Kuljetus

Volvo Trucksin uusien raskaiden sähkökuorma-autojen tekniset ratkaisut

Volvo Trucksilla on vastikään lanseerattujen Volvo FH-, FM- ja FMX Electric -sähkökuorma-autojensa myötä täydet valmiudet lähteä edistämään raskaan liikenteen sähköistämistä ja nopeuttamaan siirtymistä kestävämpiin kuljetuksiin. Läpimurto perustuu ratkaisuun missä kaikki sähköautomallit jakavat saman alustatekniikan, ja joka mahdollistaa auton käytettävyyden hyvin laajasti monenlaisissa eri kuljetustehtävissä. Tämä edesauttaa monien kuljetusyritysten helpomman siirtymisen sähköisten kuljetusten pariin.

Kolmen uuden sähkökuorma-auton – FH:n, FM:n ja FMX:n – myynnin alkaessa Volvo Trucks voi tarjota asiakkailleen nyt kuusi täyssähköistä kuorma-automallia. Uusien raskaiden sähkökuorma-autojen tuotanto aloitetaan vetoautoilla vuoden 2022 jälkipuoliskolla. Tasakuorma-automalliston tuotanto käynnistyy vuoden 2023 alussa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusien alueellisiin kuljetuksiin, ja rakennus- ja maansiirtoon tarkoitettujen raskaiden sähkökuorma-autojen yhdistelmämassa (GCW) on enimmillään 44 tonnia. Näitä on saatavilla kahdella eri alustakorkeudella ja akselivälit ovat 3800–6700 mm. Akselistoratkaisuna on saatavilla 2-, 3- tai 4-akseliset mallit.

- Uudet sähkökuorma-automme, jotka perustuvat samalle erittäin menestyneelle alustalle kuin meidän diesel- tai kaasukuorma-automme, tarjoavat erinomaisen joustavuuden ja kyvyn vastata hyvin monenlaisiin kuljetustarpeisiin, kertoo Jonas Odermalm Volvolta.

Kolme moottoria yhdistettynä I-Shift-vaihteistoon antaa ainutlaatuisen ajokokemuksen

Kolme sähkömoottoria on yhdistetty Volvo Trucksin I-Shift-vaihteistoon, jolla on ainutlaatuinen uusi sähköiseen käyttöön optimoitu vaihteenvaihtostrategia. Yhdessä moottorit ja I-Shift-vaihdelaatikko muodostavat tehokkaan sähkökäyttöisen voimansiirtolinjan, joka tarjoaa ennennäkemättömän ja tehokkaan ajettavuuden - yhdistetyllä sähkömoottorin teholla 490 kW (666 hv) ja vaihteiston vääntömomentilla jopa 28 000 Nm.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Koska kuorma-auto käynnistyy aina korkeimmalla mahdollisella vaihteella, saavutetaan energiatehokkuus ja säästöt minimoidun vaihteenvaihdon ansiosta. Toki, matalampia vaihteita voidaan käyttää jyrkillä tieosuuksilla tai liikkeellelähtötilanteissa, jotka edellyttävät ylimääräistä vääntöä ja kuorma-auton hallintaa, Odermalm kertoo.

Voimanoton, eli PTO:n osalta on saatavana kolme vaihtoehtoa asiakkaan tarpeisiin: yksi sähköinen (40 kW), yksi sähkömekaaninen (70 kW) ja yksi vaihteistoon asennettu (150 kW).

Seuraavan sukupolven sähköakut korkealla energian varauskyvyllä

Suuren energiatiheyden ajoakuissa käytetään uusimman sukupolven litiumionikennotekniikkaa, ja ne kootaan Volvon tehtaalla. Kuuden akun sähkökuorma-auton nimellisteho on 540 kWh, jolloin sen toimintasäde on jopa 300 km.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Joustava ja nopea lataus

Kuorma-autoihin on saatavilla kahta lataustapaa: jopa 43 kW:n vaihtovirtalataus (AC), joka sopii yön yli latauksiin. Paljon nopeampi tasavirtalataus (DC), jopa 250 kW, on erittäin hyödyllinen ajettaessa kuorma-autolla kahta vuoroa tai jos tarvitaan lisää toimintasädettä kesken työpäivän. Tällöin ajoneuvon voi ladata esimerkiksi lounastauon aikana. 250 kW:n tasavirtalaturilla voidaan ladata akkua jopa 80 prosenttiin alle 90 minuutissa.

Kuljetusyritysten sujuva siirtyminen sähköön

Sähkökuorma-autojen lisäksi Volvo Trucks tarjoaa myös täyden ekosysteemin palvelu-, huolto- ja rahoitusratkaisuihin, jotka on suunniteltu nimenomaan kuljetusliikkeille tukemaan helpompaa ja nopeampaa siirtymistä sähköistettyyn liikennöintiin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kuljetusyrityksille on tärkeää, että siirtyminen sähkökuorma-autoihin tapahtuu asteittain sujuvasti ja helposti. Tulevaisuudessa yrityksillä tulee olemaan monipuolinen kalusto eri voimansiirtolinjoilla toimivia kuorma-autoja. He voivat jatkaa esimerkiksi Dynafleetin kaltaisten järjestelmien tai muiden palveluiden käyttöä kaikille Volvo-kuorma-autoilleen. Voimansiirrot voivat poiketa toisistaan mutta muut asiat kuljetuskalustossa ovat hyvin samanlaisia. Näin siirtyminen sähkökuorma-autoihin on saumatonta ja loogista, Odermalm toteaa.

Volvo Trucksin sähkökuorma-autojen mallisto Euroopassa

- Volvo FH Electric, alueellisiin ja kaupunkien välisiin kuljetustehtäviin

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Volvo FM Electric, monipuolinen kuorma-auto raskaisiin alueellisiin ja kaupunkien välisiin kuljetus- ja jakelutehtäviin

- Volvo FMX Electric, puhtaampiin ja hiljaisempiin rakennustyömaakuljetuksiin

- Volvo FE Electric, paikallisiin ja kaupungissa tapahtuviin jakelutehtäviin ja jätehuoltoon

- Volvo FL Electric, paikallisiin ja kaupungissa tapahtuviin jakelutehtäviin