fbpx
 

Kuormatraktorista sammutuskalustoksi

Kuormatraktorista sammutuskalustoksi

Etelä-Savon pelastuslaitoksen aloitteesta kuormatraktorista on ryhdytty kehittämään sammutuskalustoa metsäpalojen varalle.

Metsä Groupin kangasniemeläisen sopimusyrittäjän Veljekset Hokkanen Oy:n Ponsse Buffalo -kuormatraktoriin on vesisäiliön lisäksi asennettu pumppukalusto ja vesitykki. Pumpulla noin 11 000 litran suuruisen säiliön voi täyttää luonnonvesilähteestä, minkä jälkeen paloa ryhdytään sammuttamaan vesitykillä.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
-Pelastustoimen on varauduttava ilmastomuutoksen seurauksena lisääntyviin metsäpaloihin. Metsäkoneen käytöllä metsäpalon sammutusta voidaan tehostaa merkittävästi kohtuullisin kustannuksin, Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokka sanoo. Pilottikonetta ovat olleet ideoimassa myös Pohjois-Savon sekä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokset. 

-Haluamme olla mukana kehittämässä tehokasta metsäpalojen torjuntaa, jotta Suomessa vältytään laajoilta tuhoilta. Maamme metsätieverkosto huomattavan kattava, ja sitä myöten metsäkoneella pääsee paloalueelle perille saakka perinteistä sammutuskalustoa paremmin. Lisäksi säiliössä sammutusvettä saadaan kuljetettua kerralla paljon enemmän ja kustannustehokkaammin kuin esimerkiksi helikopterilla, Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko sanoo.

-Olemme valtakunnallinen toimija, ja hankkeen edetessä sopimusyrittäjiltämme löytyy varmasti kalustoa kaikkien pelastuslaitosten käyttöön.

Suunnitellun toimintamallin mukaan kuormatraktori tulee palopaikalle metsäkoneyrittäjän ja pelastuslaitoksen etukäteen tekemän sopimuksen perusteella. Pelastuslaitos tuo paikalle säiliön, joka kiinnitetään kuormatraktorin päälle. Säiliössä olevien pumppujen ja muiden laitteiden käyttövoima saadaan metsäkoneen hydrauliikasta.

Säiliö on suunniteltu siten, että se voidaan nopeasti siirtää palopaikalle ja saattaa toimintakuntoon kuormatraktorin kanssa. Palopaikalla palomies ja koneenkuljettaja muodostavat työparin ja aloittavat metsäpalon sammuttamisen pelastustyönjohtajan ohjeiden mukaisesti.

Pilotissa mukana oleva Ponsse on selvittänyt, millaisia muutoksia ja uusia rakenteista kuormatraktoriin on tarvittu, jotta siitä saadaan tehokas sammutuskone. Säiliön on valmistanut Rst-Lapit Oy ja Ekin Muovi Oy Pieksämäen Virtasalmelta. Isokyröläinen Mäki-Reini Oy on toimittanut pumppukaluston pilottia varten.

-Testasimme viime viikolla kuormatraktoria metsäpalon sammutuksessa Etelä-Savon ammattiopisto Esedun Mikkelin toimipisteessä. Tarkoitus oli jatkaa testaamista Metsä Groupin kulotuskohteella, mutta hyvien kokemusten ansiosta kone siirrettiinkin tiistaina 11. kesäkuuta Taipalsaareen tositoimiin sammuttamaan turvetuotantoalueen paloa, Lokka kertoo.

-Kone on toiminut erinomaisesti sille suunnitellussa tehtävässään.

Pasi Arkko kertoo, että Metsä Group aikoo kulottaa tänä kesänä noin 50 metsähehtaaria. -Hakkuualueen kulotus parantaa metsän ravinne- ja lämpöolosuhteita sekä lisää talousmetsän monimuotoisuutta. Nyt kehitetty pilottikone on mainio apuväline kulotustyömaan ennakkokasteluun ja jälkisammutukseen.

Muita aiheeseen liittyviä