Kuljetus

Nuorten rekkafanitus lämmittää mieltä ja huolestuttaa

Koululaisten keskuudessa levinnyt tapa houkutella kuorma-auton kuljettajia soittamaan torvea ja kuvata tilanteet sosiaaliseen mediaan koetaan pääsääntöisesti myönteisesti kuljetusalalla. Kun ajoradan tuntumaan kerääntyy kännykkäänsä keskittyneitä nuoria, tilanne voi kuitenkin kääntyä vaaralliseksi, ja lähitalojen asukkaat voivat häiriintyä melusta. SKAL kehottaa ammattilaisia ottamaan huomioon kuvaavien lasten turvallisuuden ja mahdollisen meluhaitan ennen äänimerkin antamista. Kodeissa ja kouluissa olisi hyvä ottaa turvallisuus puheeksi.

Rekkoja tähyävä lapsilauma ajoteiden varressa on ollut tuttu näky viime aikoina. TikTokista liikkeelle lähtenyt rekkabongausilmiö on kasvattanut suosiotaan. Lapset toivovat ohittavalta raskaan liikenteen ajoneuvolta äänimerkkiä ja heiluttavat kiitokseksi. Tööttäävä ajoneuvo tallentuu kännykkävideolle ja se jaetaan sosiaalisessa mediassa. Kuljetusalan ammattilaisia nuorten innostus lämmittää, mutta toisinaan tilanteet ovat vaarallisia. Kun nuorten huomio on lähestyvässä kuorma-autossa ja kännykässä, muu liikenne voi jäädä havaitsematta. Joskus nuoret tulevat jopa ajoradalle. Myös mopon kyydistä tapahtuvaa videointia on nähty. Tilanteet herättävät suurta huolta ammattilaisissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ohjeistamme kuljetusyrityksiä, että äänimerkkiä käytettäisiin vain, jos nuori on turvallisessa paikassa, eikä äänestä aiheudu haittaa muille, esimerkiksi läheisille asukkaille, SKAL:n puheenjohtaja Jani Ylälehto kertoo.

SKAL toivoo, että kodeissa ja kouluissa otettaisiin puheeksi rekkabongaus ja ohjeistettaisiin turvalliseen toimintaan. Pienten lasten rekkabongauksessa on hyvä olla aikuinen mukana. Isompien rekkafanien kanssa voisi vaikka aikuinen käydä katsomassa sopivan paikan, ja muualla ei kuvattaisi lainkaan. Monesti bongauksessa on mukana useampi lapsi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SKAL:n jäsenyrittäjät käyvät mielellään kouluissa ja päiväkodeissa näyttämässä kalustoa ja kertomassa liikenneturvallisuudesta. Samalla voidaan käydä läpi näköesteitä ja katvealueita. Kouluvierailujen sesonkiaikaa on syksy, kun koulut alkavat ja päivät lyhenevät. Rekkabongaus olisi hyvä teema myös tuleviin kouluvierailuihin, SKAL ehdottaa.

- Meistä on mukavaa, että nuoret tykkäävät autoista ja vilkuttavat, kunhan se tapahtuu turvallisesti, Jani Ylälehto sanoo.