Metsäteollisuus

Kasvit ja hyönteiset valtaavat UPM:n pääkonttorin – UPM mukana Lux Helsinki -valofestivaalissa

UPM ja UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ovat mukana 3.–7.1.2024 järjestettävässä Lux Helsinki -valofestivaalissa, joka muuntaa tutut rakennukset ja tilat ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi sekä valaisee kaupunkia vuoden pimeimpänä aikana.

Valo jota emme näe

UPM:n pääkonttorin julkisivuun Alvar Aallon kadulla heijastetaan Societas Luminis -kollektiivin videoteos Valo, jota emme näe. Myös musiikkia sisältävä teos on sukellus maailmaan, jolle olemme normaalisti sokeita. Se esittelee tutut tienvarsien, niittyjen ja metsäaukioiden kasvit UV-säteilyn heijastamissa väreissä. Projisoitu videoteos on hyönteisen silmin tehtävä sadunomainen matka, jolla mielikuvitukselliset värit ovat totta.

Näkymätön maailma kaupungin keskellä

UPM-Kymmenen viestintä- ja brändijohtaja Hanna Maula toivoo, että teos saa Luxin kävijät katsomaan maailmaa uudella tavalla ja nauttimaan taiteesta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Taide tarjoaa uusia näkökulmia. Meille maailma hahmottuu väreinä, jotka syntyvät näkyvän valon aallonpituuksista. UPM:n pääkonttorin seinälle heijastettava teos avaa näkyvän valon takana olevia lyhyempiä aallonpituuksia, ultraviolettisäteilyä, jota esimerkiksi hyönteiset pystyvät näkemään. Tutun maailman sisään kietoutuu toinen, meille yleensä näkymätön maailma. Odotan innolla Lux Helsinki -festivaalia ja toivon, että mahdollisimman moni pääsee nauttimaan valotaiteesta talvisessa kaupungissa.

Valo, jota emme näe -teoksessa ultraviolettisäteily paljastaa kukista näkymättömiä kuvioita ja muotoja, jotka ohjaavat pölyttäjähyönteiset kasvin kannalta tärkeisiin osiin. Ultraviolettisäteily saa jotkut materiaalit hohtamaan, ja se voi korostaa tai muuttaa kasvien väriä. Lisäksi jotkut hyönteiset käyttävät UV-säteilyä suunnistamisen apuna.

Oman näkökulmansa luontoaiheeseen tuo teoksen keskeinen sijainti kaupungin sydämessä. UPM:llä on pitkät perinteet taidemesenaattina aina 1800-luvulta alkaen. Ensisijaisesti mittavasta maalaustaidekokoelmastaan tunnettu UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö jatkaa tätä perinnettä ja haluaa Lux Helsingissä tuoda taidetta kaupunkilaisyleisön eteen.

Valo, jota emme näe on nähtävissä UPM:n pääkonttorin seinällä Lux Helsingin ajan 3.–7.2024 klo 17.00–22.00.