Tapahtumat

IAA 2022-Kuljetusnäyttely Hannoverissa

Bosch, sähkökuorma-auto
Pelkän nimen perusteellä ei tiedä, onko kysymys pölynimurista vai kuorma-autosta. Ilmastonmuutos, kustannusten nousu ja kuljettajapula kuuluvat kuljetus- ja logistiikka-alan globaaleihin haasteisiin. Bosch tarjoaa ratkaisuja näiden kohtaamiseen. Yrityksen myynnistä neljännes tulee hyötyajoneuvoteknologiasta, joka ulottuu pakettiautoista 40 tonnin rekkoihin. Voimalinjojen ohella Bosch tekee kuljettajaa avustavia, sekä autojen liitettävyyteen keskittyviä ratkaisuja.

IAA Transport 2022-näyttely järjestettiin Hannoverissa 20. – 25. syyskuuta. Näytteilleasettajia oli kaikkiaan 1402, peräti 41 eri maasta. Kuten ajan henkeen kuuluu, kuljetusten sähköistäminen oli tapahtuman kantavia teemoja.

Exte S10i pankko, Anssi Alasaari, Leif Finne, Alucar Oy
Alucarin valmistama Eagle-pankko on Extellä myynnissä nimellä Exte S10i. Vaakapalkin sisään on integroitu kuormankiristin, jonka vetovoima on lain vaatima 650 kg. Pankkoa esittelemässä Hannoverissa olivat toimitusjohtaja Anssi Alasaari ja pankon suunnitellut tuotekehityspäällikkö Leif Finne.
Nikola, IAA 2022
Eurooppalainen 4x2 Artic versio Nikola Tre BEV-akkusähkökuorma-autosta on nollapäästöinen raskas kuorma-auto, jonka toimintamatka on luokkansa paras, jopa 530 kilometriä. Auton yhdeksän akkua voivat varastoida 738 kWh. Iveco Group ja Nikola Corporation esittelivät myös polttokennosähköauton beetaversion.
Volta Trucks, IAA 2022
Ruotsalainen sähkökuorma-auto start up Volta Trucks kehittää kalustoa etenkin kaupunkien sisäiseen liikenteeseen. Volta Zero on 16-tonnin sähkökuorma-auto, johon on tarjolla erilaisia akkuvaihtoehtoja. Toimintamatka voi olla jopa 200 kilometriä. Koska dieselmoottoria ei ole, ohjaamo voi olla matalalla, tarjoten erinomaisen näkyvyyden kuljettajalle kaikkiin suuntiin. Volta Zeron hinta alkaa 200 000 euron tienoilta, tosin myynti on tarkoitus tehdä palvelumallisella sopimuksella.
Einride T-Pod
Einriden valmistama T-Pod sähkökuorma-auto ei tarvitse kuljettajaa, joten ohjaamoakaan ei ole. Kyseessä on 26 tonnin kuorma-auto yritykseltä, jonka taustalta löytyy Volvolla aiemmin työskennellyt Robert Falck. Ensimmäinen T-Pod aloitti autonomisen autoilun käytännön testit DB Schenkerin logistiikkakeskuksessa Jönköpingissä jo 2019. Sittemmin mukaan on liittynyt muitakin suuryrityksiä, kuten Coca-Cola ja Lidl, jotka ovat hyödyntäneet kauko-ohjattua Podia lyhyen matkan kuljetuksissa varastojen ja rahtiterminaalien välillä.
Hyxon Motors
Hyzon Motors tavoittelee hiilidioksidivapaita kuljetuksia vetykäyttöisillä hyötyajoneuvoilla. Kun sähkökuorma-auton polttoaineena on vety, painavia akkuja ei tarvita, vaan vetyyn varastoitunut energia muunnetaan sähköksi polttokennoissa ajoneuvon liikkuessa. Näin voidaan saavuttaa sama tehokkuus kuin dieselmoottoreilla, ja päästöinä ainoastaan vettä.