Metsäteollisuus

Musiikkitalon uruissa soivat ensimmäiset 3D-tulostetut biokomposiittipillit

Helsingin Musiikkitalon uudet urut soivat juhlakonsertissa 1.1.2024. Rieger-urkujen näyttävät fasadipillit ovat lajissaan ensimmäiset kotimaisesta, puupohjaisesta UPM Formi 3D -biokomposiitista valmistetut urkupillit.

musiikkitalon urut

Uruissa on 3D-tulostamalla valmistettuja soivia pillejä ja ilmakanavia yhteensä 260 metriä. Uruissa on 124 äänikertaa jaettuna usealle eri pillistölle. Ne ovat Suomen ja Skandinavian suurimmat, yhdet Euroopan suurimmista ja suurimmat konserttisaliin sijoitetut modernit urut maailmassa.

Helsingin Musiikkitalon urut on toteutettu kansainvälisessä yhteistyössä. UPM:n Suomessa valmistettu biokomposiittimateriaali toimitettiin 3D-tulostettavaksi Espanjan Burgokseen, mistä tulostetut pillit kuljetettiin urkuvalmistajalle Rieger Orgelbaulle Itävaltaan. Orgelbau rakensi urut käsityönä, minkä jälkeen ne purettiin, kuljetettiin osina Helsinkiin ja rakennettiin uudelleen Musiikkitalon konserttisaliin.

Tehokas, vastuullinen ja akustisesti toimiva biokomposiitti

Fasadipillien ainutlaatuinen muotokieli edellytti soveltuvaa materiaalia sekä luotettavaa, joustavaa ja kustannustehokasta valmistusmenetelmää. Biokomposiitin sisältämät hienot selluloosakuidut helpottavat suuren mittakaavan 3D-tulostusta, ja materiaalin vähäinen kutistuminen, nopea jäähtyminen sekä itseään koossapitävät ominaisuudet mahdollistavat monimutkaisen elementtien tuottamisen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

3D-tulostuksessa syntyy hukkamateriaalia hyvin vähän, ja puupohjainen biokomposiitti on 100-prosenttisesti kierrätettävissä. Biokomposiitin käyttö Musiikkitalon uruissa on osoitus vastuullisten materiaalien hyödyntämisestä taide- ja musiikkimaailmassa.

Biokomposiitilla on luontaisesti akustisia ominaisuuksia, ja materiaalia hyödynnetään yleisesti esimerkiksi kaiutinkoteloissa.

- Urut soivat upeasti. On hienoa avata konserttisalin ovet yleisölle ja päästä nauttimaan yhdessä sekä musiikista että visuaalisesta elämyksestä, jonka uudet urkumme ja esiintyjämme tarjoavat tammikuusta alkaen, sanoo Helsingin Musiikkitalon säätiön asiamies ja urkuhankkeen projektipäällikkö Kaisa Näreranta.

Helsingin Musiikkitalon säätiö käynnisti hankkeen julkistamisen yhteydessä urkupillien nimikointikampanjan, jolla on kerätty varoja urkumusiikille, urkuohjelmistojen tuottamiseen ja tapahtumiin. UPM on lahjoittanut nimikointikampanjaan Biofore Share and Care -ohjelmansa kautta.

- Meillä UPM:ssä on pitkät perinteet taiteen tukemisessa ja halusimme osallistua Helsingin Musiikkitalon säätiön lahjoituskampanjaan. Olemme nimikoineet urkujen upeat fasadipillit kokonaisuudessaan, UPM:n viestintä- ja brändijohtaja Hanna Maula sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uudet Rieger-urut otetaan käyttöön uudenvuodenpäivänä 1.1.2024. Samana päivänä järjestettävässä avajaisjuhlakonsertissa kuullaan urkujen suunnittelutyöryhmässäkin vaikuttanutta konserttiurkuria Olivier Latrya.