Metsäkoneurakointi

Arvopuuta talteen perinteisin menetelmin

Metsähallitus Metsätalous Oy ja Etelä-Savon ammattiopisto Esedu järjestivät helmikuun ensimmäisenä päivänä perinteisen hevossavotan Pieksämäellä. Nikkarilan oppilaitoksen metsäkoneenkuljettajapuolen 1-kurssin opiskelijat tutustuivat koulun opetusmetsässä ensin metsurityöhön, ja sen jälkeen oli vuorossa hevosen käyttöön puun lähikuljetuksessa. Hevosen käyttö metsätöissä on harvinainen menetelmä nykypäivänä, mikä näytti herättävän ristiriitaisia tunteita opiskelijoissa.

hevossavotta

Metsurityönä tehty visakoivikon harvennushakkuukohde oli varsin monipuolinen. Harvennettavalla kohteella kasvatetaan Suomen arvokkainta puuainesta, visakoivua. Luontaisesti visakoivua on esiintynyt Karjalan kannaksella ja Hämeessä. Kyseessä on koivun perinnöllinen ominaisuus, joka periytyy keskimäärin puoleen visakoivun taimista. Nykyään visakoivun taimet pannaan alulle laboratoriossa, jolloin voidaan varmistua siitä, että jokaisesta taimesta saadaan kauniskuvioista koivua käsityöläisten tarpeisiin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.