Ajankohtaista

Suomalainen metsätalous vastaa ilmastohaasteeseen – tulevaisuus on puusta tehtävissä uusiutuvissa tuotteissa

Mitä kuuluu Suomen metsille? Ainakin niistä puhutaan enemmän kuin koskaan. Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu niin avohakkuista, hiilinieluista kuin muovin korvaamisesta puupohjaisilla uusiutuvilla tuotteilla.

– Suomalaisen metsätalouden on tunnettava vahvuutensa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tulevaisuutemme on metsissä ja puissa, sanoo Metsähallitus Metsätalous Oy:n aluejohtaja Markku Vainio.

Woodforce-järjestelmä tuo digitalisaatiota metsiin

Metsäalan toimijat ovat kehittäneet yhdessä toiminnanohjausjärjestelmän helpottamaan metsäyrittäjien arkea. Puunkorjuussa yrittäjä voi tehdä WoodForcen avulla työmaasuunnittelun sekä jakaa suunnitelman ja työmaakohtaiset ohjeet koneille ja työntekijöille. Älykäs toimitusketju ja sen myötä tehokkaammat toimintatavat tarkoittavat myös askelta kohti entistä pienempää hiilijalanjälkeä. Tavalliselle ihmiselle Woodforce puolestaan tarkoittaa jäljitettävyyttä. Teoriassa maitopurkin ostajan on mahdollista saada tietää, missä ovat kasvaneet puut, joista purkin pahvi on tehty. Jäljitettävyyden avulla varmistetaan, että käytetty puu tulee vastuullisesti hoidetusta ja uudistetusta metsästä.

Kartongista uusiutumattomien tuotteiden korvaaja, puukerrostaloista kaupunkien hiilivarastoja

Aaltopahvikartongin tarve kasvaa kovaa vauhtia, kun uusiutumattomille tuotteille, kuten muovipakkauksille, on löydettävä uusiutuvia korvaajia. Stora Enson Varkauden tehdas käännettiin muutama vuosi sitten aaltopahvipakkauksen pintakartonkia valmistavaksi tehtaaksi. – Uusiutuva kartonki säästää energiaa myös logistiikassa. Kun vaikkapa styroksiset kalalaatikot tarvitsevat kuljetukseen seitsemän rekkaa, sama määrä aaltopahvisia laatikoita mahtuu yhteen rekkaan. Lisäksi aaltopahvilaatikon kuitu on kierrätettävissä seitsemästi, sanoo Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen. Varkauden tehtaalla valmistetaan ratkaisuja muihinkin aikamme haasteisiin ja ilmiöihin, kuten kaupungistumiseen. Savolaismetsistä tuodaan isoja tukkipuita tehtaalle, jossa siitä tehdään puukerrostaloissa käytettäviä massiivipuuelementtejä. Näitä käytetään esimerkiksi ensi vuonna valmistuvissa 14-kerroksisessa Lighthouse Joensuussa ja Supercell-peliyhtiön pääkonttorissa Helsingin Jätkäsaaressa. Rakennuksissa oleva puu sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan. – Suomi on Euroopan metsäisin maa. Vaikka kaikki uudisrakentaminen Suomessa tehtäisiin puusta kasvaa siihen tarvittava puu vain viiden kesäpäivän aikana, jatkaa Partanen.

Suuri työllistäjä ja ihmiskunnan suurimpien haasteiden ratkoja

Metsät työllistävät tulevaisuudessakin – kaikissa maakunnissa. Metsiä kun ei voi tuoda kaupunkeihin. Tämän omaisuuden hoito vaatii ennen kaikkea monipuolisia ja eri tarkoituksiin suunniteltuja tapoja hoitaa ja käsitellä metsää ja siitä saatavaa tärkeää raaka-ainetta, puuta. – Maamme pinta-alasta yli 70 prosenttia on metsää. Meillä on parhaat avaimet koko maailmassa ratkaista aikamme suurimpia haasteita aina ilmastonmuutoksesta uusiutumattomiin ja ympäristölle haitallisiin materiaaleihin, kuten muoviin, summaavat Stora Enson Janne Partanen ja Metsähallituksen Markku Vainio yhdessä. [caption id="attachment_3428" align="alignleft" width="900"]

Kartonkirullia Stora Enson Varkauden tehtaalla.[/caption]