Metsäteollisuus

Metsä Group aloittaa puukuidusta valmistettujen Muoto-pakkauksien esikaupallisen myynnin

Metsä Groupin uusi pakkaustuote Muoto on nyt laajemmin saatavilla pilottiasiakkaille. Muodon muuntautumiskykyisyys, kestävyys ja tehokas tuotantoprosessi tekevät siitä hyvän vaihtoehdon erityisesti elintarvikealan muovisille pakkauksille.

muoto

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring on aloittanut Muoto™-pakkauksien esikaupallisen myynnin. Puupohjaiset ja uutta, innovatiivista valmistusteknologiaa hyödyntävät Muoto-tuotteet ovat vaihtoehto muovista valmistetuille pakkauksille, ja ne sopivat erityisesti elintarvikealan pakkauksiin, esimerkiksi noutoruualle tai teollisesti pakatulle ruualle. Puupohjaisuuden ansiosta Muoto-pakkaukset ovat turvallisia ja myrkyttömiä. Samalla ne ovat kevyitä ja tukevia. Esikaupallisessa vaiheessa pakkauksia on saatavilla rajoitettu määrä ja vain tiettyjä malleja. 

Muoto-tuotteita on kehitetty Metsä Groupin ja Valmetin Äänekoskella sijaitsevassa koetehtaassa toukokuusta 2022 lähtien. Esikaupallisen myynnin aloittaminen on merkittävä kehitysaskel Metsä Groupille, ja jos tulokset ovat lupaavia, Metsä Group voi siirtyä arvioimaan uuden kaupallisen tehtaan rakentamista ja Muoto-pakkausliiketoiminnan aloittamista. 

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Muoto-tuotteiden ensimmäisiin tuloksiin. Kun puusta kehitetään uusia tuotteita, on harvinaista, että tuote on valmis myyntiin vain muutamassa vuodessa. Muoto on suunniteltu kestäväksi ja turvalliseksi, ja se sopii moniin käyttötarkoituksiin tarjoiluastioista pakkauksiin. Olemme nyt valmiita laajentamaan yhteistyötä pilottiasiakkaiden kanssa, sanoo Muoto-projektista vastaava Jarkko Tuominen (VP, Projects, Metsä Spring). 

Muoto-tuotteiden valmistuksen yksi merkittävimpiä etuja on tuotantolinjan tehokkuus, jonka ansiosta monet tämän päivän tuotannoissa tarvittavista vaiheista voidaan ohittaa. Muoto-prosessissa sellumassa syötetään muottiin, muotoillaan, kuivataan ja leikataan. Tämän jälkeen valmis tuote voidaan toimittaa suoraan asiakkaille. Prosessin innovatiivisuuden ja tehokkaan veden kierrätyksen ansiosta prosessissa käytetään hyvin vähän vettä ja muita resursseja. Jokaisen tuotteen koko tuotanto tapahtuu yhdellä tuotantolinjalla, joka on laajalti automatisoitu ja joka hyödyntää koneoppimista, mikä tekee siitä turvallisen ja luotettavan. 

- Haluamme kerätä pilottiasiakkailtamme palautetta ja näkemyksiä, joiden avulla kehitämme tuotetta edelleen. Yhdessä voimme testata ja miettiä uusia käyttökohteita markkinoiden ja asiakkaiden tarpeiden mukaan, Tuominen jatkaa. 

Euroopan unionin uusi direktiivi kertakäyttömuoveista tulee todennäköisesti lisäämään elintarvikepakkaajien tarvetta löytää kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja, joita pakkausteollisuus kehittää nyt aktiivisesti. Lisäksi uusi ehdotus pakkauksia koskevasta regulaatiosta (pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus, PPWR) pakottaa yritykset tehostamaan kierrätystä ja vähentämään pakkauksien negatiivisia ympäristövaikutuksia. 

- Metsä Groupilla etsimme jatkuvasti uusia potentiaalisia innovaatioita, jotka voisivat lisätä puupohjaisia vaihtoehtoja arkielämässämme, korvaten täten muun muassa fossiilipohjaisia tuotteita. Muoto-tuotteilla tarjoamme vaihtoehdon muovin dominoimille markkinoille, sillä pystymme osoittamaan, että funktio, vastuullisuus, kannattavuus ja design voivat kulkea käsi kädessä, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Niklas von Weymarn