Metsätrans

Kommentti: Mikä siinä sähkössä pelottaa?

Ponsse EV1 ja Tesla

“Ei taida tuolla päästä peräkärryn kanssa Lappiin ilman pysähdyksiä.” Vitsi on vanha, ja hauska lähinnä koska siihen edelleen törmää. Ei tarvi kuin vilkaista minkä tahansa sähköautouutisen kommenttikenttää. Tästä ilmeisestä puutteesta huolimatta jotkut hullut kuitenkin sähköautojakin ostavat. Jopa siinä määrin, että kysyntää on reilusti enemmän kuin mihin tehtaat pystyvät vastaamaan ja toimitusajat ovat älyttömän pitkiä.

Ajoneuvo tai työkone kannattaa kuitenkin hankkia käyttötarpeen mukaan, ja ilmeisesti aika monella valtaosa ajoista on sellaisia, joihin nykyistenkin sähköautojen toimintasäde riittää paremmin kuin hyvin, eikä latauspaikkoja tarvi sen kummemmin miettiä, kuin ehkä kerran tai kaksi vuodessa. Jos silloin pysähdys vie latauksen takia hieman pidempään, mutta vuoden kaikkina muina päivinä ajokilometrin hinta on merkittävästi matalampi, ehkä kokonaisuus vielä jää plussan puolelle?

Kuorma-autopuolella sähkö soveltuu hyvin jo moneen kuljetustehtävään, mutta kaikista raskaimpiin sovellutuksiin siitä ei taida olla ratkaisuksi. Ruotsissa SCA aloitti kesällä kokeilun, jossa puuta kuljetetaan sähköisellä Scanialla 15 kilometrin matkaa terminaalista tehtaalle. Nettikommenttien perusteella naurettavaa touhua, mutta ehkä paikallisen tutkimuslaitoksen, Skogforskin, keräämän datan myötä Scanialla ja SCA:lla ollaan kokeilujakson jälkeen taas hieman viisaampia. Kenties tulevaisuudessa sähköautoja voidaan hyödyntää myös joissain muissa siirtokuljetuksissa, vaikka niillä ei 24/7 pystyttäisikään ajamaan puuta kannolta tehtaalle?

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nyt myös Ponsse on esitellyt oman konseptinsa sähkökäyttöisestä metsäkoneesta. Ja taas somessa riemu repesi. Pitääkö tuoda dieselaggregaatti metsään latausta varten? Ei. Tuoko säiliöauto irtokipinöitä työmaasäiliöön? Ei. Mahtaako akku kestää kahta vuoroa? Ei. Jos juttu olisi maltettu lukea ennen kommentointia, olisi käynyt ilmi, että konseptikoneessa on sähkökäyttöinen voimalinja, ja ajovoimansiirto toimii pelkästään akuista saatavalla energialla. Akuston lataamiseen puolestaan käytetään Range Extenderiä, joka tässä vaiheessa on yhä polttomoottorikäyttöinen. Eli dieselmoottori ei ainakaan vielä katoa metsäkoneesta. Lanseerauksen yhteydessä Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela väläytti, että ehkä tulevaisuudessa akustoja voitaisiin ladata vetykäyttöisellä polttokennomoottorilla.

Konseptikoneen alusta on siis täysin sähköinen, dieselmoottoria käytetään vain akkujen lataamiseen. Dieselmoottori on pienempi, kuin aiemmin saman kokoluokan (15 tonnin kuormankantokapasiteetti) koneessa, mutta voimaa on silti enemmän. Koneessa on neljä sähkömoottoria, yksi etuakselille, yksi taka-akselille, ja yksi on hydrauliikkaa sekä puomin ohjaamista varten, minkä luvataan tuovan myös tarkkuutta koneen hallintaan. Neljäs toimii generaattorina. Akun kapasiteetti on 31,5 kWh, sillä ajetaan noin vartin, ja sitten taas ladataan saman verran. Nelisylinterinen dieselmoottori on käytössä vain puolet ajasta, ja aina tasaisella kuormituksella, parhaalla mahdollisella hyötysuhteella, mikä vähentää polttoaineenkulutusta, Ponssen arvioiden mukaan noin 20 prosenttia tavalliseen Buffaloon verrattuna.

Ja jos Ponssen EV1 ei mielestäsi ole toimiva konsepti, niin sellaista ei toki tarvitse ostaa. Vielä pariin vuoteen niin ei tee kukaan muukaan, sillä ainakin sen verran vie, että nollasarjalainen rullaa ulos Vieremän tehtaasta. Sillä välin tytäryhtiö Epec jatkaa sähköistämisen järjestelmäratkaisun, Epec Flown kehitystyötä. Sitä voidaan käyttää Ponssen metsäkoneiden ohella myös muiden hyötyajoneuvojen ja työkoneiden sähköistämiseen. Kuten aina jonkun tekniikan yleistyessä, hinta tuppaa laskemaan, mikä edesauttaisi myös sähköisen Ponssen kaupallistamisessa. Ponsse Studiossa kuultujen asiakaskommenttien perusteella kiinnostusta kyllä on. Metsäkoneurakoitsijat kamppailevat polttoaineen hinnan kanssa ja metsäteollisuus hiilineutraalisuustavoitteiden ja päästöjen vähentämisen kanssa.

Jos palataan alkuun ja otsikon kysymykseen, niin mikä sitten selittää kaiken sähköisen periaatteelliselta tuntuvan vastustamisen, aivan kuin kehityksessä olisi jotain pelottavaa? Aina kun yksi kertoo netissä ostaneensa sähköauton, niin vastineeksi löytyy toinen, joka ainakin vannoo käyttävänsä 30 vuotta vanhaa dieseliänsä tyhjäkäynnillä pihassa senkin edestä. Aivan kuin jonkun tekemä, ympäristöystävällinen valinta olisi muilta pois. Yksilön oikeus päästää hiilidioksidia ilmakehään tuntuu kiinnittyvän identiteettiin, ja kaikki ympäristöystävällisyys linkittyvän sellaiseen vihreyteen, joka on kuin kirosana, vaikka itse eläisikin maaseudulla, tiiviissä yhteydessä luontoon ja metsiin. Ehkä kuitenkin tässäkin tapauksessa netissä kommentoivien osuus edustaa pientä vähemmistöä, joka äänekkyytensä takia vaikuttaa kokoaan suuremmalta?

Sen uskallan kuitenkin sanoa varmaksi, että parin viikon päästä Finnmetkossa Ponsse EV1 tulee olemaan eniten keskustelua ja kiinnostusta herättävä metsäkone.

Tero Nurmi, toimitusjohtaja, Metsätrans-lehti Oy
Tero Nurmi