Metsäteollisuus

Verlan maailmanperintökohteen päärakennus Patruunan Pytinki restauroidaan

Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan vanha päärakennus Patruunan Pytinki restauroidaan, minkä jälkeen rakennus avataan yleisölle. UPM:n omistama ja ylläpitämä Verla on yksi Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta.

Verlan maailmanperintökohde, Patruunan Pytinki

- Patruunan Pytinki kunnostetaan rakennuksen historiaa ja kulttuuriperintöä vaalien. Parannamme museovieraiden asiakaskokemusta uusilla vastaanottotiloilla ja monipuolisilla ravintola-, kokous- ja juhlapalveluilla. Hanke mahdollistaa myös entistä laajemman yhteistyön muiden alueella toimivien matkailupalvelutarjoajien kanssa, Verlan tehdasmuseon johtaja Ville Majuri kertoo.

Eduard Dippellin suunnittelema Patruunan Pytinki valmistui vuonna 1885 patruunan eli tehtaan johtaja Gottlieb Kreidlin asunnoksi. Tyyliltään uusrenessanssia edustava rakennus maalattiin ulkopuolelta vuosisadan vaihteen asuun vuosina 2012–2013. Nyt arvokkaan rakennuksen rakenteet restauroidaan ja myös sisustus palautetaan 1800-luvun lopun uusrenessanssihenkeen. Samalla rakennuksen talotekniikka uusitaan paloturvallisuus ja esteettömyys huomioon ottaen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Patruunan Pytingin restaurointi on merkittävä kulttuuriteko. Tätä ainutlaatuista hanketta suunniteltaessa on paneuduttu syvällisesti rakennuksen historiaan ja kulttuuriperintöarvoihin, ja tekijöinä on korjausrakentamisen erikoisosaajia. On hienoa, että arvokkaan rakennuksen säilyminen turvataan, yliarkkitehti Mikko Mannberg Museovirastosta sanoo.

Verlan tehdasmuseo on avoinna normaalisti koko remontin ajan. Vuodesta 2007 suljettuna ollut Patruunan Pytinki avautuu kävijöille viimeistään kesäkauden 2026 alkaessa. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on tukenut hanketta 550 000 eurolla.