Kuljetus

DAF julkistaa uuden sukupolven kaupunkijakelukuorma-autot

DAF tuo markkinoille uuden sukupolven DAF XB -jakeluautosarjan 7,5–19 tonnin luokassa. Uuteen mallistoon kuuluu kattava valikoima akkukäyttöisiä sähköajoneuvoja, jotka tukevat kuljetusyrityksiä päästöttömään liikenteeseen siirtymisessä. Uudessa DAF XB -mallissa yhdistyvät ympäristöystävällisyys ja luokkansa paras tehokkuus, turvallisuus ja ajomukavuus.

DAF XB

Täysin uuden sukupolven, pitkien matkojen kuljetukseen, jakelu- ja erityiskäyttöön tarkoitettujen XD-, XF-, XG- ja XG +-kuorma-autojensa myötä DAF on kuluneiden 18 kuukauden aikana asettanut jälleen uudet standardit tehokkuudelle, vähäpäästöisyydelle, turvallisuudelle ja ajomukavuudelle. Uuden sukupolven XB-mallit, XBC-maansiirtoauto mukaan lukien, täydentävät entisestään DAFin laajaa ja palkittua tuotevalikoimaa.

Päästötön kaupunkijakelu

DAF oli ensimmäinen eurooppalainen kuorma-autovalmistaja, joka toi markkinoille akkukäyttöisten sähkökuorma-autojen valikoiman. Uuden sukupolven XD- ja XF Electric -mallit vahvistivat DAFin asemaa ympäristöasioiden edelläkävijänä entisestään.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nyt DAF laajentaa päästötöntä tuotevalikoimaansa uudella DAF XB Electric -kuorma-autolla, joka sopii täydellisesti kestävään kaupunki- ja aluejakeluun. 16 ja 19 tonnin mallien lisäksi saatavana on 12 tonnin malli, jossa on 17,5 tuuman pyörät ja vain yksi askelma. Akselivälit ovat 4,2 metristä ylöspäin.

XB Electricin sähkömoottorin nimellisteho on teknisten määritysten mukaan 120 tai 190 kW ja nimellisvääntö vastaavasti 950 tai 1 850 Nm (huippuvääntö 2 600 ja 3 500 Nm). DAF käyttää bruttoenergiasisällöltään 141–282 kWh:n suuritiheyksisiä koboltti- ja magnesiumvapaita litium-rautafosfaattiakkuja (LFP – litium-rautafosfaatti), jotka ovat erittäin ympäristöystävällisiä ja kestäviä. Akkujen ansiosta XB Electric on hiljainen, ja sen päästötön toimintamatka on yli 350 kilometriä, joten se sopii erinomaisesti kaupunkijakeluun.

Nopea ja hidas lataus

Uuden DAF XB Electricin erityisominaisuus on Combined Charging System -latausjärjestelmä. Sen avulla kuorma-auto voidaan ladata tavallisessa sähköverkossa esimerkiksi silloin, kun auto palaa varikolle työpäivän päätteeksi. Akku voidaan pikaladata (650 V DC, 150 kW) 20 prosentista 80 prosenttiin vain 40–70 minuutissa teknisistä tiedoista riippuen.

DAF tukee asiakkaitaan päästöttömään maantiekuljetukseen siirtymisessä tarjoamalla myös kattavan valikoiman latausratkaisuja, neuvontaa reittien suunnitteluun ja lataukseen sekä erityistä kuljettajakoulutusta, jonka avulla he saavat ajoneuvoistaan täyden hyödyn.

Huipputehokkaat PACCAR-moottorit

Innovatiivisen täysin akkukäyttöisen sähköisen voimansiirron lisäksi DAF XB on saatavana 4,5 litran 4-sylinterisellä PACCAR PX-5- tai 6,7 litran 6-sylinterisellä PACCAR PX-7 -moottorilla. Nämä teholtaan 124 kW:n (170 hv) – 227 kW:n (310 hv) modernit ja tehokkaat moottorit saavuttavat huippuväännön pienemmilläkin käyntinopeuksilla, mikä helpottaa alhaisilla kierrosluvuilla ajamista ja parantaa myös polttoainetaloudellisuutta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

PACCAR PX-5- ja PX-7 -moottoreissa voidaan käyttää HVO-biopolttoainetta, mikä vähentää CO2-päästöjä jopa 90 % (koko polttoaineketjussa).

PowerLine-automaattivaihteistot

PX-5- ja PX-7-moottoreilla varustetuissa DAF XB -malleissa on 8-vaihteinen, täysin automaattinen PowerLine-vaihteisto, jossa on optimaalinen välityssuhde ja tasaisempi kierrosluvun jakautuminen vaihteiden välille. Vaihteiston Powershifting-toiminto estää väännön keskeytymisen ja mahdollistaa sujuvan vaihteenvaihdon ja nopean reagoinnin kaasutukseen, mikä puolestaan takaa ensiluokkaisen ajomukavuuden ja ajettavuuden. Lisäksi vaihteistossa on jarrupolkimen vapautuksen yhteydessä aktivoituva ryömintätoiminto, mikä takaa erinomaisen ohjattavuuden alhaisilla nopeuksilla.

