fbpx
 

Ensimmäinen hybridipuuauto Stora Enson puukuljetuksiin

Ensimmäinen hybridipuuauto Stora Enson puukuljetuksiin

Puut matkaavat Stora Enson tehtaalle entistä ympäristöystävällisemmin hybridipuuautolla eli sähköavusteisella tukkirekalla. Uuden auton ansiosta päästöt vähenevät ja kuljettajan työ ratin takana helpottuu.

Puuauto on Stora Enson pitkäaikaisen yhteistyökumppanin HKK-kuljetus Oy:n tuliterä menopeli. Auto näyttää perävaunuineen tuiki tavalliselta tukkirekalta, mutta sen salaisuus on ohjaamon taakse kiinnitetyssä kondensaattorissa. Laite kerää sähköä talteen tiukkoja paikkoja varten.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
– Puukuljetuksissa vaativin taival on yleensä pieni metsätie mäkien ja hankalien maastonmuotojen takana. Ajoneuvoyhdistelmä tarvitsee vääntöä, kun kuski suuntaa puut kyydissään kohti isompia teitä. Nyt sähkö puskee autoa lisävoimalla eteenpäin, sanoo uutukaisen hybridipuuauton omistaja, kuljetusyrittäjä Heikki Kananen.

Sähköllä avustaen puukuorma liikkuu parhaimmillaan jopa 900 hevosvoiman teholla, vaikka auton moottorissa hevosvoimia ei ole kuin 625.

– Ylämäetkin mennään niin että heilahtaa ja samalla säästetään polttoainetta. Kuljettajan työ helpottuu ja samalla vähennetään päästöjä, sanoo 40 vuotta Stora Ensolle puuta kuljettanut Kananen.

HKK-Kuljetuksen uusi Sisu-merkkinen puutavara-auto liikennöi pääsääntöisesti Keski-Suomen alueella. Auton kotipesä sijaitsee Pihtiputaalla.

Tavoitteena ympäristön huomioiminen, sujuvuus ja tehokkuus

Nykyaikaisen puuauton käyttöönotto on osa vastuullista puunhankintaa. Muun muassa päästöjen vähentäminen kuuluu Stora Enson laajempiin ympäristötavoitteisiin.

– Tavoitteenamme on vähentää Stora Enson hiilijalanjälkeä kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä. Siihen kokonaisuuteen HKK-Kuljetuksen hybridipuuauto on erittäin tervetullut uutuus, kertoo Stora Enso Metsän hankintajohtaja Antti Suvinen.
Kuljetusyrittäjä Heikki Kananen ja Stora Enso Metsän hankintajohtaja Antti Suvinen. Taustalla lastataan hybridipuuautolla.

Stora Enson puukuljetuksissa otettiin viime vuonna käyttöön ensimmäinen HCT-tukkirekka, jolla voi kuljettaa 25 prosenttia isomman puukuorman kuin perinteisellä tukkirekalla. Päästöjen ja kuljetusten määrä vähenee, kun puita voidaan kuljettaa kerralla enemmän. Lisäksi Stora Enson tehtailla puun vastaanotossa käytetään sähkökäyttöisiä puunkäsittelykoneita, jotka siirtävät puuta autoista ja junanvaunuista kuorintalinjoille.

– Puun matka metsästä tehtaalle pitää olla sujuvaa, ympäristöä säästävää ja tehokasta. Teemme kaikkemme sen eteen yhteistyökumppaniemme kanssa, Suvinen sanoo.

Muita aiheeseen liittyviä