmistuvan vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Ybbsin sahalla on keskeinen sijainti lähellä Keski-Euroopan markkinoita.

Stora Enson CLT-elementeissä sekä raaka-aineen hankinta että tuotantoprosessi ovat vastuullisia. CLT voikin auttaa asiakkaita saavuttamaan hiilidioksidipäästöjen vähennysvaatimukset ja pienentämään ympäristöjalanjälkeä sekä rakentamisen että rakennuksen koko elinkaaren ajalta.