Metsäkoneurakointi

Älykästä metsäkonetta testataan Evolla Hämeenlinnassa 1.10.

Evolla kehitetään tarkkaa sijaintitietoa hyödyntävää älykästä metsäkonetta. Älyharvesteri ohjaa metsäkoneenkuljettajaa hakkuissa jopa yksittäisen puun tarkkuudella ja mahdollistaa luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen huomioimisen entistä paremmin.

Ponsse Scorpion

Evon opetusmetsässä testataan älyharvesterin kykyä toimia metsän ensiharvennuksessa ja kerätään mittausdataa jatkokehitystä varten koneeseen kiinnitettyjen laserkeilainten ja kamerateknologian avulla. Harvesteri pääsee harjoittelemaan esimerkiksi puron suojavyöhykkeen huomioimista hakkuiden aikana.

Mittausdatan avulla kehitetään tapoja paikantaa ja tunnistaa koneellisesti biodiversiteetin ja hiilensidonnan kannalta tärkeitä kohteita, kuten vanhoja haapoja, lahopuita ja vesialueita. Tietoa voidaan hyödyntää jo hakkuusuunnitelmaa tehdessä, mikä auttaa suunnittelemaan mahdollisimman taloudellisen reitin ja vähentää kuljettajan työn kuormittavuutta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kenttätyöt liittyvät IlmoStar-tutkimushankkeeseen, jossa kestävämpää metsänhoitoa kehitetään yhteistyössä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen, Itä-Suomen yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja metsäkoneyhtiö Ponssen kanssa. Kaikki tutkimushankkeen osapuolet ovat paikalla myös Evon mittauksissa.