Kuljetus

Komponenttipula patoaa uusien autojen rekisteröintejä

Toyota CHR

Huhtikuussa rekisteröitiin yhteensä 6 431 uutta henkilöautoa, mikä on 27,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity yhteensä 28 163, joka on 23,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa. Uusien autojen saatavuus on edelleen poikkeuksellisen huono, sillä koronapandemian aikana kasvanut komponenttipula on syventynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Uusien autojen tilauskannat ovat kasvaneet lähes puolen vuoden rekisteröintejä vastaavaan tasoon, kun tilauskanta on yleensä noin kahden kuukauden rekisteröintien mittaluokkaa.

Huhtikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 12,1 prosenttia oli täyssähköautoja ja 18,5 prosenttia ladattavia hybridejä. Dieselautojen osuus oli 9,4 prosenttia. Täyssähköautojen osuus on tänä vuonna ensirekisteröidyistä autosta ollut 13,6 prosenttia ja ladattavien hybridien 20,0 prosenttia.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa 788, joka on 28,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 3 776, joka on 21,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisen tammi-huhtikuussa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin huhtikuussa 232, joka on 21,4 prosenttia viime vuoden huhtikuun rekisteröintejä vähemmän. Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat tänä vuonna jääneet noin 13,1 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan rekisteröinneistä. Raskaita vähintään 16 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 811, joka on 4,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin huhtikuussa viime vuotta vähemmän. Autoliikkeiden kautta kulkeva käytettyjen henkilöautojen myynti väheni noin 14 prosentilla ja koko käytettyjen autojen kauppa noin 18 prosentilla viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Nestemäisten polttoaineiden kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta kulutus on vielä selvästi koronaa edeltänyttä tasoa alempi

Moottoribensiiniä myytiin Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 koronatilanteen takia noin 6,0 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Vuonna 2021 moottoribensiinin myynti kasvoi 2,2 prosenttia koronavuoteen 2020 nähden, mutta kulutus oli edelleen 3,9 prosenttia pienempi kuin ennen koronaa vuonna 2019.

- Polttoaineen kysyntää ovat vähentäneet erityisesti etätyön osuuden kasvu sekä autojen keskimääräisen polttoaineenkulutuksen aleneminen. Myös autokannan sähköistyminen vähentää polttoaineenkulutusta. Autokannassa on lähes 30 000 täyssähköautoa ja noin 86 000 ladattavaa hybridiä – jo hieman yli 4 prosenttia henkilöautokannan autoista on ladattavia, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vuonna 2011 markkinoille tulleen enimmillään 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävän 95 oktaanisen E10-bensiinin osuus myydystä bensiinistä on kasvanut vakaasti viime vuosikymmenen aikana. Etanoli on uusiutuvaa, joten sen avulla voidaan vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä ja vähentää fossiilisen bensiinin kulutusta. Kymmenessä vuodessa 95 E10 -bensiinin osuus myydystä moottoribensiinistä on kasvanut 74 prosenttiin bensiinin myynnistä. Esimerkiksi vielä vuonna 2015 osuus oli noin 63 prosenttia. E10-bensiini soveltuvuu ylivoimaisesti suurimpaan osaan niistä 95-oktaanista bensiiniä käyttävistä henkilöautoista.

Dieselpolttonesteen myynti väheni vuonna 2020 noin 5,7 prosentilla vuoteen 2019 nähden. Viime vuonna dieselin myynti kasvoi 3,8 prosenttia vuoteen 2020 nähden, mutta dieselin kokonaismyynti oli 2,1 prosenttia koronaa edeltänyttä vuotta 2019 pienempi.

Tieliikenteessä käytettävästä dieselpolttonesteestä suurin osa – noin 70 prosenttia – käytetään kuorma-, linja- ja pakettiautoliikenteessä ja noin 30 prosenttia henkilöautoliikenteessä.

Henkilöautoissa dieselin osuus kokonaisenergiankulutuksesta on viime vuosikymmenen aikana noussut, sillä dieselhenkilöautojen määrä autokannassa on kasvanut noin 50 prosentilla vuoteen 2010 nähden. Kun vielä vuonna 2010 autokannassa oli noin 505 000 dieselkäyttöistä henkilöautoa, oli määrä vuoden 2021 lopussa määrä noin 746 000.

- Dieselautojen osuus kannasta on kääntynyt viime vuosina hienoiseen laskuun. Noin 27 prosenttia henkilöautoista on dieselkäyttöisiä. Dieselkäyttöisten autojen osuus liikennesuoritteesta on suurempi kuin niiden osuus autokannasta, sillä dieselautoilla ajetaan selvästi enemmän kuin bensiinikäyttöisillä autoilla, muistuttaa toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.