Metsäteollisuus

Vastuullinen hybridirakentaminen yhdistää puuelementit ja betonin

Brüninghoff

Saksalaisen elementtivalmistaja Brüninghoffin uuden betonielementtitehtaan seinäelementit on valmistettu Kerto® LVL -viilupuusta. Rakennusmateriaalina Kerto LVL on vastuullinen ja materiaalitehokas, mikä on linjassa uuden tehtaan vastuullisuustavoitteiden kanssa. Seinäelementtien esivalmistuksen ansiosta niiden asennusaika saatiin minimoitua.

Saksan Heidenissä sijaitsevan betonielementtitehtaan pinta-ala on noin 17 000 neliömetriä. Modernin rakennuksen seinäelementtien valmistuksessa on käytetty Metsä Woodin Kerto LVL L-levyjä sekä T-tolppia. Koko rakennuksen korkuiset seinäelementit ovat visuaalisesti näyttäviä ja ne täyttävät tiukat vastuullisuusvaatimukset.

- Brüninghoff-konserni valmistaa puuelementtejä ja haluamme käyttää elementtien valmistuksessa mahdollisimman paljon materiaalitehokkaita puutuotteita, kuten viilupuuta. Valitsemme huolellisesti yhteistyökumppanimme, jotka ovat luotettavia ja jotka sopivat vastuullisuusstrategiaamme. Uuteen elementtitehtaaseemme valitsimme Metsä Woodin Kerto LVL:stä tehdyt seinäelementit, kertoo André Leipold, Brüninghoff Holz GmbH & Co. KG:n tekninen johtaja.

Kertopuusta valmistetut elementit varastoivat hiiltä

Rakennuksen vastuullisuus otettiin huomioon jo uuden tehtaan suunnitteluvaiheessa. Tämän vuoksi rakennusta ei haluttu tehdä ainoastaan betonista vaan valittiin hybridirakenne, jossa ei-kantavat ulkoseinäelementit on valmistettu Kerto LVL:stä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kerto LVL sopii erinomaisesti elementtien valmistukseen, sillä se on erittäin materiaalitehokas rakennusmateriaali. Sitä tarvitaan tilavuudeltaan vähemmän kuin muita puutuotteita ja sen lujuus-painosuhde on erinomainen.

- Hiilijalanjälkilaskurilla tehtyjen laskelmien mukaan pelkästään uuden tehtaan rakenteissa käytetty Kerto LVL varastoi hiiltä yhteensä 165,8 tonnia CO2-ekv. Puu onkin muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna erittäin vastuullinen valinta”, André Leipold sanoo. Rakennuksessa on yhteensä 239 seinäelementtiä, joiden kokonaispinta-ala on noin 5 000 neliömetriä. Brüninghoffin puuelementtitehtaalla valmistetut seinäelementit on kiinnitetty kantavaan betonirunkoon ja ne muodostavat yhdessä hybridirakenteen.

Painopiste vastuullisuudessa

Uudessa betonielementtitehtaassa ei vain ohjata tuotantoa vastuullisempaan suuntaan, vaan kehitetään myös johdonmukaisesti vastuullista rakentamiskonseptia.

- Tämä rakennus on osa rakenteellista uudistusta, joka vie kohti kiertotaloutta tukevaa rakentamista. Muutosta tarvitaan, sillä rakennusala kuluttaa valtavasti resursseja. Muutos lähtee rakennustapojen optimoinnista, vähäpäästöisten konseptien kehittämisestä ja kierrätysratkaisujen tukemisesta, Brüninghoffin toimitusjohtaja Frank Steffens kertoo.