Kuljetus

Autojen ensirekisteröinnit jäämässä viime vuoden tasostaan

Toukokuussa rekisteröitiin 7 780 uutta henkilöautoa, mikä on 17,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Alkuvuoden aikana on rekisteröity 32 393 henkilöautoa. Määrä jää 14,1 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuun lukemaa alemmas.

- Uusien autojen tilaukset jäivät viime vuonna selvästi normaalia tasoa alemmas. Tilausten määrä on hitaasti elpymässä ja tänä vuonna uusia autoja on tilattu noin 10 prosenttia viime vuotta enemmän. Korkotason vakaan alenemisen odotetaan piristävän uuden auton markkinaa vielä kuluvan vuoden loppupuoliskolla, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Tero Kallio

Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 27 prosenttia täyssähköautoja ja noin 21 prosenttia ladattavia hybridejä. Bensiiniautojen osuus alkuvuoden ensirekisteröinneistä ollut noin 47 prosenttia ja dieselautojen noin 6 prosenttia.

Käytettyjen autojen kauppa kasvoi toukokuussa hieman

Autoliikkeissä käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin toukokuussa 0,8 prosenttia viime vuoden toukokuuta vilkkaammin. Alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin 7 prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Käytettyjen autojen kaupassa kasvu on jatkunut yhtäjaksoisesti jo viime vuoden alusta alkaen. Käytettyjen autojen kaupan vilkkainta aikaa ovat kesäkuukaudet ja syksy. Alkuvuoden luvut enteilevät käytettyjen autojen kaupan olevan vilkasta myös kesän ja syksyn aikana, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta.

Tero Lausala

Tieliikenteen päästöt vähenivät viime vuonna

Tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät viime vuonna noin 3,9 prosentilla vuoteen 2023, kertoo Tilastokeskuksen julkaisema kasvihuonekaasupäästöjen ennakkotilasto. Tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöt olivat viime vuonna noin 8,9 milj. hiilidioksiditonniekvivalenttia.

Päästöjen vähenemisen taustalla on taantuman aiheuttama kuorma-autoliikenteen väheneminen, sillä kuorma-autojen ajokilometrit jäivät viime vuonna noin 6 prosenttia vuoden 2022 määrää alemmas. Lisäksi uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite kasvoi 13,5 prosenttiin vuonna 2023. Edellisenä vuonna jakeluvelvoite oli 12 prosenttia.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Myös liikenteen sähköistyminen ja autokannan energiatehokkuuden paraneminen ovat osaltaan vähentäneet liikenteen päästöjä viime vuosina. Bensiiniä myytiin viime vuonna noin 8 prosenttia ja dieseliä noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Liikenteen päästöjä on Suomessa tavoitteena vähentää 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasoon nähden. Päästövähennystavoitteessa ollaan noin puolivälissä – liikenteen päästöt olivat vuonna 2023 noin 27 prosenttia alemmat kuin vuonna 2005.