Metsäkoneurakointi

Logsetin pienempi hybridi Ähtärissä

Logsetin ja Sedun pienimuotoinen työnäytös järjestettiin komeissa maisemissa, aivan Tuomarniemen metsäkonekoulun tuntumassa.

Metsäkonetyönäytös, alan ihmisiä, nokipannukahvia ja nuotiomakkaraa. Parhaimmillaan näitä tilaisuuksia tuntui riittävän lähes joka viikolle, mutta tunnetuista syistä kuluneen puolentoista vuoden aikana tahti on ollut vähän rauhallisempi. Metsätrans-lehden toimitukselle edellinen vierailu oli kahdeksan kuukautta aiemmin Kainuussa, kunnes kesäkuussa Logset kutsui Ähtäriin, Sedun Tuomarniemen metsäkoneoppilaitoksen maastossa järjestettyyn tilaisuuteen.

Yrittäjä Juha Neste ja Logsetin teknisen tuen Juha Pukkala vaihtoivat kuulumisia Ähtärissä. Nesteen yritys JM-Forestilla on myös käytössä Logsetin hybridiharvesteri, heidän käyttökokemuksiaan voit lukea Metsätrans-lehdestä 3/2021, verkkoversion artikkelista löydät täältä: https://metsatrans.com/article/1854/jm-forestilla-parin-vuoden-kayttokokemus:-logsetin-hybridi-on-kokonaistaloudellinen

Mitään valtavaa kansanjuhlaa ei koettu myöskään Ähtärissä. Paikalle oli kutsuttu hyvin rajattu joukko vierailijoita, joten ruuhkaa ei koneiden tai nuotion äärelle päässyt syntymään. Normaalisti työnäytösten järjestäjät ovat hyvin kiitollisia, jos alan mediat jakavat omissa kanavissaan tietoa tulevista tapahtumista. Nyt aikojen poikkeuksellisuudesta kertoi sekin, että Logsetilta toivottiin erikseen, ettei näytöksestä julkaistaisi mitään sosiaalisessa mediassa tai verkossa etukäteen.

Kaksi hybridiä ja pitkätelinen kuormatraktori

Näytöksessä esillä oli peräti kaksi Logsetin 8H GTE Hybrid-harvestereita, toinen näistä on Sedun opetuskäytössä. Kaadetut puut ajettiin tien viereen Logset 8F GT-kuormatraktorilla, joka oli varustettu ensimmäisenä Logsetina 39 senttiä pidemmällä telillä. Kyseessä on sama teli, joka on jo aiemmin ollut optiona John Deeren kuormatraktoreissa, ja se tulee jatkossa saataville myös Logsetin 6F-malliin.

Logsetin 8F-kuormatraktori esiteltiin Ähtärissä ensimmäistä kertaa pitkällä takatelillä varustettuna. Tämä tuo sille lisää vakautta ja kantavuutta.

Osa asiakaskunnastamme on ollut kiinnostunut pitkätelisestä vaihtoehdosta, joten tarjoamme nyt myös sitä vaihtoehtoa. Pidempi takateli tuo koneelle lisää vakautta ja kantavuutta, Logsetin kotimaan myynnin Erno Mäntynen kertoi Ähtärissä.

Työnäytöksessä kuljettajana toiminut Kari Kangas näyttää Juha Nesteelle kuinka paljon uusi takatelivaihto on perusmallia pidempi.

Mäntysen mukaan keskijäreällä 8F-kuormatraktorilla ajaa mukavasti puut aukoltakin, ja mallin kysyntä on ollut kasvussa myös kotimaan markkinoilla. Smooth ride-ohjaamonjousitus alkaa puolestaan olla pääsääntöisesti kaikissa Mäntysen myymissä kuormatraktoreissa.

Kotimaan myynnistä vastaavan Erno Mäntysen mukaan suurin osa uusista kuormatraktoreista myydään Smooth ride-ohjaamojousituksella varustettuna.

Ähtäriin suunnitellaan uutta kampusta

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu ja Ähtärin kaupunki ovat jo vuosien ajan neuvotelleet yhteisestä koulurakennushankkeesta. Tuomarniemelle rakennetaan uusi kampus, jossa toimii monialainen Sedun yksikkö (metsäala, matkailuala, ravintola- ja catering-ala, sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka, rakennusala, sähkö- ja automaatioala) ja lukio.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ähtärin kampuksen kokonaispinta-ala on 5554,5 brm2 + n. 1000 m2 auto- ja konekatoksia.

Tilaohjelmassa ei ole eritelty Sedun ja lukion tiloja vaan lähtökohtaisesti kaikki tilat ovat yhteiskäytössä. Rakennushankkeen tavoitehinta-arvio on 13,5 Meur (alv 0 %).

Arkkitehtitoimisto LPV Jyväskylä Oy on laatinut kampuksen ensimmäisiä luonnoksia. Alkusyksyn arkkitehti tekee tiivistä yhteistyötä käyttäjien kanssa. Suunnitelmien mukaan väistötiloihin muutetaan kesän korvalla ja rakennustyöt päästään aloitetaan ensi syksynä. Opetus uudella kampuksella aloitetaan syksyllä 2024.

Logsetin Mikko Laurilan mukaan hybrideitä on myyty jo lukuisiin maihin.

Työnäytöksen yhteydessä projektia suunnittelevat arkkitehditkin vierailivat paikalla tutustumassa, millaiselle kalustolle uutta kotia ollaan tekemässä.

Kuvassa oikealta Sedun Ähtärin koulutuspäällikkö Jorma Tukeva, kuntayhtymän johtaja Pasi Artikainen, ja tekninen johtaja Matti Yli-Lahti sekä arkkitehtitoimisto LPV:n arkkitehti, projektin pääsuunnittelija Kimmo Kautto sekä projektiarkkitehti Mikko Pohjaranta.