fbpx
 

Stora Enson uusi ristiinliimattua puuta valmistava tuotantoyksikkö otettiin käyttöön Ruotsissa

Stora Enson uusi ristiinliimattua puuta valmistava tuotantoyksikkö otettiin käyttöön Ruotsissa

Stora Enson uusi ristiinliimattua puuta (CLT) valmistava tuotantoyksikkö Gruvönin sahalla Ruotsissa otettiin käyttöön tiistaina 28.5.2019. Yksikön vihkivät käyttöön Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström, Gruvönin tehtaanjohtaja Joakim Sveder ja Grumsin kunnanjohtaja Leif Haraldsson.

Gruvönin sahalle tehdyn investoinnin arvo on 45 miljoonaa euroa. Hanke on edennyt suunnitellusti vuoden 2017 heinäkuussa tehdystä investointipäätöksestä kaupallisten toimitusten aloittamiseen vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Uuden tuotantoyksikön työllistävä vaikutus Gruvönin sahalla on 60 uutta työpaikkaa.

Gruvönin yksikkö on nyt Stora Enson kolmas ristiinliimattua puuta valmistava tuotantoyksikkö. Yhtiöllä on entuudestaan kaksi tuotantoyksikköä Itävallassa. Gruvönin sahan uuden tuotantoyksikön vuotuinen kapasiteetti on 100 000 m3. Tällä määrällä rakentaisi noin 4 500 keskikokoista asuntoa. CLT-elementit valmistetaan kuusesta.

-On ilo olla paikalla vihkimässä käyttöön yhtä maailman suurimmista ja nykyaikaisimmista ristiinliimatun puun tuotantoyksiköistä. Investointi edistää uusiutumattomien materiaalien korvaamista uusiutuvilla materiaaleilla rakennusteollisuudessa. Näemme että puulla on valtavasti potentiaalia tulevaisuuden rakennusmateriaalina, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.

Gruvönin sahan uuden ristiinliimatun puun tuotantoyksikön käyttöönottoa oli juhlistamassa satoja asiakkaita, toimittajia, työntekijöitä ja paikallisia liike-elämän ja teollisuuden edustajia.

Stora Enso päätti investoida Gruvönin sahaan hyvän paikallisen raaka-ainetarjonnan, osaavien työntekijöiden ja tehokkaan logistiikan mahdollistavan teollisen infrastruktuurin vuoksi. Alueella on satama ja rautatieyhteys, ja lisäksi E18-moottoritie kulkee aivan tehtaan läheltä. Stora Enso on Euroopan suurin puutuotteiden valmistaja, ja se on toimittanut ristiinliimattua puuta yli 14 000 kohteeseen eri puolilla maailmaa. Stora Enson kasvava CLT-kapasiteetti, investoinnit uusiin teknologioihin, omien digitaalisten palvelujen ja työkalujen kehittäminen sekä toimitiloja, asuinrakennuksia ja kouluja varten kehitetyt rakentamisen konseptit tekevät yhtiöstä johtavan innovatiivisten puurakentamisen ratkaisujen tarjoajan.

Muita aiheeseen liittyviä

 • Uudet verkkosivut avattu


  21 helmikuun, 2017

  Metsätrans-lehden uudet verkkosivut on avattu. Jatkossa www.metsatrans.com tarjoilee painavaa asiaa kannolta tehtaalle ajankohtaisesti. Uusien kotisivujen teknisen toteutuksen taustalla on vaasalainen…


  Lue lisää
 • Veho käynnisti katsastustoiminnan Seinäjoella


  8 tammikuun, 2018

  Veho on laajentanut katsastustoiminnan Seinäjoelle. Tarjolla on kotimainen, joustava ja aikaa säästävä määräaikaiskatsastuspalvelu kaiken kokoisille ja merkkisille ajoneuvoille. Seinäjoki on…


  Lue lisää
 • KONEOSAPALVELU-KILPAILUN VOITTAJA ARVOTTU


  11 lokakuun, 2019

  Metsätrans-lehti ja Koneosapalvelu järjestivät yhteistyössä viikolla 41 facebook-kilpailun, jossa tykänneiden ja kommentoineiden kesken arvottiin Koneosapalvelun 179-osainen hylsyavainsarja KS Tools 1/4″+…


  Lue lisää
 • Runkopuun hakkuut uuteen ennätykseen – yli 72 miljoonaa kuutiometriä


  28 kesäkuun, 2018

  Metsistämme hakattiin vuonna 2017 metsäteollisuuden käyttöön 63 miljoonaa kuutiometriä ja metsähakkeeksi tai polttopuuksi yhdeksän miljoonaa kuutiometriä runkopuuta. Määrä ylitti Luonnonvarakeskuksen…


  Lue lisää