Kuljetus

2021 Truck Innovation Award Mercedes-Benzille

Sähköisen liikenteen kaikkein innovatiivisempien kuorma-autojen keulalla komeilee Mercedes-Benzin tähti, arvostetun International Truck of the Year -juryn (IToY) tuoreet valinnat osoittavat. Kaikkiaan 25 pää- ja erikoistoimittajasta koostuva jury on valinnut kaksi Mercedes-Benzin kuorma-automallia alan innovatiivisimmiksi tuotteiksi ja myöntänyt autoille 2021 Truck Innovation Award -palkinnot. Palkitut autot ovat sähköinen eActros ja vetykäyttöinen GenH2. Jury arvosti erityisesti Daimlerin kokonaisvaltaista pitkän aikavälin sähköistymisstrategiaa, jota palkitut autot osuvasti edustavat.

- Olemme tästä tunnustuksesta ylpeitä ja kiitollisia. Palkinto osoittaa, että olemme oikealla polulla keskittyessämme aidosti CO2-neutraaliin ajoneuvoteknologiaan; akkuihin ja vetypolttokennoihin, Daimler Trucksin pääjohtaja Martin Daum sanoo.

- Tämän yhdistelmän ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme aina parhaan mahdollisen ratkaisun, kohteesta ja tarpeesta riippuen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vuonna 2016 Daimler Trucks esitteli ensimmäisenä hyötyajoneuvovalmistajana sähkökäyttöisen raskaan kuorma-auton. Edelleen kehitetty Mercedes-Benz eActros näki päivänvalon 2018, ja asiakastestit käynnistyivät samana syksynä. Sarjatuotantomallin hyötykuorma on yhtä suuri kuin perinteisissä Actros-malleissa, ja toimintamatka latauksella on reilusti yli 200 kilometriä.

Daimler Trucksin uusin aluevaltaus on viime syyskuussa esitelty Mercedes-Benz GenH2 -vetykuorma-auto. Niin ikään syyskuussa yhtiö esitteli pitkän tähtäimen strategiansa koko ajoneuvomallistonsa sähköistämiseksi ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden täyttämiseksi. Osa tätä kokonaisvaltaista lähestymistapaa on uusi, maailmanlaajuisesti käytettävä alusta-arkkitehtuuri eli ePowertrain-alusta, jota IToY-jury erityisesti arvosti. Ratkaisun teknologinen sydän on integroitu sähköinen voimalinja eDrive, joka sisältää sähköisen akselin yhdellä tai kahdella sähkömoottorilla ja vaihteistolla.

Palkitut autot ovat sähköinen eActros ja vetykäyttöinen GenH2. Jury arvosti erityisesti Daimlerin kokonaisvaltaista pitkän aikavälin sähköistymisstrategiaa, jota palkitut autot osuvasti edustavat.

Mercedes-Benz eActros: paikallisesti CO2-neutraali vaihtoehto kaupunkien jakeluliikenteeseen

Mercedes-Benz eActrosin käyttötesteistä saadut tulokset ovat siirtyneet suoraan tuotekehitykseen ja sarjatuotantomallin suunnitteluun. Testit ovat toistaiseksi jo osoittaneet, että sähkökäyttöinen kuorma-auto sopii erinomaisesti päivittäisen raskaan jakeluliikenteen tarpeisiin. Auton käytettävyys ja suorituskyky vastaavat täysin perinteisiä dieselkuorma-autoja. Sarjatuotantoon pääsevä eActros kuitenkin päihittää monessa suhteessa nyt käytössä olevat esisarjan autot, sillä esimerkiksi toimintamatka, voimalinja ja turvallisuus sekä kuormauskapasiteetti ovat nousseet uudelle tasolle. eActrosia valmistetaan kaksi- ja kolmeakselisina versioina.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Auton lisäksi Daimler Trucks auttaa asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti sähköisen liikenteen kehittämisessä. Konsultointi kattaa esimerkiksi reittianalyysit, mahdollisten hankintakannusteiden selvittämisen maakohtaisesti, kaluston käytön integroinnin sekä sopivien latausratkaisujen kartoitukset. Tänä vuonna Daimler Trucks on esitellyt lisäksi pitkille ja säännöllisille kuljetusreiteille tarkoitetun Mercedes-Benz eActros LongHaul -mallin. Se on tarkoitus saada sarjatuotantoon vuonna 2024. Toimintamatka latauksella on noin 500 kilometriä.

Vetykäyttöinen Mercedes-Benz GenH2 kykenee yhdellä latauksella kuljettamaan 25 tonnin kuorman 1000 km päähän. Asiakastestien on määrä alkaa vuonna 2023.

Mercedes-Benz GenH2: vetypolttokennoilla jopa 1000 kilometrin toimintamatka

Mercedes-Benzin GenG2-kuorma-autokonsepti osoittaa todeksi, kuinka vetypolttokennokäyttöisellä raskaalla ajoneuvolla voidaan saavuttaa jopa 1000 kilometrin toimintamatka yhdellä tankkauksella. Auton asiakastestit on määrä käynnistää vuonna 2023, ja sarjatuotantoon malli ehtii kuluvan vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Polttoaineena käytetään energiatiheydeltään korkeampaa nestemäistä vetyä vetykaasun sijasta, jolloin auton energiatalous ja suorituskyky vastaavat perinteisen dieselkuorma-auton arvoja. Esimerkiksi GenH2-sarjatuotantomallin omapaino on 40 tonnia, ja se voi kuljettaa 25 tonnin hyötykuorman.  

Kahteen ruostumattomasta teräksestä valmistettuun polttoainesäiliöön mahtuu yhteensä 80 kiloa nestemäistä vetyä. Säiliöt ovat kompakteja ja kevyitä, mikä parantaa auton kuljetuskykyä ja säästää tilaa. Ajon aikana akkua ladataan sekä auton jarrutusenergialla että polttokennon tuottamalla sähköllä. GenH2-konseptimallissa on kaksi sähkömoottoria, jotka tuottavat 2 x 230 kW:n jatkuvan tehon ja 2 x 330 kW:n maksimitehon. Vääntö on vastaavasti 2 x 1577 Nm ja 2 x 2071 Nm.