Kuljetus

”Tilaan uuden kuorma-​auton joka toinen viikko”

Verdis ja Scania Finans Suomi solmivat merkittävän rahoitussopimuksen. Scania Finansin käyttö on lisääntynyt ja se on nyt Suomen käytetyin tapa hankkia uusi Scania.

Verdis, Scania

Kuluvan vuoden alusta lähtien ympäristöhuoltoyritys Verdis Oy:n kaikki uudet Scanian kuorma-autoalustat on hankittu Scania Finansin kautta. Kyse on merkittävästä rahoitussopimuksesta. Verdis on osa Verdis Nordic -konsernia, joka on yksi Pohjoismaiden johtavista ympäristöhuoltopalveluja tuottavista yrityksistä.

- Meillä on Suomessa 230 kuorma-autoa. Ylihuomenna niitä on 231 ja viiden päivän päästä 232. Tilaan noin joka toinen viikko uuden kuorma-auton, sillä toimintamme kasvaa koko ajan, Verdiksen kalustopäällikkö Harri Hietala kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Verdis päätti vaihtaa leasingiin, kilpailutti varteenotettavat rahoittajat ja päätyi Scania Finansiin Scania kuorma-autoalustahankintojen osalta. Myös niiden päällirakenteet ja mahdolliset muut lisälaitteet rahoitetaan samalla sopimuksella.

- Minun kannaltani valinta oli hyvä: Scania-leasing on nopea ja helppo.

Jätela­ki­uu­dis­tuksen myötä ala kasvaa ja kehittyy

- On hienoa päästä tekemään yhteistyötä Verdiksen kanssa, jolla on todella laaja ja iso kuorma-autoverkosto. Yritys tekee yhteiskunnallisesti merkittävää työtä jo pelkästään huoltovarmuudenkin kannalta, Scania Finansin rahoituspäällikkö Tommi Mäkelä toteaa.

Ympäristölainsäädäntö on tiukentunut koko ajan, mistä uusimpana esimerkkinä on vuonna 2022 voimaan tullut jätelain uudistus. Se lisäsi materiaalikierrätystä ja merkitsee lisää ajoa jätepakkareille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Uusia kilpailutuksia on ollut paljon viimeisen kahden vuoden aikana. Organisaatiomme käsittelee jatkuvasti uusia julkaistuja tarjouspyyntöjä. Tämän hetken taantuma ei ole vaikuttanut toistaiseksi merkittävästi toimintaamme, Hietala toteaa.

Tällä hetkellä ympäristönhuoltoala on suhteellisen vakaa työpaikka kuljettajalle. Alan suhdannevaihtelut eivät ole niin suuria kuin monella muulla toimialalla. Alalta löytyy myös hyvin erilaisia työtehtäviä. Hietala on tästä itse hyvä esimerkki. Hän aloitti samaan yritysryppääseen kuuluvassa yrityksessä kuljettajana reilu 20 vuotta sitten, teki monenlaisia tehtäviä ja yleni kalusto- ja tulosyksikön päälliköksi.

- Aloittaa voi vaikka kesätöistä, nytkin taitaa olla vielä kuljettajan paikkoja vapaana, Hietala vinkkasi huhtikuussa.

Scania Finansista tuli suosittu

Yhä useampi uuden kuorma-auton ostaja päätyy Verdiksen tavoin käyttämään Scania Finansia, jonka rahoitussalkku on reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut noin 70 prosenttia.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kasvuvauhti on ollut hurjaa. Siihen on varmasti monta syytä. Teemme yhteistyötä myyntiorganisaatiomme kanssa, jonka takia asiakkaiden on helppoa ja luontevaa tulla juttusille. Moni on sanonut, että meiltä saa henkilökohtaista palvelua toisin kuin pankeilta, joista on joskus vaikea saada ketään kiinni, Mäkelä pohtii.

Lisäksi kuorma-autokauppias tuntee kuljetusalan pankkeja paremmin. Silloin osataan arvioida esim. leasingissa ajoneuvon jäännösarvo realistisemmaksi. Scania Finans ottaa mm. huomioon auton käytön, kuljetustehtävät ja tietää jälleenmyyntiarvon.

- Leasingissa on sudenkuoppia. Jotkut rahoittajat arvioivat jäännösarvon tosi korkeaksi, jolloin sopimus saadaan näyttämään houkuttelevammalta, mutta loppupeleissä korkea jäännösarvo saattaakin aiheuttaa asiakkaalle ikävän yllätyksen, jos se ei vastaakaan sen hetkisistä markkina-arvoa, Mäkelä varoittelee.

Astinlaudat kohdillaan

Scanioita Verdiksellä (ent. Urbaser) on ollut runsaasti ennen uutta sopimustakin. Kuningaskotka halkoo ilmaa keskimäärin joka toisen Verdiksen kuorma-auton keulassa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Scania on autona yleishyvä. Hytti sopii hyvin jäteauton ohjaamoksi, vaikka käy se muihinkin ajoihin, Hietala sanoo.

Myös ergonomian on oltava kohdillaan, sillä jäteauton kuljettaja nousee päivässä helposti monta sataa kertaa kyytiin ja pois.

- Scaniassa astinlaudat on sijoitettu hyvin. Kuljettaja voi olla pienikokoinen tai kaksimetrinen ja painaa 130 kiloa. Auton on sovittava kaikille, kalustopäällikkö toteaa.