fbpx
 

Neljäs akseli romahdutti puuautojen vaihtoarvon

Neljäs akseli romahdutti puuautojen vaihtoarvon

Vuonna 2013 voimaan astunut mitta- ja massamuutos nosti puutavarayhdistelmän suurimman sallitun kokonaispainon 76 tonniin ja samalla käytännössä pakotti autoilijat päivittämään autonsa neliakselisiksi nopealla aikataululla.

Kun ensimmäisiä neliakselisia autoja alkoi sitten tulla kiertoon, niille löytyi vielä jonkin verran ostajia. Nyt niiden kysyntä on vähentynyt rajusti ja samalla hyvityshinnat ovat romahtaneet.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Missään muualla maailmassa ei ole käytössä yhtä suuria kokonaispainoja kuin Suomessa, ja siksi myöskään näihin mittoihin ja massoihin hankituille autoille ei oikein löydy ostajia maan rajojen ulkopuolelta.

Tyypillinen vaihtoon tuleva puuauto on noin 5 vuotias. Mittarissa 700 000 - 800 000 kilometria, jotka on ajettu kovilla painoilla, paikoin huonoilla teillä. Raskaan käytön jälkeen ne eivät houkuttele myöskään suomalaisia ostajia.

ARTIKKELI JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kun uusien autojen hinnat eivät ainakaan laske, ja käytetyn auton hyvitysarvo romahtaa, niin vaihdon väliraha luonnollisesti kasvaa. Kyseessä on kustannus, joka tulee autoilijan maksettavaksi. Yhden arvion mukaan muutamassa vuodessa autojen arvonalenema on jopa kaksinkertaistunut. Tämä tarkoittaa jopa 20 000 euron lisäkustannusta autoilijalle, per vuosi, per auto.

Tämä kustannusnousu uhkaa puuautoilun kannattavuutta, joka ei keskimääräisellä yrityksellä ole aiempikaan vuosina ollut erityisen vahvalla pohjalla.

Haastattelimme aiheen tiimoilta useita puutavara-autoilijoita, Metsäalan kuljetusyrittäjät ry:n edustajia ja automyyjiä. Kaikki tunnistivat ongelman, mutta helppoa ratkaisua siihen ei ole olemassa.

Koko artikkeli luettavissa viikolla 35 ilmestyvässä Metsätrans-lehdessä 4/2020. Tilaa omasi: www.metsatrans.com/tilaa-lehti

Muita aiheeseen liittyviä