Puutavara-autoilu

Kolmannen polven puuautoilijat

Huhtikuun alussa Hankasalmella toimivassa Viljo Vehviläinen oy:ssä tehtiin sukupolvenvaihdos. Harrin isä Teijo ja hänen veljensä Risto ja Markku jättäytyivät sivuun yhtiön pyörittämisestä. Nyt Harrin lisäksi hänen serkkunsa Mika ja Markus Vehviläinen ovat omistajina päättämässä pitkän, yli 60 vuotta kestäneen historian omaavan yrityksen toiminnasta. Perinteitä kunnioittaen yrityksen nimi on yhä edelleen perustajansa mukaan Viljo Vehviläinen oy.

- Työt on aina tehty porukalla, mutta isompien päätösten teko ja vastuunotto on nyt nuoremmalla polvella. Mika hoitelee Harvestian puolen ajoja ja minä Markuksen kanssa Metsä Groupin puolta.

Ajot ovat mukavasti tasoittuneet viimeisten vuosien aikana, mutta vieläkin olisi tekemistä, jotta kaluston kuormitus olisi mahdollisimman tasaista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kaikki sopimukset ja hankinnat käydään kolmestaan läpi. Kun päätös on tehty, joku meistä ottaa käytännön työn vastuulleen. Meillä ei ole mitään ennakolta sovittua tehtäväjakoa, Harri Vehviläinen selventää.

Ammattitaitoiset kumppanit

Luonnollisesti sukupolvenvaihdosta piti miettiä ja laskeskella huolellisesti. Yrityksen jatkamista helpotti se, että kaikki kolme miestä olivat olleet jo pitkään mukana yrityksen toiminnassa. Toiminta oli tavallaan jo uomassaan, josta oli turvallisempi lähteä jatkamaan. 

Puunajossa on erittäin paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Koko ketjun on osattava hommansa metsäkoneyrittäjästä ajojärjestelijään asti. Pitkään Metsä Groupin ostoesimiehenä Vehviläisten alueella toiminut Hannu Honkonen saa Harrilta kiitosta.

- Hannu on tosi hyvä yhteistyökumppani ja hän tietää miten kuljetus on paras järjestää. Hän osaa määrittää onko puuvarasto nuppi- vai kärrypaikka. Ajojärjestelyistä vastaava Aija Koskela ohjaa puuvirtoja autoilijan kannalta myös erittäin selkeästi ja johdonmukaisesti, Vehviläinen kertoo tyytyväisenä.

Välillä kääntöpaikat ovat pitkälle yhdistelmälle turhan ahtaita, mutta kokemuksen tuomalla ammattitaidolla yhdistelmä kääntyy yllättävän pienessä tilassa

Yrityksen kaluston huollot on annettu lähes kokonaan ammattilaisille. Vehviläiset ovat keskittyneet pelkästään puunajoon eikä niinkään autojen huoltoon ja korjaukseen. Yrityksellä ei ole olemassa edes alalle tyypillistä hallia. Uusien autojen huolto hoituu huolenpitosopimuksella, jolloin yrittäminen sujuu ongelmitta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Harri Vehviläisen mukaan ei ole syytä haalia itselleen enempää tekemistä, minkä kohtuudella ehtii tekemään. Lisäksi huolloissa tarvitaan erikoistyökaluja ja huippuosaamista.

- Naaran Kuljetushuollossa teetetään kaikki nosturiasennukset. Siellä palvelu pelaa ja henkilökunta on niin ammattitaidon kuin asenteensakin puolesta pätevää. Otamme myös kaikki tarvitsemamme letkut sieltä. Konneservice on puolestaan pätevä perävaunupuolella ja se on sopivasti tässä matkan varrella, Harri Vehviläinen toteaa. Konneservicen huoltoauto päivystää vuorokauden ympäri ja palvelee tien päällä tehtävissä huoltotöissä sadan kilometrin säteellä Konneveden toimipisteestä.

Kokonaiskustannukset ratkaisevat

Kaikissa hankinnoissa on pyrittävä ottamaan huomioon elinkaarikustannukset. Väärässä paikassa saavutettu säästö todennäköisesti kostautuu myöhemmässä vaiheessa. Pitää osata ottaa kokonaisuus mahdollisimman tarkasti huomioon. Vehviläiset ovat kokeilleet halpoja renkaita perävaunussa, mutta huokeamman renkaan kylkiäisenä rengastöiden määrää lisääntyi lujasti ja kokonaiskustannukset nousivat.

Ajossa on kolme omaa yhdistelmää ja yksi aliurakoitsija. Vehviläisen autoja ajaa omistajien lisäksi neljä tuntipalkkaista kuljettajaa. Tänä syksynä hankittiin uusi Volvo 750 ja Hiabin 118 nosturi. Harrin mukaan elämää helpottaa, kun autossa on voimaa. Ruotsalaisiin autoihin kannattaa hänen mukaansa ottaa kaikki myynnissä olevat hevoset mukaan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hiabin nosturit ovat toimineet Vehviläisten autoissa tähän asti tosi mukavasti. Hiabin asiantuntevan myyjän, Iivanaisen Hannun kanssa on kaiken lisäksi helppo tehdä kauppaa. Nosturit ovat avomallisia, sillä ohjaamo nostaisi painoa. Puun kuljettamisestahan sitä maksetaan eikä ylimääräisten varusteiden. Harri Vehviläinen on laskenut, että jos puuta ajetaan tuhannen kuorman vuosivauhdilla, niin tonnia keveämmällä autolla saa kuljetetuksi tuhat tonnia enemmän puuta vuoden mittaan. Se tekee mukavan rahamäärän viimeisen viivan alle. Mutta kuljetuskaluston keveyden tavoittelussakaan ei kannata mennä äärimmäisyyksiin.

Vehviläisen nostureissa ei ole hyttiä, jotta hyötykuormaa saataisiin enemmän.