fbpx
 

Varmatoimisuus on valttia

Varmatoimisuus on valttia

Isokyrössä pääpaikkaa pitävällä Laine Logistics Ky:llä on lyhyehköstä omasta historiasta huolimatta pitkät perinteet puunajosta. Yrityksen nykyisen omistajan Jani Laineen isä Heikki nimittäin aloitti puunajon omissa nimissään jo vuonna 1972.

Metsä Group on ollut yrityksen asiakkaana jo vuodesta 1972 alkaen. Hiljattain mukaan tuli myös Otso Metsäpalvelut Oy. Taksaneuvottelut ovat Janin mukaan olleet totuttuun tapaan tiukkoja, mutta pysyneet aina asialinjalla. Kaikista asioista on aina päästy neuvottelutulokseen.

Kuorma-autonkuljettajan pätevyyskoulutuksiakin on järjestetty Metsä Groupin kanssa yhteistyössä. Etenkin syyskelirikon aikaan on etsitty kursseja, jotta työt eivät kärsi liikaa. Ennakoivan ajon kurssin on järjestänyt paikallinen autokoulu.

Kurssituksessa kehittämistä

Janin mukaan olisi paikallaan keventää kuorma-autonkuljettajan pätevyyskurssitusta. Mallia voitaisiin ottaa useista hyvin toimivista nettikursseista. Jokaisen Laine Logisticsin alueella puuta jalostavan sellutehtaan turvallisuusperehdytys on mahdollista suorittaa netissä.

– Saman tyylistä ammattiasiaa niissä käsitellään ja kuulustellaan. Soisi moisen menetelmän yleistyvän direktiivikorttien uusimiseenkin, Laine ehdottaa.

Parisen vuotta sitten yrityksessä tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen kalustoa on uusittu voimallisesti.

– Meillä on nyt ajossa neljä 76-tonnista yhdistelmää. Kolme Scanian 580- mallia ja yksi 730:nen.

Autot ovat 2015 – 2017 mallisia. Kaluston tuoreuden syynä on osin kokonaispainomuutos, jonka yhteydessä pantiin vetoautotkin uusiksi, Jani Laine toteaa.

Vanha kalusto meni mukavasti vaihdossa, sillä käytettyjen autojen kauppa ei Janin mukaan ole puuautoilijan ydinosaamista. Kalusto on tarkoitus pitää jatkossakin suhteellisen tuoreena, mikäli järkevällä taksalla tehtäviä ajoja vaan riittää.

Käytettynä hankittu Scania 730 on automaatti, muut ovat keppivaihteisia. Jani arvioi manuaalivaihteiston olevan jotenkin varmempi tiukoissa ääritilanteissa, mutta samalla hän lisää, että uudet automaattilaatikotkin ovat myös yllättävän käyttökelpoisia.

Yksinkertaisuus luo varmuutta

Laineen kaikissa autoissa on akseliperät, jotka ovat toimineet pääosin tasaisessa pohjalaismaastossa ihan hyvin. Autot rullaavat keveästi ja perän rakenne on yksinkertainen. Akseliperä tosin vaatii kuljettajalta malttia, sillä pitää osata lopettaa ajoissa, etenkin ketjujen kanssa. Kaikissa autoissa on huolettomat rautajouset. Laineen kokemuksen mukaan ne ovat yksinkertaisempina toimintavarmempia.

– Minulle puunajossa on tärkeintä se, että puu liikkuu. Auton on oltava yksinkertaisen toimintavarma ilman ylimääräisiä hienouksia. Toimintavarmuus on ehdoton ykkönen, Laine korostaa.

Kuvissa olevan yhdistelmän perässä on 11,5 metrinen Jykin kärry. Myös muiden autojen perässä rullaavat Jykit. Pankot ovat Alucarilta, sillä ne ovat osoittautuneet korkealaatuisiksi ja pysyvät yllättävän siistin näköisinä vuodesta toiseen. Käytettynä hankitussa vetoautossa on tosin teräspankot ja saa nähdä, milloin niitä pitää alkaa fiksailla.