DAF XB -sarjaan on saatavana myös 6- ja 9-vaihteiset manuaalivaihteistot, ja erikoiskäyttöön voidaan tilata Allison-täysautomaattivaihteisto.

Runsaasti mahdollisuuksia päällirakennukseen

Erinomaiseen tehokkuuteen vaikuttavat myös kattavat (jopa 6,9 metrin) akseliväli- ja alustan pituusvaihtoehdot, jotka mahdollistavat yli 9 metriä pitkän päällirakenteen. Näin varmistetaan ajoneuvon optimaalinen kokoonpano käyttötarkoitukseensa nähden. Kevyt alusta mahdollistaa suuret hyötykuormat ja tehokkaimman tuoton ajokilometriä kohden. Lisäksi XB-sarjan alustan uusi ristikkokuvio antaa runsaasti mahdollisuuksia päällirakennukseen. Uutta ovat myös erityisesti tienlakaisu- ja kippikäyttöön tarkoitetut esimääritetyt alustat, joissa polttoainesäiliöt, pakokaasujärjestelmät, akut ja ilmasäiliöt on sijoitettu uudelleen.

Turvallisuuden uusi standardi

Uusiin DAF XB -jakeluautoihin on saatavilla laaja valikoima edistyksellisiä kuljettajaa avustavia järjestelmiä, jotka takaavat luokkansa parhaan turvallisuuden ja ajomukavuuden.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

AEBS-järjestelmässä (kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä) on sekä tutka että kamera, jotka varoittavat kuljettajaa ajoneuvon edessä olevista kevyen liikenteen käyttäjistä (liikkeellelähtöavustin). Tapahtumatietojen tallentajatallentaa kuvia ja tietoja ABS-varoituksen aktivoituessa ja DAF-kääntöavustin varoittaa ajoneuvon kuolleessa kulmassa olevista pyöräilijöistä. Uusi DAF vireystilan valvonta arvioi kuljettajan tarkkaavaisuutta ja ilmoittaa tauon tarpeesta.

Lisäksi jokaisessa XB-kuorma-autossa on nopeusrajoituksen tunnistus, joka kertoo kuljettajalle todelliset nopeusrajoitukset, ja passiivinen kaistanvaihtoavustaja, joka auttaa välttämään vaaralliset ohjausliikkeet varoittamalla mahdollisista tahattomista kaistanvaihdoista.

Erinomaisen suoran näkyvyyden takaavat matala ohjaamo, suuri tuulilasi ja suuret sivuikkunat, joiden reunat ovat erittäin matalalla. Lisävarusteena on saatavilla reunakiveyksen näyttävä ikkuna, jonka ansiosta kuljettaja näkee muut tienkäyttäjät esteettömästi myös apukuljettajan puolelta. Uusien peilien kapea muotoilu mahdollistaa erinomaisen suoran ja epäsuoran näkyvyyden.

Ajomukavuuden uusi standardi

XB-mallin myötä DAF todistaa jälleen kerran valmistavansa myös kuljettajaystävällisiä kuorma-autoja. Matalissa ja miellyttävissä Day Cab-, Extended Day Cab- ja Sleeper Cab -ohjaamoissa on täydellisesti sijoitetut askelmat ja pitkälle aukeavat ovet, joiden ansiosta ohjaamoon on helppo nousta. Mukavissa istuimissa on sama pehmeä kangasverhoilu kuin DAF XD-, XF-, XG- ja XG+-kuorma-autoissa. Näiden ajoneuvojen tapaan myös uuden sukupolven XB-mallissa on ensiluokkainen viimeistely, uusi ohjauspyörä ja kojelaudassa näyttävä 12 tuuman digitaalinäyttö. Kuljettaja näkee kaikki ajoneuvoon liittyvät tiedot yhdellä silmäyksellä näytöstä, johon hän voi itse määrittää haluamansa tiedot.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Lisäksi uutta XB-kuorma-autoa on ilo ajaa. Tilavan mutta kompaktin ohjaamon, ainutlaatuisen ohjattavuuden ja pienen kääntösäteen ansiosta DAFin uusi jakeluauto on ketterä, mikä on tärkeä ominaisuus tiheään rakennetuilla kaupunkialueilla.

XBC maansiirtoalan käyttöön

Maantieajoon suunnitellun XB-sarjan rinnalle DAF on kehittänyt XBC-sarjan, joka on edukseen haastavammissa olosuhteissa, kuten rakennustyömaalla. XBC-mallissa on 19 tonnin alusta ja korkea 255 millimetrin maavara, suuri 25 asteen lähestymiskulma, moottoritilaa suojaava teräksinen jäähdyttimen suojalevy sekä kestävä laavanharmaa teräspuskuri.

Tuotantoon vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä tuleva uusi DAF XB -sarja edustaa uusia ensiluokkaisia jakeluautoja, jotka tarjoavat räätälöidyn ratkaisun kaikkiin kaupunki- ja aluejakelun käyttökohteisiin. Sarjan ajoneuvoissa on huippumodernit päästöttömät sähköiset voimansiirtolaitteistot, jotka ovat osoitus DAFin edelläkävijyydestä ympäristöasioissa. DAF XB -sarjan tehokkuus, turvallisuus ja ajomukavuus ovat aivan omaa luokkaansa, joten se soveltuu erinomaisesti kaupunkiajoon.