fbpx
 

Mistä helpotusta kuljettajapulaan?

Mistä helpotusta kuljettajapulaan?

Heikko kannattavuus on kuljetusalalla suurin este yritysten kasvulle, mutta heti seuraavana listalla tulee pula kuljettajista. Nämä tiedot kävivät ilmi SKAL Kuljetusbarometristä 2/2019 ja koskivat koko kuljetusalaa. Jos tarkastellaan puutavara-autoilua, haaste on vielä suurempi. Kuljetusalalle kouluttautuneistakaan harva on valmis pölliauton kuskiksi. Samaisen barometrin mukaan niistä puutavara-autoilijoista, joilla on ollut tarvetta työntekijälle, lähes kolmanneksella on ollut vaikeuksia rekrytoinnissa.

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä? Alan ammattilaisten kanssa keskustellessa moni vannoo oppisopimusten varaan. Ammattikouluilla ei uskota olevan riittävästi koulutuskapasiteettia kuskien tarpeeseen nähden edes nykytilanteessa. Mikäli Kemin tehdas etenee toteutukseen asti, niin viimeistään siinä vaiheessa ollaan oikeasti ongelmissa.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kustannustehokas, ja kaikkia osapuolia hyödyttävä malli olisi ajattaa kortit ja direktiivikurssit puolustusvoimissa, hakea koulun penkiltä teoriatieto, koneoppi sekä hydrauliikan tuntemus ja sitten yrityksistä ajotunnit. Harvalla koululla on tarjota riittävästi konetunteja, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää työssä oppiminen.

Ongelma syntyy vasta kun ruvetaan puhumaan rahasta. Yrityksen pitäisi kouluttaa yhteiskuntaan kuljettajia käytännössä ilmaiseksi, parin sadan euron kuukausittaisella korvauksella. Samaan aikaan oppisopimuksella olevalle kuljettajalle pitää kuitenkin maksaa nollakokemustason palkkaa, joka ei lopulta edes eroa valtavasti ammattilaisen palkasta. Tämän päälle tulee vielä opetettavan ohjaus, laskenut kannattavuus opiskelijan operoidessa ammattilaista hitaammin ja mahdolliset haaverit, joita voi sattua oppirahoja maksellessa.

Tero Nurmi

Muita aiheeseen liittyviä

 • Napakka metsänäyttely tulossa


  15 maaliskuun, 2013

  Kuluneen kevään ja kesän aikana miehet miettivät ja vertailivat messujen mahdollista pitopaikkaa. Varsin pian paikaksi valittiin viitisen kilometriä Haapaveden keskustasta, Korkatin kylässä sijaitseva Aakonmajan urheilualueen ympäristö. Tällä alueella on moottorirata, ampumarata ja mittava latuverkosto.


  Lue lisää
 • Kaikkea kuljetetaan


  27 huhtikuun, 2017

  KES-Trans Oy:n nokkamies Rauno Keski-Heikkilä Kuortaneelta päätti muun liikennöinnin lisäksi perehtyä myös puunajoon. Noin vuosi sitten KES-Trans osti alajärviseltä Raimo…


  Lue lisää
 • Vihreän voiman huoltaja


  28 kesäkuun, 2019

  Metsäkonehuolto Kähkönen Oy toimii John Deeren sopimushuoltajana Nakkilassa. – Lokomo Forestin kanssa vuonna 1993 tehty sopimus huoltopalveluista on toiminut varsin…


  Lue lisää
 • Lakeus Messut toukokuussa Kauhavalla


  21 helmikuun, 2020

  Kauhavan lentosotakoulun alue herää eloon keväällä, kun historian ensimmäiset Lakeus Messut järjestetään 15-16. päivä toukokuuta. Järjestäjät odottavat paikalle kahden päivän…


  Lue lisää