Zeta on ykkönen pöllinajossa

Laineen kolmessa autossa on Hiab Logliftin zeta, yksi 125-mallinen ja kaksi 150:tä. Yhdessä autossa on pitkäpuominen Hiab Logliftin 105 S-malli. Zetalla varustettujen autojen nosturin kiinnitys poikkeaa tavanomaisesta. Nosturi on 250 milliä tavanomaista korkeammalla ja sitä on mahdollista siirtää kuormauksen ajaksi 500 milliä normaalia taaemmas. Nosturin tupetkin ovat 300 milliä edempänä, jotta tyhjänä ajo toinen etuakseli ylhäällä onnistuisi paremmin.

Omaa kehitystyötä

– Koko kehittämämme konstruktio lähti liikkeelle zetan ominaisuuksista tai puutteista. Puomiston taittopuomi ei tule niin lähelle hyttiä ja muutenkin zeta on mukavampi käyttää hieman taaempana ja korkeammalla. Zeta on kuitenkin ylivoimainen etenkin kevyttä pölliä ajettaessa. Nuppiin saa kolmesta neljään kourallista enemmän puuta ja toisaalta kuormaus nopeutuu, kun nosturin kuoppaa ei tarvitse järjestellä. Painavalla puulla zetan etu ei luonnollisesti ole niin suuri, Laine pohtii.

Kun nosturi on 500 milliä taaempana taka-akselista, myös kärryn aisan vetopiste on saman verran kauempana. Laine on havainnut, että kahdella etuakselilla varustettu yhdistelmä on pitemmästä peräylityksestä huolimatta sujuvampi kääntymään, kuin normaali kolmiakselinen yhdistelmä. Puskemista ei ole havaittavissa ja nostettavissa oleva toinen etuakseli parantaa pitoa tiukoissa tilanteissa.

Monitaitoiset kuljettajat

Yrityksellä on työssä viisi vakituista kuljettajaa ja kolme osa-aikaista, jotka tekevät työtä pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin. Kuljettajat ollaan perehdytetty ja koulutettu pääasiassa omin voimin. Kuskit ovat pysyneet hyvin talossa, mikä kertoo omaa kieltään yrityksen toimintatavasta.

Jani Laine ei ole ottanut uusiin autoihin huoltosopimusta. Omassa korjaamossa Isokyrön Lehmäjoella ammattitaitoinen kuskiporukka pitää kaluston toimintakunnossa.

– Meidän kuljettajamme ovat todellisia moniosaajia. Pienet huollot ja korjaukset tehdään itse ja isomman remontin sattuessa auto pannaan porukalla kuntoon, Jani Laine kiittelee henkilökuntaansa.

Äänekosken uusi tehdas on alkanut vetää puuta mukavasti. Puuta on ajettu paljon myös Raumalle ja Pietarsaareen. Laine on melko tyytyväinen Äänekosken tehtaan nykyiseen toimintamalliin. Kolmen tunnin aikaikkuna antaa mukavasti joustoa kuljetuksiin, sillä eihän puuta metsäautoteiden päästä voi kelloa vastaan ajaa. Jos ongelmia tulee, niin soitto puiden vastaanottoon riittää, jolloin kuormalle saa uuden aikaikkunan. Odotusajat ovat toistaiseksi olleet mukavan lyhyitä ja purku hoidetaan rivakasti Mantsisen järeillä koneilla.

Alkuun takkuillut ja voimakastakin kritiikkiä saanut Log Forcen ohjelma saa Jani Laineelta tunnustusta.

– Tämän ohjelman myötä työhön on saatu enemmän suunnitelmallisuutta. Myös mepa-ajojen lisääntyminen on pieneltä osin Log Forcen ansiota. Vaikka kuukausimaksu on 85 euroa (alv 0%) per auto, Laine katsoo saavansa siitä reilumman lisähyödyn työn teossa.

Ajot pyritään luonnollisesti tekemään aina kuorma päällä, mutta kaikesta huolimatta Laine Logisticsin autot joutuvat ajamaan noin neljänneksen ajoistaan tyhjillä pankoilla.