fbpx
 

Historian kahdeksas Sankarikuljettaja Petri Toivonen näytti omalla esimerkillään mitä tarkoittaa kun kaveria ei jätetä

Historian kahdeksas Sankarikuljettaja Petri Toivonen näytti omalla esimerkillään mitä tarkoittaa kun kaveria ei jätetä

Vuonna 2011 Suomessa lanseerattu Ammattina Sankari -kampanja etsii ja palkitsee vuosittain ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia. Tavoitteena on löytää laajasta kuljetusalan ammattilaisten joukosta niitä yksilöitä, jotka ovat toimineet liikenteessä esimerkillisesti, kaveria auttaen ja Sankarin tavoin.

Harri Ruuska oli viime kesänä viemässä parvekelaseja Kouvolasta Jyväskylään kun tuli aika siirtää viimeiset lasit kärrystä vetäjään jakelun helpottamiseksi. Saatuaan kuorman  kuntoon hän astui epähuomiossa lavalta sivuun pudoten maahan ja lyöden päänsä vieressä olleeseen ajoneuvotrukkiin. Pudotus oli raju, mutta siitä hiukan toivuttuaan Harri lähti kuitenkin ajamaan kohti viimeistä asiakasta. Matkalla kädestä alkoi kuitenkin pian voima häviämään ja ratin pyöritys kävi hankalaksi. Samalla otsassa alkoi tuntua lämmin tunne, ihan kuin jotain valuisi kasvoille mikä osoittautui otsan haavasta valuvaksi vereksi. Harrin oli nyt syytä ajaa suorinta tietä Jyväskylän keskussairaalan ensiapuun. Lääkärin kuultua tapahtumasarjan kulun, hän totesi ettei Harri saisi kahteen vuorokauteen nousta ratin taakse. Tämän seurauksena eteen tuli melkoinen ongelma, koska sairaalan parkkipaikalla oli iso kuorma-auto ja Vaajakosken ABC:lla siihen kuuluva peräkärry.

Tässä vaiheessa astuu esiin Toivosen Petri. Hän on tullut Harrille tutuksi juttukaverina nykyajan LA –puhelimena toimivan Zeibo -sovelluksen kautta. Juttutuokioissa oli tullut ilmi, että Petri asuu Jyväskylässä ja koska Petri oli Harrin ainoa tuttu noilla kulmilla laittoi hän viestiä Petrille apua pyytäen. Pian Petri vastasi ja tiedusteli huolissaan kollegansa vointia. Lyhyt yhteenveto tapahtuneesta sai Petrin hylkäämään aurinkoisen vapaapäivänsä ja alkoi järjestelemään apua Harrille. Ensiksi Petri järjesti itselleen serkkupojan avulla kyydin sairaalan pihaan mistä mukaan otettiin Harri ja parkissa ollut kuorma-auto. Sen jälkeen matka jatkui kohti Vaajakosken huoltamoa missä perään kytkettiin pihaan pysäköity kärry. Nyt Harrin työnantaja saisi noudettua yhdistelmän yhdestä osoitteesta ilman pulmia ja Harri saattoi hyvillä mielin jättää yhdistelmän odottamaan noutajaansa.

Harrin kokema kiitollisuus sai aikaan sen, että hän ilmoitti Petri Toivosen mukaan Ammattina Sankari kampanjaan herrasmiehenä joka tässä kiireisessä ja itsekkäässä maailmassa on valmis pyyteettömästi auttamaan kollegaansa. Kun kyse ei ole lähimmistä kavereista vaan samalla alalla toimivista kaveruksista ei avun pyytäminen eikä avun antaminen ole itsestään selvyyksiä. Kampanjan palkintoraati toteaa:

– Tässä hektisessä maailmassa ei valitettavasti enää usein näe vilpitöntä auttamista kun arjen vaakakupissa on oma vapaa-aika, mukava sohva, tv, sosiaalinen media, kiire ja itsekkyys.

Palkintoraati lisää vielä, että tämän vuotinen sankari edustaa arjen sankaruutta ja lähimmäisen rakkautta ilman vaaraa tai rytinää. Hänessä on lämpöä ja pyyteetöntä auttamishalua.

Petri Toivonen palkittiin Helsingissä torstaina 15.11. järjestetyssä Ammattina Sankari palkintogaalassa 5.000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet, 2.500 euroa Toivonen lahjoitti kampanjan sääntöjen mukaan Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen tuki Ry:lle auttaakseen lastenosastojen toimintaa. Palkinnon luovutti tilaisuuden juhlapuhuja työministeri Jari Lindström.

Ammattina Sankari -kampanja on seitsemän vuoden aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 37 357 Euroa.