Metsäkoneurakointi

Komatsu Smart Crane – enemmän kuin pelkkä kärkiohjaus

Ensimmäinen Smart Crane-järjestelmällä varustettu kone, Komatsu 855-kuormatraktori on saapunut Suomeen. Uutuutta tullaan esittelemään yksilöllisesti asiakkaille ja koronatilanteen salliessa myös suuremmille ryhmille. Toimitukset Suomeen alkavat loppuvuodesta.

Smart Crane -kuormaimen ohjaus perustuu Komatsun kehittämään digitaaliseen hydrauliventtiilien ohjaukseen eli pari vuotta sitten lanseerattuun SmartFlow-tekniikkaan sekä kuljettajan uuteen luonnollisempaan tapaan hahmottaa ja toteuttaa kuormaimen hallinta. SmartFlow-ohjaus toi kuormaimen käyttäytymiseen vakauden ja tarkkuuden, Smart Crane muuttaa perinteisen tavan ohjata kuormainta. Se ohjaa automaattisesti vaakatasossa liikuttaessa kuormaimen pään pysymään asetetulla tasolla, samoin pystysuorassa liikkeessä pitämään kuormaimen pään etäisyyden koko ajan samana. Kuljettajalle tämä tarkoittaa yksinkertaisempaa ja luonnollisempaa tapaa kuormaintyöskentelyyn. Aikaisemmin paljon tarkkuutta ja keskittymistä vaatineen työn kuormaimen ohjauksessa hoitaa nyt Smart Crane.

Uuden järjestelmän tavoitteena on kohottaa kuormatraktorityön tuottavuutta ja vähentää toistuvien tarkkuutta vaativien työvaiheiden kuljettajalle aiheuttamaa kuormitusta. Kuormaimen käytön yksinkertaistumisen myötä Smart Crane nopeuttaa vähäisemmällä kokemuksella olevien kuljettajien tuottavamman kuormaintyöskentelyn omaksumista, luonnollisesti se parantaa myös kokeneiden kuljettajien työsuoritusta.

Samuli Ollila kertoo Smart Crane-nosturinohjauksen perustuvan anturien keräämiin tietoihin ja ohjelmistologiikkaan. Neljä kosketuksetonta anturia määrittelevät nosturin kärjen sijainnin. Taittopuomissa ja jatkeen sylintereissä anturi on rakennettu sylinterin sisään ja ne perustuvat samaan tekniikkaan kuin ComfortRide-anturit. Nosto- ja kääntötoiminnoinnoissa on puolestaan pulssianturit, eli sama tekniikka kuin C-sarjan hakkuupäiden pituusmittauksessa.

Ensimmäinen Smart Crane -järjestelmällä varusteltu kone on tullut Suomeen. Komatsu Forestin konetyön ekspertit ovat jo testanneet uutta järjestelmää. He ovat vakuuttuneita Smart Cranen tarjoamista ylivoimaisista ominaisuuksista:

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Niin luonnollinen, että Smart Cranen käytön omaksuin hetkessä, koska juuri tuollaisena ihminen kuormaimen hallinnan mieltää. Täydellinen onnistuminen kehittäjiltä, totesi Komatsu Forest Oy:n metodikouluttaja Kimmo Perälä ensimmäisen testisessionsa jälkeen.

Smart Crane -konetta ryhdytään esittelemään yksilöllisesti asiakkaille lähipäivinä ja suuremmille asiakasryhmille koronatilanteen helpottuessa, toimitukset alkavat Suomessa loppuvuodesta.

Komatsu Forestin toimitusjohtaja Jari Nurminen kokeili SmartCranella kuormaamista lehdistöpäivänä Pirkkalassa metodikouluttaja Kimmo Perälän opastuksessa.