Metsäteollisuus

Älylevy, kasvualusta ja innovatiiviset paperipohjaiset ratkaisut etenivät Uusi puu -kilpailun finaaliin

Uusi puu -kilpailun finaaliin pääsi viisi innovatiivista puupohjaista tuotetta, jotka edistävät kestävän kehityksen tavoitteita ja omaavat kansainvälistä markkinapotentiaalia. Yleisö pääsee äänestämään parasta ratkaisua maaliskuussa.

Uusi puu kilpailun finalistit

Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu haastoi viidettä kertaa edelläkävijäyritykset tarjoamaan ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailuun ilmoittautui kolmetoista puuta hyödyntävää tuotetta ja ratkaisua.

Tuomaristo valitsi kilpailijoiden joukosta finaaliin viisi ratkaisua. Kaikki kilpailun osallistujat sekä finalistit esitellään tänään 16.2. Metsäteollisuus ry:n talviseminaarissa järjestettävässä Uusi puu -näyttelyssä. Kaikki kilpailun osallistujat esitellään tiedotteen lopusta löytyvässä liitteessä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kilpailuun ilmoittautui laaja ja innostavan monipuolinen valikoima puupohjaisia ratkaisuja. Materiaali- ja pakkausinnovaatioiden ohella erityisen ilahduttavaa oli nähdä myös ratkaisuja, joissa tuodaan digitalisaation kautta tuotteeseen lisää ominaisuuksia tai hyötyjä. Digitalisaatiota hyödyntäviä kaupallisia tuotteita tai tuotteiden ja palveluiden yhdistelmiä voitaisiin Suomessakin aiempaa enemmän kehittää. – tuomariston puheenjohtaja, johtaja Maarit Lindström, Metsäteollisuus ry

Viisi erilaista ratkaisua eteni finaaliin:

  • Taiteltua suojaa verkkokauppaan – Fold-projekti, VTT ja Aalto-yliopisto
  • Ligniinipohjaiselle hartsille soveltuva laminaattipaperi – MM Kotkamills
  • Biohiilestä valmistettu kasvualusta viherrakentamiseen – GRK Suomi ja Carbon Balance Finland
  • Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – UPM Specialty Papers ja Fazer
  • Aistiva älypuulevy – Koskisen

Muut Uusi puu -kilpailuun 2023 ilmoitetut ratkaisut:

  • 3D-tulostus puukomposiittituotteiden valmistuksessa – 3DStep
  • Täysin muoviton lelupakkaus – Paptic ja Fischertechnik
  • Näyttävä ja helposti kierrätettävä suklaapakkaus – Metsä Board ja Kultasuklaa
  • Sovellus puun alkuperän jäljittämiseen – SilvaTrace
  • Puinen kennohunajapakkaus – Korpikuusikon Hunaja
  • Puupohjainen hävikkiä vähentävä ruokapakkaus – Woodly
  • Erityiskestävä koivuvaneri betonimuottikäyttöön – Metsä Wood
  • Puupohjainen pakkaus puukuituaterimille – Pyroll Pakkaukset Group

Voittajat julkistetaan 20.4.2023 Puunjalostusinsinöörien kevätseminaarissa

Tuomaristo haastattelee finaaliin edenneet kilpailijat helmikuun lopussa. Uusi puu 2023 -kilpailu jatkuu maaliskuussa yleisöäänestyksellä. Äänestys järjestetään Uusi puun somekanavissa ja verkkosivuilla 1.-31.3.2023 ja suosikkiaan voi äänestää kaikkien kilpailuehdotusten joukosta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kilpailun ja yleisöäänestyksen voittajat julkistetaan 20.4.2023 Puunjalostusinsinöörien kevätseminaarissa Helsingin Kalastajatorpalla, jossa järjestetään myös tuomariston paneelikeskustelu.

Kilpailun kymmenhenkinen tuomaristo koostuu kansanedustajista sekä talouselämän ja tutkimuksen edustajista: Sari Essayah (KD), Ari Koponen (PS), Mikko Ollikainen (RKP), Mikko Savola (KESK) ja Saara-Sofia Siren (KOK). Metsäbiotalouden asiantuntemusta tuomaristossa edustavat professori Pirjo Kääriäinen (Aalto-yliopisto, Muotoilunlaitos), apulaisprofessori Ville Leminen (LUT-yliopisto), johtaja Maarit Lindström (Metsäteollisuus ry), toimitusjohtaja Matti Mäkelä (Suomen Metsäsäätiö) ja vanhempi neuvonantaja Anne-Christine Ritschkoff (VTT).

Lisätietoa kilpailusta:

Uusi puu kertoo, mitä puupohjaisia ratkaisuja on jo nyt markkinoilla, millainen yhteiskunnallinen vaikutus niillä on ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Hanke vie viestiä puupohjaisesta biotaloudesta yhteiskunnallisille vaikuttajille ja poliittisille päätöksentekijöille. Uusi puun päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö, joka rahoittaa metsäelinkeinon elinvoimaisuutta vahvistavaa toimintaa.