fbpx
 

Neljäs akseli romahdutti puuautojen vaihtoarvon

Neljäs akseli romahdutti puuautojen vaihtoarvon

Viime viikolla (35) ilmestyneessä Metsätrans-lehdessä 4/2020 julkaistiin laaja artikkeli neliakselisten puuautojen vaihtoarvon romahduksesta ja tämän merkityksestä puuautoilun jo ennestään heikolle kannattavuudelle.

Verkon puolella aiheesta on julkaistu viikko sitten lyhyempi johdanto, jonka pääset lukemaan tästä: https://metsatrans.com/neljas-akseli-romahdutti-puuautojen-vaihtoarvon/
Saku Simpaselle rakennettiin Alucarilla ensimmäinen uusiin painoihin soveltuva puutavara-auto. Volvo FH16 8x4:n ja viisiakselisen Jykin yhdistelmä oli mukana Volvon koeajokiertueella 2013 ja esillä myös saman vuoden kuljetusnäyttelyssä.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Metsäalan kuljetusyrittäjät ry on raakapuuta kuljettavien yrittäjien ja yritysten valtakunnallinen edunvalvontajärjestö ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenyhdistys. Toiminnanjohtaja Kari Palojärvi on törmännyt artikkelissa kuvattuun ongelmaan jäsenyritysten kanssa keskustellessaan.

- 76 tonnin puutavarayhdistelmiin liittyy paljon epäkohtia. Tämä on yksi niistä. Koska missään muualla ei käytetä yhtä isoja autoja, niin vaihtoon tuleville puuautoille ei ole markkinoita. Jos autolla on ajettu viisi vuotta korkeilla massoilla ja mittarissa on 700 000 -800 000 kilometriä, niin minne sellainen kelpaa, Palojärvi kysyy.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Vaihtoauton arvo vaikuttaa olennaisesti puutavara-autoilun kokonaiskustannuksiin. Kun hyvityshinnat ovat nyt pudonneet nopealla tahdilla, yrittäjien on ollut vaikea, ellei peräti mahdoton huomioida tätä kannattavuuslaskelmissaan.

- Kyseessä on aivan oleellinen kustannuskysymys jokaiselle alan yrittäjälle. Nyt kysymys kuuluukin, miten asiakastaho huomioi tämän kuljetusmaksuissa, Palojärvi jatkaa.

Kun käytetyn puuauton vaihtoarvo on laskenut jopa 30 000 – 40 000 euron luokkaan, voidaan perustellusti kysyä kannattaako sitä edes antaa vaihdossa.

- Ollaan lähellä tilannetta, jossa vaihtoauton arvo ei riitä edes käsirahaksi. Tästä voi muodostua vielä jopa rahoitusongelma uuden puuauton kauppaan, Palojärvi toteaa.

Vaihtoautojen arvon muutos mukaan indeksiin

Lehden artikkelissa useammat haastateltavat toivat esiin, että vaihtoautojen arvon muutos tulisi saada mukaan indeksiin. Mistä tässä indeksissä on kyse, ja mitä sille siis pitäisi tehdä?

Indeksi on suhdeluku, joka kuvaa jonkin muuttujan suhteellista muutosta. Indeksiä 2015 tehtäessä on tehty kustannuslaskelma, jonka avulla on määritetty ”Pääoman poisto” kohdan painoarvoksi 13,1 %. Nyt haasteena on, että tämän painoarvon vaikutusta indeksiin seurataan vain uuden vastaavan auton hankintahinnoilla ja oletusarvona on kuukaudesta toiseen sama vaihtoauton hinta. Käytännössä vaihtoauton hinnan seuraaminen onkin hankalaa, koska vertailukohta pitäisi olla aina tismalleen sama. Käytännössä kuitenkin auton varustelu, ikä, kilometrit ja kunto vaihtelevat aina.

MKY ry:n Kari Palojärven mukaan vastaava ongelma kohdattiin, kun siirryttiin vuoden 2010 indeksistä nykyisin voimassa olevaan.

- Vanhassa indeksissä oli 7-akselinen yhdistelmä ja kuitenkin vuonna 2013 alettiin siirtyä 76-tonnisiin yhdistelmiin. Vuoden 2016 alussa käyttöön otetussa indeksissä (2015 = 100) on sitten 9-akselinen yhdistelmä seurattavana. Valitettavasti kaikkia maailman muutoksia ei ole mahdollista saada mukaan indeksiin.

Nyt haasteena on saada vaihtoarvojen muutos siirtymään uuteen valmisteilla olevaan indeksiin, ja tietenkin myös kuljetusyritysten sopimuksiin.

Teksti: Tero Nurmi

Muita aiheeseen liittyviä

 • OSALLISTU FACEBOOK-KILPAILUUN


  7 marraskuun, 2019

  Marraskuun facebook-kilpailussamme palkintona on Kesla-reppujakkara, johon kuuluu: Opa-nuotiopannu Termospullo kahdella mukilla Retkikirves Retkisaha Makkaratikku Lisäksi voittaja saa Metsätrans-lehdet vuoden 2020…


  Lue lisää
 • Tukit, pylväät ja pöllit- kaikkea kuljetetaan


  30 huhtikuun, 2019

  Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 30 vuotta HKK-kuljetuksen perustamisesta. Juhlavuoden kruunuksi tuli valinta Metsäalan kuljetusyrittäjät ry:n vuoden kuljetusyritykseksi. Palkinto luovutettiin Kuopiossa…


  Lue lisää
 • Cranab 60 vuotta


  20 maaliskuun, 2020

  Veljekset Allan ja Rune Jonsson aloittivat yrityksen taipaleen vuonna 1960. Nykyään Cranab on maailman johtava puutavara-autojen ja metsäkoneiden nostureiden ja…


  Lue lisää
 • Osallistu Facebook-kilpailuun


  17 kesäkuun, 2020

  Vuosi 2020 on Keslan 60-vuotisjuhlavuosi. Sen, juhannuksen ja juuri painoon menneen kesän Metsätrans-lehden, kunniaksi arvomme nyt kolme (3) kappaletta Keslan…


  Lue lisää