fbpx
 

Napakka metsänäyttely tulossa

Napakka metsänäyttely tulossa

Teksti ja kuvat: Visa Vilkuna

img_6844

Haapavetinen mieskolmikko, Markku Laitinen, Tomi Ruuska ja Juhana Männikkö miettivät, miksi pohjoisemmassa Suomessa ei ole mittavaa metsäalan tapahtumaa. Vaikka pohjoisen metsät eivät kuutiotuotossa eteläisemmän ja itäisemmän Suomen metsille pärjääkään, niin laadullisesti pohjoisen puu on kuitenkin ykkösluokkaa.

Kuluneen kevään ja kesän aikana miehet miettivät ja vertailivat messujen mahdollista pitopaikkaa. Varsin pian paikaksi valittiin viitisen kilometriä Haapaveden keskustasta, Korkatin kylässä sijaitseva Aakonmajan urheilualueen ympäristö. Tällä alueella on moottorirata, ampumarata ja mittava latuverkosto.

Talkootyö kunniassa

Kokonaisuuden kruunaa noin 280 nelimetrin Aakonmaja. Majan alakerrassa on saunat ja suihkut, pukuhuoneet sekä tekninen tila. Yläkerrassa on toimistotila, kokoontumistila ja keittiö. WC-tilojen mitoituksessa on huomioitu isommatkin tapahtumat. Kun Haapaveden kaupunki oli erittäin innostunut kolmikon ideasta, Pro Forest, Suomen keskeisin metsäalan tapahtuma polkaistiin käyntiin.

- Aakonmaja ja sen ympärillä olevat harrastusalueet on tehty pääosin talkootyönä. Kaupungin omistamalle alueelle on saatu aikaiseksi mainiot harrastusmahdollisuudet. Pro Foresttapahtumakin järjestetään pääsoin talkootyönä, Tomi Ruuska selventää.

Hankkeessa on mukana Haapaveden kaupunki, Aakonvuori-yhdistys, Haapaveden urheilijat, Riistanhoitoyhdistys, Haapaveden reserviläiset ja Haapaveden moottorikerho. Alueella on jo pidetty useammat talkoot, joilla moottoriradan ympäristöä on saatu huippukuntoon messuja varten.

Ammattilaiset apuna

- Vaikka tapahtuma pyritään toteuttamaan pitkälle talkootyönä, olemme kuitenkin ulkoistaneet tiettyjä palveluja ammattilaisten vastuulle. Talkoolaisten työmäärää ei kannata kasvattaa liian suureksi. Muun muassa ruokatarjoilu on JEDUn eli Haapaveden ammattiopiston ravitsemuslinjan osaajien käsissä, Juhana Männikkö sanoo.

Oppilaitoksella oltiin todella ilahtuneita siitä, heille tarjotaan näin mittavan tapahtuman ruokahuoltoa. Näin opiskelijat pääsevät oikean työelämän makuun. Alueella toimiva Villa Korkatti hoitaa makkaran grillaamisen ja kahvilan pidon. Alueella on myös B-oikeudet.

Pro Forestissa on kone-esittelyjen lisäksi tarkoituksena luoda uskoa metsätalouden osalle. On tärkeää vahvistaa alalla virinnyttä myönteistä tunnelmaa ja tarjota niin yleisölle kuin näytteilleasettajillekin mahdollisuus lisäarvoa tuottavaan vuoropuheluun ja verkostoitumiseen. Kelirikkoaikaan toukokuun alussa pidettävä näyttely ei paljon häiritse metsäurakointiakaan.

Näyttelyosastojen hinnoittelussa on lähdetty siitä, että pienemmätkin toimijat voisivat tulla esittelemään osaamistaan. Myös pääsylipun kympin hinta viestittää sitä, että rahan teko ei ole organisaation päällimmäisenä tavoitteena.

Tilaa riittää

Järjestäjien yksi suurimmista haasteista oli yhtenäisen parkkialueen aikaansaaminen. Kun kävijätavoite on liki 10 000 ihmisessä, pysäköinnin on toimittava jouheasti. Tällä hetkellä tilanne näyttää valoisalle, sillä yhtenäinen, kovapohjainen useamman hehtaarin alue on löytynyt.

Noin 800 metrin mittaiselle moottoriradalle on suunniteltu 120 näytteilleasettajapaikkaa. Hehtaarin kokoinen keskialue on jaettu seitsemään isompaan osastoon. Isot osastot on jo pääosin varattu, mutta vajaan kolmen hehtaarin varikkoalueelle on mahdollista tehdä lisätilaa, jos joku haluaa useamman sadan neliön osaston. Rengasmallinen kenttä on erinomainen, sillä vierailta ei yksikään osasto jää näkemättä.

Kuorma-autokauppiaiden ja kärryn valmistajien puolella on suurta kiinnostusta. Kolmikon mukaan kaikki puunkuljetuspuolen merkit ovat tervetulleita mukaan Pro Forestiin.

Pro Forestin järjestäjät suunnittelevat tapahtumasta perinnettä. Metkon välivuosina pidettävälle tapahtumalle tuntuu olevan sosiaalista tilausta. Yhteistyö kolmen miehen kesken tuntuu pelaavan saumattomasti He asuvat puolen kilometrin säteellä toisistaan ja ovat tunteneet toisensa poikavuosista alkaen.

- Näyttely on tarkoitettu kaikille toimijoille, joiden tuotteet ja palvelut liittyvät metsään. Ojitus, maanrakennus, kuljetus, varaosakauppa sekä rahoituspuoli ovat olennaisia tekijöitä metsäsektorillakin. Nykyään yrittäjien toimiala on erittäin laaja ja monipuolinen, Markku Laitinen muistuttaa.

Muita aiheeseen liittyviä

 • Nosturikauppa vaatii harkintaa


  3 maaliskuun, 2020

  Suonenjokinen Hannu Iivanainen on myynyt Hiab-sukuisia puutavaranostureita vuodesta 1996 alkaen. Mies varttui nosturimyyntiin äidinmaidon vahvistamana, sillä Hannun perhe sai leipänsä…


  Lue lisää
 • Harvennusketjulle on hakkuita


  21 joulukuun, 2018

  Samu-Petteri Ulmanen ja Jani Kautto huomasivat, että Keski-Suomen seudulla olisi kysyntää nimenomaan harvennushakkuuketjulle, joka erottuu joukosta kaluston ja uudenlaisen ajattelun…


  Lue lisää
 • Osallistu Power Truck Show-kilpailuun Facebookissa


  1 heinäkuun, 2019

  Power Truck Show Kuljetusmessut järjestetään 9-10. elokuuta 2019 Powerpark huvipuiston ympäristössä Kauhavan Alahärmässä. Metsätrans-lehti ja Power Truck Show järjestävät yhteistyössä…


  Lue lisää
 • Osallistu Facebook-kilpailuun


  4 lokakuun, 2019

  Koneosapalvelun myymälöissä on monipuolinen valikoima koneammattilaisten tarvikkeita; työkalujen lisäksi hyllystä löytyvät esimerkiksi suodattimet, voiteluaineet, tiivisteet, sähköosat ja nostotarvikkeet. Myymälät sijaitsevat…


  Lue lisää